Naslovna Novosti „Pogodniji“ od F-16, ukrajinski piloti bi konačno mogli da se dočepaju lovaca...

„Pogodniji“ od F-16, ukrajinski piloti bi konačno mogli da se dočepaju lovaca JAS-39 Gripen

2
f 16 vs gripen
f 16 vs gripen
google news

Švedski ministar odbrane otkrio je da ta skandinavska zemlja razmatra obuku ukrajinskih pilota na svojim borbenim avionima JAS-39 Gripen, jer se međunarodna koalicija za obuku i raspoređivanje zapadnih aviona u Ukrajini polako formira.

Ignorišući ukrajinske pozive za borbene avione, Švedska je do sada tvrdila da su joj potrebni lovci Gripen za sopstvenu teritorijalnu odbranu.

Međutim, švedski ministar odbrane Pl Jonson rekao je za TV4 da njegova zemlja razmatra zahtev Ukrajine da dozvoli svojim pilotima da testiraju švedski avion sa „pozitivnim duhom“.

Maksimalno četiri Gripen aviona Švedska može priuštiti da prosledi Ukrajini, samo ukoliko vlada nordijske zemlje dozvoli takav transfer. Kijev je odavno zvanično zatražio SAAB JAS 39 Gripen lovce od Stokholma.

Reč je ne samo o raspoloživim količinama u sastavu Kraljevskog švedskog vazduhoplovstva, već i o njihovoj mogućoj proizvodnji. Ako lovci budu proizvedeni, biće potrebno vreme, ali za uzvrat neće ugroziti operativne sposobnosti Švedske.

saab gripen
saab gripen

Švedska gaji zabrinutost da uopšte pošalje Gripene u Ukrajinu, usled moguće pretnje bezbednosti skandinavske zemlje. S jedne strane, Moskva bi mogla da pokrene vojni odgovor nakon takvog transfera, dok sa druge strane postoji mogućnost od eventualnog hvatanja ili uništenje Gripena.

Ovo drugo bi više uticalno na negativni marketing SAAB-a nego bojazan od otkrivanja švedske tehnologije Rusima.

Ministarstvo odbrane Švedske izdalo je svojevremeno zvanično saopštenje povodom ukrajinskog zahteva. Stokholm u potpunosti razume zahtev Zelenskog. Međutim, ministarstvo podseća da će se Švedska suočiti sa ograničenjima ako pošalje Gripen Ukrajini u vidu teritorijalnog integriteta i suverenitet kraljevine, dodaje se u saopštenju.

Gripen možda najbolji izbor

U izveštaju koji je 7. novembra prošle godine objavio Roial United Services Institute (RUSI), stručnjaci su tvrdili da je, u pogledu operativnih potreba za ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, švedski avion „daleko najpogodniji kandidat“ za borbene avione zapadne proizvodnje.

Sposobnost Gripena da poleti sa kratkih, poljoprivrednih pista bi značila Ukrajini. Gripen se može sakriti u šumi ili uzleteti sa autoputa. Kijev bi mogao brzo da ih premesti na različita mesta, zbunjujući protivnika.

jas 39 gripen
jas 39 gripen

Ono što švedski borac ima kao prednost čini ga idealnom opcijom za Ukrajinu. Ni F-16 ni Eurofighter Typhoon ni francuski Rafali trenutno ne mogu ispuniti ove ratne zahteve.

Gripen je lovac sposoban da se suprotstavi i donekle umanji rusku vazdušnu nadmoć trenutno nad Ukrajinom. Četiri Gripena neće promeniti situaciju, ali može pilote Suhoja i Mikgojana učiniti mnogo opreznijima u vazduhu.

Nije za potcenjivanje činjenica da se švedski lovac brzo i lako servisira. Što smanjuje potrebu za hangarom, dajući tako avionu prednost, čak i kod njegovih ruskih konkurenata. Ukrajina i da uspe da izgradi nove ili renovira postojeće vojne piste, to ne može promaći ruskim obaveštajnim satelitima.

SAAB je razvio Gripen posebno za suprotstavljanje sovjetskim i ruskim lovcima. Gripen je dizajniran za borbu u uslovima švedske klime, pejzaža i geografije. Gripen je među zapadnim lovcima najupravljiviji čak i najbliži je upravljivosti ruskih konkurenta. Ipak, kvalitet i sposobnost koju rusi neguju decenijama je nesporna, sa pozicijom svetskog lidera u ovoj oblasti.

https://youtube.com/watch?v=JYSePB7rkBQ%3Fversion%3D3%26rel%3D1%26showsearch%3D0%26showinfo%3D1%26iv_load_policy%3D1%26fs%3D1%26hl%3Dhr%26autohide%3D2%26wmode%3Dtransparent

Gripen koristi mali broj zemalja u svetu. Švedska, Brazil, Češka, Mađarska, Južna Afrika, Tajland i Velika Britanija. U stvarnosti, od navedenih zemalja, jedino Švedska može sebi da priušti da „donira“ borbene avione Ukrajini.

Broj Gripena među ostalim zemljama nije veliki i osnova je njihove vazdušne flote. Britanija kao država bi sebi priuštila donaciju Gripena, međutim britanski RAF ih koristi za obuku i vežbu, ne za borbu.

2 KOMENTARA

  1. Karlo Mali, u kom svetu ti zivis, na cemu si ?!
    Samo US drzi 27% eki
    Ekonomije sveta, a tek jos EU i Japan, Kanada, Australija, Juzna Koreja, Novi Zeland !
    U tom tvom BRIKS-u Kina i Indija su na ivici sukiba, Kina pretenduje na Sibir itd.

  2. Korak po korak stizemo do ivice nuklearnog sudara.. Iza svega stoje Amerikanci, koji se nadaju da ce izaci bez ogrebotina… Problem se javlja u saznanju da Zapad po svaku cenu zeli da slomi moguce okupljanje sveta oko BRIKS-a, pa ce se i BRIKS morati ujediniti u naoruzavanju i direktnoj pomoci Rusiji, jer je to jedini nacin da odbrani i sebe u prespektivi…. Ocekujem da vrlo brzo nastane i organizacija koja ce se koncipirati kao Anti kolonijalni savez malih zemalja, sa zeljom da vodi novi gerilski rat protiv zapada, sto je mnogo opasnije od onoga sto sada vidimo….Opasno “ZNANJE” stiglo je na sve kontinente i veliki je problem kontrolisati ga.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version