Naslovna Avijacija Debitovao prvi poljski laki lovac FA-50GF

Debitovao prvi poljski laki lovac FA-50GF

0
debitovao prvi poljski laki jurisnik fa 50gf
prvi poljski laki jurisnik fa 50gf
google news

Prvi od novih borbenih aviona poljskog vazduhoplovstva, FA-50GF, predstavljen je javnosti na ceremoniji u sredu u Sačeonu, oko 300 kilometara južno od Seula.

Korea Aerospace Industries (KAI) održala je ceremoniju za prvi laki jurišnik FA-50GF koji će biti izvezen u Poljsku.

Ceremoniji su prisustvovali ministar odbrane Li Jong-sup i njegov poljski kolega Mariusz Blaszczak, kao i načelnik štaba korejskog ratnog vazduhoplovstva general Jung Sang-hva i šef administracije Programa za odbrambenu nabavku Eom Dong-hvan.

„Bili smo u mogućnosti da uspešno pokrenemo takav projekat saradnje u oblasti odbrane u kratkom vremenskom periodu zahvaljujući ne samo izvanrednoj tehnologiji i proizvodnim kapacitetima naše kompanije, već i poverenju između dve zemlje i odlučnosti Poljske“, rekao je Li.

„Zahvaljujući brzoj isporuci FA-50GF, Poljska je sada u stanju da se opremi naprednijim vojnim strategijama i realizuje vojnu modernizaciju“, rekao je Blaščak. „Radujem se što ću videti FA-50GF kako leti u vazdušnom prostoru Poljske.

Nakon testiranja leta tokom sledećeg meseca, KAI planira da isporuči 12 primeraka FA-50GF do kraja ove godine. U septembru 2022, KAI je potpisao „izvršni“ ugovor sa Varšavskom agencijom za naoružanje o isporuci 48 mlaznjaka FA-50.

GF je skraćenica za „gap filler”, dakle da upotpuni prazninu i zameni zastarelu poljsku flotu sovjetskih MIG-29 i Su-22M4K grupom novih aviona.

Osim 12 mlaznjaka koji će biti isporučeni ove godine, KAI planira da isporuči 36 jedinica nadograđene verzije, nazvane FA-50PL, od druge polovine 2025. do 2028. godine.

Korean Aerospace Industries (KAI) objavila je prve fotografije lakih lovaca KAI FA-50 namenjenih poljskom vazduhoplovstvu u martu mesecu ove godine.

FA-50GF

FA-50GF (Fighting Eagle 50 Ground Attack Variant) je varijanta višenamenskog borbenog aviona T-50 Golden Eagle (골든이글), koji je razvijen u Južnoj Koreji. FA-50GF je prilagođena verzija aviona namenjena za izvođenje napada na zemlju i podršku kopnenim snagama.

Ovaj avion je opremljen naprednim avionskim sistemima i tehnologijama za izviđanje, nadzor i napad. Ima sposobnost nošenja različitog naoružanja, uključujući rakete vazduh-zemlja, vazduh-vazduh kao i vođene bombe. FA-50GF takođe ima integrirane senzore za ciljanje i izviđanje, kao i napredan avionski elektronski sistem za upravljanje.

kai fa 50 namenjen poljskoj
KAI FA-50 namenjen Poljskoj

FA-50GF je razvijen kako bi podržao vojne operacije na tlu, uključujući izvođenje vazdušnih udara, uništavanje ciljeva na zemlji i podršku kopnenim snagama. Takođe može obavljati zadatke kao što su izviđanje, osmatranje i prepoznavanje ciljeva.

Ovaj lovac se koristi u južnokorejskim oružanim snagama kao sredstvo za podršku kopnenim operacijama i obavljanje napada na ciljeve na zemlji. FA-50GF je deo modernizacije južnokorejskog vojnog vazduhoplovstva i doprinosi jačanju njihovih sposobnosti u oblasti vazduhoplovne borbe i kopnene podrške.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version