NaslovnaNovostiKadirov traži dozvolu da pošalje vojsku od 70.000 čečenskih boraca u Belgorodsku...

Kadirov traži dozvolu da pošalje vojsku od 70.000 čečenskih boraca u Belgorodsku oblast

Šef Čečenske Republike Ramzan Kadirov najavio je spremnost čečenskih boraca za izvršavanje borbenih zadataka, uz obrazloženje da ukupan broj čečenske vojske u bataljonima i pukovima agencija za provođenje zakona iznosi više od 70 hiljada ljudi.

‘To su cele tri armije!’, naglasio je Kadirov.

Šef Čečenije je istakao da su sve ove jedinice obučene na Ruskom univerzitetu specijalnih snaga, a takođe su opremljene najnovijom vojnom opremom i obučene za upotrebu raznih vrsta naoružanja. Vojnici su spremni da ispune bilo koje naređenje Vrhovnog komandanta u interesu zaštite ruske države i njenih građana.

Kadirov je takođe izrazio spremnost da pošalje čečenske jedinice u Belgorodsku oblast. Prema njegovom mišljenju, ovo bi bila dobra odluka, s obzirom na trenutnu situaciju.

„Spremni smo i čekamo naređenje“, zaključio je svoj govor šef Čečenske Republike. Dok u ovom trenutku nema zvaničnih komentara povodom izjave Kadirova.

Pre samo nekoliko dana Kadirov je najavio početak ofanzive specijalnih snaga „Ahmat“ i puka „Sever-Ahmat“ na teritoriji DNR.

Samo tokom ovog jutra na Šebekinski okrug Belgorodske oblasti naneseno je 70 raketnih i 15 artiljerijskih udara

Grad artiljerijske vatre pao je na Belgorodsku oblast. Prema rečima načelnika Šebekinskog okruga, Oružane snage Ukrajine su tokom jutra ispalile više od 70 granata iz ‘Grada’ na Novu Tavolžanku i više od 15 iz topovske artiljerije na grad Šebekino.

Ova informacija je objavljena u javnosti tokom operativnog sastanka. Napominje se da je artiljerijski napad trajao do 8.30 časova. Dok tačne informacije o mogućim žrtvama i šteti od eksplozija nisu date, stručnjaci rade i procenjuju razmere onoga što se dogodilo.

Ovako snažno granatiranje jedno je od najaktivnijih u poslednje vreme. Višecevni raketni bacači Grad koji su korišćeni za granatiranje imaju veliku razornu moć i mogu da izazovu značajnu štetu civilnoj infrastrukturi i stambenim naseljima.

Ovo nije prvi put da su stanovnici gradova i naselja u Belgorodskoj oblasti svedoci artiljerijskog granatiranja. Međutim, ovaj napad se odlikuje posebnom snagom i brojem ispaljenih projektila.

Prema rečima načelnika Šebekinskog okruga, oni nastavljaju da blisko sarađuju sa vojnim i policijskim agencijama, kao i sa lokalnim vlastima i prvim reagujućima, kako bi osigurali bezbednost stanovništva u zoni granatiranja.

Ukrajinske snage treći dan zaredom gađaju grad Berdjansk, Zaporošku oblast

Oružane snage Ukrajine (AFU) su 3. i 4. juna nastavile sa udarima na gradove u Zaporoškoj oblasti koji su pod kontrolom ruske vojske u kojima je do sada vladao relativni mir.

Preključe su ukrajinske snage su ispalile nekoliko projektila, gađajući grad Berdjansk. Prema preliminarnim izveštajima, presretnuto je najmanje šest projektila. Stanovnici grada snimili su brojne eksplozije na nebu koje su rezultat rada ruskih PVO snaga.

Olupina ukrajinske rakete Točka-U pala je na ulicu grada. Za sada nije prijavljena šteta na vojnim ili civilnim objektima.

Ukrajinski pokušaji da pogode grad će se verovatno nastaviti. Moguće je da će Oružane snage Ukrajine koristiti rakete Točka-U da odvrate pažnju ruskih snaga PVO dok pokušavaju da pogode grad krstarećim raketama Storm Shadow koje je isporučio London i koje su već gađale grad.

U poslednje vreme pojačan je intenzitet ukrajinskih udara na grad. Ukrajinska vojska udarila je 3. juna na morsku luku u Berdjansku. U napadu je prijavljeno 9 ranjenih, dok ukrajinski izvori tvrde da su pogodili skladište.

Istovremeno je u gradu Melitopolju odjeknulo nekoliko eksplozija. Kako navode lokalne vlasti, čulo se oko pet eksplozija zaredom. Najmanje jedan od njih se navodno dogodio na severu grada. Rezultati udara tek treba da se procene.

Istog dana još jedna eksplozija odjeknula je u selu Mihajlovka, gde se, prema preliminarnim izveštajima, dogodio teroristički napad. Ukrajinski saboteri koje koordiniše kijevski režim nastavljaju da haraju proruskim regionima.

2 KOMENTARA

  1. Totalni rat iscrpljivanja se nastavlja nesmanjenom žestinom.
    Pored fronta, koji u samoj Ukrajini iznosi bezmalo 1000 km, otvoren je dodatni, u ruskim pograničnim blastima. Da bi se na adekvatan način pokrila tolika linija fronta i široke oblasti, na kojima se odvijaju sukobi, potrebne su desetine i desetine hiljada dobro opremljenih, obučenih i motivisanih vojnika i naravno dovoljan broj tenkova, oklopno-mehanizovanih vozila, aviona, helikopter, PVO sistema i razne druge opreme/oruđa/oružja, a naročito municije! Ruski državni i vojni vrh je očito svestan da se ovaj sukob neće skoro završiti i zato su prinuđeni na izmenu kako taktike na terenu, tako i na operacionalizaciju i sve zahtevnije prilagođavanje domaće privrede iz mirnodopske u ratnu, što poprilično iscrpljuje ekonomiju.
    Na sve to treba dodati i činjenicu da su sve zemlje članice NATO -a, EU, AUKUS-a, tzv. NATO plus itd. listom na strani Ukrajine i da je bezrezervno podržavaju od samog početka sukoba, a da je sa druge strane Rusija gotovo usamljena, sa teškim sankcijama i ograničenjima, diskreditovana i izbačena iz velikog broja međunarodnih organizacija…
    Kako će se i kada sve ovo završiti, ostaje nam da vidimo, ali mi se čini da će kao ubedljivo najveći gubitnik ovog globalnog sukoba izaći EU, kao organizacija, koja je za samo godinu dana izgubila bilo kakav značaj i autoritet na međunarodnom nivou, sa trećerazrednim političarima, tj. klimoglavcima i poslušnicima koji je vode…
    PS: Šta će se tek dešavati po pitanju tenzija oko Tajvana, i to ćemo videti za neku godinu…

  2. Hmmm. Rusi još nisu shvatili šta ih je snašlo, a još manje šta će ih snaći, jer su neorganizovani i krajnje neodlučni! Jedini njihov odgovor je upotreba nuklearnog arsenala, ali oni smatraju da je izlaz u bežaniji! Već sam jednom očekivao goste, koji ipak ba sreću nisu došli, sa kojima ovako besposlen i siromašan, ne bih znao šta da radim, jer ne znam ni šta ću sa sobom! Njima je cilj da pobegnu, a ideja je da će se ovde baviti “nečim” u Beogradu, udaljenom 100 km, sa jednim autobusom u odlasku i jednim u povratku! Kako se stvari razvijaju, izgleda da će do višemesečne posete ipak doći, a ja neću znati šta ću sa četvoročlanom porodicom! Faliće za račune, septička je i sad već prepunjena, i ostaje da se go**a razlivaju po dvorištu, ispod prozora soba! Obroci će biti mizerni ili nikakvi! Da sam na njihovom mestu, ja bih pre upotrebio nuklearke, nego pobegao iz sopstvene države u neizvesnost, siromaštvo i bedu! Kada su kod nas padale bombe 1999. nije mi padalo na pamet da bilo gde bežim! Bio sam rešen, da ako je tako suđeno, poginem u svojoj zemlji!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave