NaslovnaNovostiUporedo sa ofanzivom Ukrajinaca u Baltičkom moru počinje najveća NATO pomorska vežba...

Uporedo sa ofanzivom Ukrajinaca u Baltičkom moru počinje najveća NATO pomorska vežba BALTOPS

Devetnaest članica NATO, jedna zemlja partner Švedska, 50 brodova, preko 45 aviona i oko 6.000 vojnog osoblja započeli su 52. iteraciju Baltičkih operacija 2023 (BALTOPS 23) u nedelju u Talinu, Estonija.

„Ova prvorazredna godišnja vežba u baltičkom regionu održava se od 4. do 16. juna i pruža jedinstvenu priliku za obuku za jačanje sposobnosti kombinovanog odgovora od suštinskog značaja za održavanje slobode plovidbe i bezbednosti u Baltičkom moru“, saopštila je šesta američka flota (SIXSTHFLT), koja ima Evropu i Afriku kao svoju zonu odgovornosti.

Vežba BALTOPS najbolje ilustruje koncept otvorenog mora, koje omogućava primorskim zemljama koje nemaju impresivnu vojnu flotu da brzo dobiju pomoć od svojih saveznika i partnera, ukoliko zatreba.

Uporedo sa pomorskim manevrima u Baltičkom moru, u severnoj Evropi se odvija još jedna podjednako impresivna vežba – Arctic Challenge Exercise (150 aviona i 3000 vojnih lica iz 14 zemalja), dok je nosač aviona Džerald R. Ford takođe na misiji u evropskom području severnog Atlantika, sve kombinovano u demonstraciji sile bez premca u severnoj Evropi.

nosac aviona uss gerald r. ford
nosac aviona uss gerald r. ford

„Odmah po završetku vežbe Formidable Shield 23 i istovremeno sa operacijama Džerald R. Ford Udarna Grupa (CSG) u severnom Atlantiku, BALTOPS 23 počinje kao opipljiva indikacija posvećenosti kolektivnoj odbrambenoj sposobnosti u okviru NATO alijanse.

Nastavljamo da se suočavamo sa današnjim bezbednosnim izazovima i pripremamo se za sutra kroz interoperabilnost i besprekornu integraciju u operacije u stvarnom svetu. Potreban je timski rad i poverenje da bi se prevazišli ovi izazovi“, rekao je viceadmiral Tomas Iši, komandant i NATO-ovih Snaga pomorske odbrane i podrške (STRIKFORNATO) i SIKSTHFLT.

Finska prvi put učestvuje u vežbi, kao član NATO. Ostale zemlje učesnice su Belgija, Kanada, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Italija, Letonija, Litvanija, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, Španija, Švedska, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države.

baltops 23
baltops 23

„Takođe pozdravljamo učešće Finske u BALTOPS-u kao NATO saveznika po prvi put u 52-godišnjoj istoriji BALTOPS-a, što odražava našu posvećenost poboljšanju bezbednosti i stabilnosti u Evropi“, rekao je viceadmiral Iši.

Vežba BALTOPS ostaje prilika za NATO da testira nove koncepte i tehnologije, što je od vitalnog značaja za poboljšanje interoperabilnosti između savezničkih snaga, ali i sa partnerskim snagama, u i oko Baltičkog mora, takođe se navodi u saopštenju SIKSTHFLT.

Učesnici će iskoristiti mnoštvo sposobnosti, demonstrirajući inherentnu fleksibilnost pomorskih snaga. Scenariji vežbi uključuju amfibijske, artiljerijske, protivpodmorničke, protivvazdušne odbrane i operacije čišćenja mina, kao i uklanjanje eksplozivnih ubojnih sredstava, vežbe podvodnih i površinskih vozila bez posade i medicinske odgovore.

Vežbu predvode američke mornaričke snage Evropa-Afrika, a stvarne aktivnosti komandovanja i kontrole (C2) vršiće STRIKFORNATO, sa sedištem u Oeirasu u Portugalu. Štab STRIKFORNATO-a će smestiti veliku multinacionalnu koaliciju oficira za vezu iz svake zemlje učesnice, koji će raditi zajedno i donoseći jedinstvene lične i nacionalne snage u kontrolni centar vežbe, navodi SIXSTHFLT.

Kontraadmiral Džejms Morli, zamenik komandanta STRIKFORNATO, komandovaće grupom za kontrolu vežbe.

„BALTOPS ostaje najvažnija godišnja vežba u Baltičkom moru i predstavlja ogromnu priliku za savezničke i partnerske nacije da zajedno treniraju, izgrađujući poverenje u vazdušne, kopnene i pomorske snage uz poboljšanje interoperabilnosti“, rekao je Morli.

„Ovogodišnji BALTOPS neće biti izuzetak jer nastavljamo da gradimo listu apsolutnih prvih, uključujući korišćenje logističkih kapaciteta SAD za ponovno punjenje lažne rakete na danskoj fregati na ostrvu Bornholm; integraciju bespilotnih površinskih vozila za obavljanje oporavka osoblja i medicinskih transfera; i snažnije uključivanje savezničkih kapelana u scenario duhovne brige o našem najvažnijem bogatstvu, našim ljudima. „Hiljade sati je uloženo u stvaranje vežbe koja ne samo da razvija taktičke veštine svih učesnika, već služi i da uveri one u regionu da je NATO spreman da brani“, dodao je Morli.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave