NaslovnaNovostiUkrajinske snage ostale bez osam borbenih vozila udarima Lancet lutajuće municije

Ukrajinske snage ostale bez osam borbenih vozila udarima Lancet lutajuće municije [VIDEO]

Kijevske snage izgubile su osam vozila kao rezultat nedavnih preciznih udara ruske vojske sa municijom Lancet koja je lutala.

Ruski izvori podelili su video snimke napada između 16. i 27. maja. U udarima je oštećen ili uništen oklopni transporter M113 američke proizvodnje, pet neidentifikovanih oklopnih vozila i dva modifikovana SUV vozila, koje obično koriste ukrajinske specijalne snage ili stranci.

ZALA Aero Group, podružnica ruskog odbrambenog giganta Koncerna Kalašnjikov, proizvodi dve verzije drona Lancet, Izdelie-52 sa izdržljivošću od 30 minuta i bojevom glavom od jednog kilograma i veću Izdelie-51 koja ima izdržljivost od 40 minuta. i naoružan je bojevom glavom težine tri kilograma.

Lutajuća municija leti ka ciljanom području pomoću inercijalnog navigacionog sistema uz pomoć GLONASS-a, a operater zatim koristi ugrađeni elektro-optički sistem preko dvosmerne veze za prenos podataka da otkrije, prati i zaključa metu.

Kamikaza bespilotna letelica luta iznad operativnog područja, locira i prati neprijatelja, „istražuje“ moguće mete kako bi pomogla da se izaberu one visoke vrednosti, bira pravi tajming, pravac i ugao napada, a zatim izvodi precizan udarac.

Lancet ima cilindrični trup sa dva seta površina za kontrolu leta u obliku slova X koje se uvlače unutra za skladištenje. Ima električni propeler sa dve lopatice na repu i senzorsku jedinicu u nosu. Dron nalik na raketu izbacuje se u vazduh jednostavnim katapultnim sistemom na zemlji.

Na početku specijalne vojne operacije, ruska vojska je koristila municiju Lancet samo protiv vrednih ciljeva kijevskih snaga, poput haubica, glavnih borbenih tenkova, sistema protivvazdušne odbrane i radara. Međutim, nedavno se opseg ciljeva proširio na laka vozila, verovatno kao rezultat povećanja proizvodnje ovog sistema.

Prema Lostarmour info, veb stranici koja prati vojne gubitke, od početka marta su dokumentovana 54 udara Lancet lutajuće municije, što je duplo više od broja zabeleženih pre samo tri meseca.

Mali radarski poprečni presek i minimalni infracrveni znak lutajuće municije na električni pogon čine ovaj dron-kamikazu veoma nezgodnim za presretanje.

Ukrajinski pokušaji da zaustave Lancet vatrom protivvazdušne odbrane, sistemima za elektronsko ratovanje i protivmerama do sada su bili veoma neuspešni.

M113 je široko korišćeni oklopni transporter, prvi put predstavljen ranih 1960-ih godina. Razvile su ga Sjedinjene Države i postalo je jedno od najčešće korišćenih oklopnih vozila na svetu. Evo nekoliko ključnih detalja o M113:

Dizajn i karakteristike: M113 je gusenično, amfibijsko vozilo dizajnirano za transport pešadije i pružanje zaštite od vatre iz malokalibarskog oružja i artiljerijskih fragmenata.

Ima posadu od dva člana (vozač i komandant) i može da nosi do 11 potpuno opremljenih vojnika. Vozilo ima zatvoren trup od aluminijuma, koji pruža zaštitu od vatre iz malokalibarskog oružja i krhotina granata.

Mobilnost: M113 pokreće dizel motor, koji pokreće gusenice, dajući mu dobru mobilnost i na putu i ​​van njega. Ima maksimalnu brzinu od oko 64 kilometra na sat na putevima i domet od približno 480 kilometara.

Naoružanje: Primarno naoružanje M113 je obično mitraljez kalibra .50 postavljen na krovnu kupolu ili nosač. Neke varijante su takođe opremljene dodatnim oružjem, kao što su bacači granata ili protivtenkovski raketni sistemi.

m113 u vijetnamu
m113 u vijetnamu

Varijante: Tokom godina, M113 je proizveden u brojnim varijantama kako bi ispunio različite uloge. To uključuje komandna vozila, minobacače, oklopna vozila hitne pomoći i nosače protivtenkovskih raketa, između ostalog. Različite zemlje su takođe razvile sopstvene modifikacije i adaptacije M113.

Servis i globalna upotreba: M113 su koristile mnoge zemlje širom sveta i video je borbu u brojnim sukobima. Koristile su ga Sjedinjene Države u Vijetnamskom ratu i Zalivskom ratu, kao i druge nacije u raznim sukobima i operacijama.

Naslednik: Poslednjih godina uloženi su napori da se zastarela flota M113 zameni ili unapredi modernijim oklopnim vozilima. Vojska SAD je razvijala oklopno višenamensko vozilo (AMPV) kao zamenu za M113 u određenim ulogama, dok su druge zemlje sprovodile sopstvene programe modernizacije.

Sve u svemu, M113 je imao dug i uspešan radni vek, a njegova svestranost i efikasnost učinili su ga popularnim izborom za vojske širom sveta.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave