NaslovnaNovostiPloveći servis ruskih atomskih ledolomaca

Ploveći servis ruskih atomskih ledolomaca

Za Rusiju je nakon početka ratnih operacija u ferbuaru 2022. godine i uvođenja sankcija, Severni morski put od vitalnog značaja. Severni morski put je najkraći morski put između evropskog dela Rusije i Dalekog istoka i glavni pomorski put Rusije na Arktiku. 

Da bi ova ruta bila upotrebljiva, neophodno je raspolagati velikom flotom ledolomaca, uglavnom na atomski pogon. Poznato je da Rusija raspolaže možda najjačim atomskim ledolomcima.

Za kontinualni rad ovih brodova neophodno je održavanje i servis na pučini. Upravo iz tog razloga, u Rusiji je potpisan ugovor za izgradnju nuklearnog servisnog plovila projekat 22770.

Kako je 25. maja 2023. godine izvestila ”Ujedinjena brodograditeljska korporacija” (OSK), ”FGUP Rosatomflot” (preduzeće Državne korporacije Rosatom) i ”Baltički zavod AD” (Sankt Peterburg, deo OSK) potpisali su ugovor za izgradnju multifunkcionalnog broda za nuklearnu tehnologiju (MSATO) projekta 22770.

Naredbom Vlade Ruske Federacije za jedinog izvršioca državnog ugovora za izgradnju multifunkcionalnog nuklearnog servisnog plovila (MSATO) određeno je AD ”Baltički zavod”. Plovilo je projektovano za obavljanje čitavog spektra radova na punjenju nuklearnih energetskih postrojenja nuklearnih ledolomaca, kao i ”PAETS Akademik Lomonosov” (i, u budućnosti, modernizovanih plutajućih agregata).

severni morski put crvena linija nasa snimak i postojeci plovni put koji ide kroz suecki kanal zelena linija
severni morski put crvena linija nasa snimak i postojeci plovni put koji ide kroz suecki kanal zelena linija

”Multifunkcionalni brod za nuklearnu podršku će obezbediti pravilno funkcionisanje savremene grupe ledolomaca. Finansiranje njegove izgradnje očekuje se po šemi 50% iz budžeta Ruske Federacije, 50% iz investicionog programa Državne korporacije Rosatom.

Izgradnja je predviđena u skladu sa Planom razvoja Severnog morskog puta za period do 2035. godine, koji je odobren od ruske vlade a planirani rok završetka je 2029. godine”, rekao je Viktor Jevtuhov, državni sekretar – zamenik ministra industrije i trgovine Ruske Federacije. 

Aleksej Rahmanov, generalni direktor OSK, izjavio je da je ”prelazak na ugovore o izgradnji postrojenja sa održavanjem u punom životnom ciklusu savremeni trend. Tako, kada danas gradimo nuklearne ledolomce, moramo istovremeno razmišljati o tome kako efikasno i ekonomično vršiti njihovo održavanje i za 30 godina. Početak izgradnje multifunkcionalnog nuklearno-tehnološkog servisa ukazuje na težnju da se obezbedi dug i bezbedan rad ledolomaca na nuklearni pogon, plutajućih nuklearnih blokova i uopšte celog Atomflota”, 

Prema v.d. generalnog direktora FGUP Atomflot, Leonidu Irlici, ”Projekat nuklearnog servisa 22770 je važan objekat za infrastrukturu Rosatomflota. Ovaj brod će imati mnogo zadataka: da obezbedi operacije za punjenje reaktora nuklearnih ledolomaca, da skladišti sveže i istrošeno nuklearno gorivo”.

MSATO projekat 22770 je projektovan da vrši sledeće glavne tehnološke operacije:

  • istovar istrošenog nuklearnog goriva iz reaktorskih jedinica servisiranih brodova;
  • utovar svežeg nuklearnog goriva u reaktorske jedinice plovila koja se servisiraju;
  • prijem, skladištenje i distribucija tečnog radioaktivnog otpada koji nastaje tokom rada brodskih reaktorskih instalacija, kao i u procesu punjenja nuklearnog goriva;
  • izlaganje sklopova istrošenog goriva u cilju smanjenja preostale toplote;
  • utovar ostarelih sklopova istrošenog goriva u transportne kontejnere za transfer na preradu;
  • dekontaminaciju prenosive opreme brodskih reaktorskih postrojenja i opreme za punjenje gorivom.

Karakteristike:

  • Dužina – 158,8 m,
  • Širina – 26 m.
  • Gaz – 7,5 m.
  • Snaga glavnog energetskog bloka – 9,28 MW
  • Deplasman – 22 661 t.
  • Brzina – 12 čvorova
  • Klasa: – Arc5

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave