NaslovnaNovostiPrvi evropski raketni sistem ''Euro-PULS''

Prvi evropski raketni sistem ”Euro-PULS”

Zapadna Evropa uporno pokušava da se u sistemu bezbednosti bar delimično otrgne zavisnosti od prekookeanskog ”velikog brata”. To se prvenstveno odnosi na raketne odbrambene sisteme. Posle ruske invazije na Ukrajinu, ovaj process je postao imperativ.

Nakon potpisivanja ”Memoranduma o razumevanju” u junu 2022. godine, ”Krauss-Maffei Wegmann” (KMW, deo ”Elbit Sistems Deutschland” iz Ulma) i ”Elbit Systems Land” dogovorile su se da intenziviraju svoju stratešku saradnju.

Pozadina je modernizacija i proširenje sposobnosti ”Evropskog raketnog sistema za višestruko lansiranje” (European Multiple Launch Rocket System, MLRS/MARS II). ”Elbit” se obavezao da obezbedi portfolio kako bi u potpunosti ispunio zahteve korisnika MLRS, od raketa proširenog dometa do nove municije za obuku koja će omogućiti korisniku da ”trenira dok se bori” na nacionalnim poligonima.

”KMW” i ”Elbit” su uspostavili koncept ”Euro-PULS” za sledeću generaciju evropske raketne artiljerije velikog dometa koji bi nasledio dosadašnji MLRS. ”Euro-PULS” sistem je zasnovan na operativnom višenamenskom univerzalnom lansirnom sistemu kompanije ”Elbit Systems” (PULS) i nizu precizno vođene municije. ”KMW” dopunjuje ”Euro-PULS” ogromnim iskustvom u izgradnji i prilagođavanju raketnih i artiljerijskih sistema u skladu sa evropskim standardima. Zamišljeno je da se pruži mogućnost integracije svake rakete u skladu sa zahtevima korisnika. Obe kompanije su predvidele lokalnu proizvodnju raketa kako bi osigurale nezavisnost Evrope. To bi značilo da budući raketni artiljerijski sistemi budu proizvođeni u Evropi.

Na konverenciji ”Defence iQ Future Artillery” koja je održana od 29. maja do 1. juna 2023. u Minhenu, ”KWM-Nexter Defense Systems”(KNDS) predlažio je da evropski višecevni raketni bacač (MRL) preciznog i univerzalnog lansiranja (PULS) bude naoružan mornaričkim udarnim raketama (Naval Strike Missile, NSM) ”Kongsberg” (4 rakete dometa do 250 km). Novi EuroPULS MRL system kompanije ”Elbit SystemsKMW”, montiran na šasiji kamiona 8×8 ”Iveco”, prikazan je na lokaciji ”KMW” već 29. maja. Predstavnik ”KMW” rekao je da bi NSM, dometa do 250 km, mogao da se koristi protiv pomorskih i kopnenih ciljeva. ”EuroPULS” bi takođe mogao da bude naoružan MBDA raketama za združenu vatrenu podršku (Joint Fire Support Missile JFS-M, 4 rakete dometa do 500 km), čiju je maketu prikazala ”MBDADeutschland”. Koncept kombinuje mogućnost lansiranja sa zemlje, veliku pokretljivost i slabu uočljivost zbog leta na malim visinama i smanjene siluete. 

Pored NSM i JFS-M, ”KMW” predlaže kao opciono naoružanje za ”EuroPULS”: ”Elbit’s 160-mm Accular”(36 raketa dometa do 35 km), 302 mm ”EXTRA” (8 raketa, dometa 150 km), 370 mm ”Predator Hawk” (4 rakete dometa 290 km), ”SkyStriker” lutajuću municiju, standardne američke rakete 227 mm GMLRS M31 (12 raketa), ”Lockheed Martin” vođeni višestruki raketni sistem proširenog dometa (GMLRS-ER, domet 70/150 km) i ”Diehl” AT2/AT3 protivtenkovske mine.

2 KOMENTARA

  1. Čim se Nemačka naoružava i proizvodi oružje to neće na dobro izaći.. svaki put kad su to radili, nastao je haos i veliki rat. Svet nikako da nauči..

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave