NaslovnaNovostiNakon što je Severna Koreja lansirala satelit, Južna greškom objavila uzbunu za...

Nakon što je Severna Koreja lansirala satelit, Južna greškom objavila uzbunu za ratno stanje

Severna Koreja je u sredu ispalila na jug ono za šta tvrdi da je “kosmičko lansirno vozilo”, saopštila je južnokorejska vojska, nakon što je ranije ove nedelje otkrila i najavila svoj plan za lansiranje.

ratno stanje juzna koreja poruka
ratno stanje juzna koreja poruka

Grad Seul je nakon događaja greškom poslao upozorenje stanovnicima da se pripreme za masovnu evakuaciju. Sirene su se čula širom Seula i svima je na telefon stiglo obaveštenje dok Južna Koreja izveštava o lansiranju severnokorejskog satelita.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Južne Koreje izjavilo je da je upozorenje u Seulu bila „greška”. Predsednička kancelarija Južne Koreje saopštila je da će održati sastanak radi procene bezbednosne situacije i odlučivanja da li će održati sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost.

Japanska vlada izdala je hitno upozorenje zbog svog sistema za emitovanje J-Alert za stanovnike južne prefekture Okinave u sredu rano ujutru, rekavši da je raketa lansirana iz Severne Koreje.

Severna Koreja je saopštila da će lansirati svoj prvi vojni izviđački satelit između 31. maja i 11. juna kako bi se pojačalo praćenje aktivnosti SAD.

U podacima koji su dostavljeni međunarodnim vlastima, Severna Koreja je rekla da će lansiranje satelita ići na jug, pri čemu se očekuje da će razne faze i drugi ostaci pasti preko Žutog mora i u Tihi okean.

Vojska Južne Koreje kaže da su u toku analize kako bi se utvrdilo da li je špijunski satelit Severne Koreje eksplodirao ili se srušio.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave