NaslovnaNovostiRusija poslala strateške bombardere Tu-95MS u vode kod Norveške

Rusija poslala strateške bombardere Tu-95MS u vode kod Norveške

„Dva strateška bombardera Tu-95MS izvršila su planirani let u vazdušnom prostoru iznad neutralnih voda Barencovog i Norveškog mora. Let je trajao oko pet sati. Pratnju bombardera obezbedile su posade borbenih aviona MiG-31 Vazduhoplovstva i PVO Severne flote“, navodi se u saopštenju ministarstva, koje je preuzela agencija Tass.

Ruski vojni predstavnici su naveli da piloti Daleke avijacije redovno obavljaju letove iznad neutralnih voda Severnog ledenog okeana, Severnog Atlantskog okeana, Crnog mora, Baltičkog mora i Tihog okeana.

Svi letovi aviona Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije izvode se u strogom skladu sa pravilima korišćenja međunarodnog vazdušnog prostora, tvrdi Ministarstvo odbrane Rusije.

Takođe u ponedeljak, dva norveška aviona F-35 su podignuta sa zemlje kako bi presreli nekoliko ruskih aviona. Prema norveškim zvaničnicima, norveški ratni avioni identifikovali su 2 strateška bombardera Tu-95, 2 aviona za punjenje gorivom Il-78 i 4 aviona MiG-31 u zapadnom Barencovom moru, piše TheBarentsObserver.

f 35 lovci pokusali da presretnu ruski mig 31
f 35 lovci pokusali da presretnu ruski mig 31

Uzimajući u obzir činjenicu da je let ruskih strateških bombardera trajao samo pet sati, verovatno je da avion nije poleteo, kao i obično, sa aerodroma Engels u Saratovskoj oblasti, već sa aerodroma u Saratovskoj oblasti. severno od Ruske Federacije, moguće Olenja iz okoline Olenegorska. Nekoliko aviona Tu-160 i Tu-95MS prebačeno je u to područje već nekoliko meseci, zbog napada koje je ukrajinska vojska izvela na aerodrom Engels dronovima.

Vrlo je moguće da je patrolni let ruskih strateških bombardera vezan za vežbe NATO-a koje su trenutno u toku na području Norveške.

Nije isključeno da će se za kratko vreme slični letovi obaviti i u regionu Baltičkog mora, gde su počeli NATO manevri pod kodnim nazivom BALTOPS 2023.

Daleka avijacija (Strateška avijacija) Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije, po pravilu, koristi letove strateških bombardera za prenošenje određenih signala SAD i njihovim saveznicima u NATO. Zbog toga se vezuju za važne aktuelne političko-vojne događaje.

Tu-95MS, poznat i kao Tupoljev Tu-95MS, strateški je bombarder i avion nosač raketa razvijen od strane sovjetskog Tupoljev dizajnerskog biroa. U pitanju je varijanta aviona Tu-95, koji je u aktivnoj službi još od 1950-ih godina. Tu-95MS je unapređena verzija koja je ušla u službu 1980-ih godina, a nadograđivan je u nekoliko navrata.

U decembru 2014. godine, Tupoljev je predao dva unapređena strateška bombardera Tu-95MS sa poboljšanom avionikom i efikasnošću letenja ruskom vazduhoplovstvu, u okviru državne odbrambene narudžbe. Dalja isporuka unapređenog Tu-95MS izvršena je u januaru 2015. godine.

Zasnovan na konstrukciji pomorskog patrolnog aviona Tu-142, avion Tu-95MS je opremljen samostalnim krstarećim raketama i može se koristiti u borbenim misijama za uništavanje krstarećih raketa i strateških neprijateljskih ciljeva.

tu 95
Tu-95

Tu-95MS pokreću četiri turbopropelerska motora Kuznjecov NK-12 i ima strelovite krilce i karakterističan streloviti rep. Ima domet od preko 15.000 kilometara i sposoban je nositi različito naoružanje, uključujući krstareće rakete i nuklearne bombe. Avion je prvenstveno dizajniran za dugoročne strateške misije, uključujući nuklearno odvraćanje i sposobnosti dugog dometa za udare.

Tu-95MS je bio ključni deo ruskog strateškog bombarderskog vazduhoplovnog letnog parka a izvezen je i u druge zemlje. Kroz godine je prošao nekoliko nadogradnji radi poboljšanja performansi i sposobnosti.

Avion ima istaknutu ulogu u ruskoj nuklearnoj trijadi, zajedno sa strateškim raketnim podmornicama i kopnenim interkontinentalnim balističkim raketama. Očekuje se da će avioni ostati u ruskoj službi do 2040. godine.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave