Naslovna Novosti Ukrajina: Dobićemo ili F-16 ili Gripen, razgovori su u toku

Ukrajina: Dobićemo ili F-16 ili Gripen, razgovori su u toku

3
f 16 vs gripen
f 16 vs gripen
google news

Ukrajina sa svojim spozorima razgovara o tome da li će ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo dobiti avione ili ne. Ministar odbrane Ukrajine, Aleksij Reznikov, izjavio je da su navodno u toku pregovori o tome koja će platforma aviona biti odgovarajuća.

Reznikov je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom odbrane Poljske Marijušom Blažakom rekao da su trenutno u toku pregovori sa zapadnim partnerima u cilju definisanja platforme za transfer taktičke avijacije u Ukrajinu. „Šta će to biti – F-16 ili Gripen – stvar je razgovora sa partnerima u NATO-u“, rekao je Reznikov.

Ministar je takođe napomenuo da je „tenkovska inicijativa” već prerasla u „tenkovsku koaliciju”, zahvaljujući kojoj će Ukrajina uskoro dobiti tenkove standarda NATO – Leopard, Abrams, Čelendžer i francuski AMX-10, a Poljska je jedna od pokretača ovog procesa.

On je dodao i da će sledeći sastanak „tenkovske koalicije” biti održan sredinom februara u Briselu. Ukrajinski predsednik Zelenski je u februaru zatražio od NATO-a iz Ramštajna da koordiniraju isporuku raketa dugog dometa i aviona Ukrajini. Kako prenosi Politiko, SAD se pitaju da li će dozvoliti svojim saveznicima da prebace borbene avione F-16 u Ukrajinu.

Do sada su Holandija i Poljska izrazile želju da obezbede svoje borbene avione F-16 Ukrajini ako Vašington da „zeleno svetlo“ za ponovni izvoz. Francuska je takođe spremna da obezbedi svoj Rafale, ali nakon analize tri ključna faktora koji su na domaćem nivou zemlje.

Vazduhoplovstvo Ukrajine prvenstveno upravlja avionima MiG-29 i Su-27. Navodi se da su primili isporuke Su-25, ali informacija ne može biti definitivno potvrđena zbog ćutanja Vašingtona o tom pitanju, dok Zapad ne otkriva ko je navodni dobavljač.

Ako Ukrajini bude dozvoljeno da primi zapadne borbene avione, proces će potrajati, najmanje osam meseci, kažu stručnjaci. Obuka ukrajinskih pilota o zapadnim avijacijskim sistemima je ključna tačka koja bi mogla da odloži moguće isporuke.

Prvi signali o mogućoj isporuci borbenih aviona Ukrajini stigli su u drugoj polovini prošle godine. Ukrajinski piloti su tada počeli obuku na simulatoru za avijacijsku platformu A-10.

Sredinom prošlog meseca, portparol ukrajinskog vazduhoplovstva pukovnik Jurij Ignat je pojačao tvrdnje o mogućoj isporuci, rekavši da je to pitanje oduvek bilo deo pregovora između Ukrajine i partnera.

„Naši vojni piloti su putovali u Sjedinjene Američke Države, izdvojena su sredstva za obuku naših pilota… Odnosno, tema vazduhoplovstva nikada nije napustila dnevni red. Tip aviona koji će verovatno biti dostavljen Ukrajini i odgovarajući uslovi za obuku osoblja su već određeni“, rekao je Ignat u januaru.

Kasnije tog meseca stigla je vest da je Lockheed Martin spreman da udvostruči proizvodnju borbenih aviona F-16 u svojoj fabrici u Grinvilu u Južnoj Karolini. Američki konglomerat je na ovaj način obavestio operatere F-16 širom sveta da ima rezervu da popuni eventualne nedostatke ukoliko odluče da isporuče F-16 Ukrajini.

3 KOMENTARA

  1. Varas se,ovi se brane od agresora,vise od 80% stanovnistva brani Ukrajinu.Mnogo su vece sanse da oni isteraju Ruse potpuno,nego da rusi njih okupiraju

  2. Једино што је сигурно је да ћете “добити по ушима” а све остало је споредно. И да знате, што се више опирете и супротстављање проћи ћете лошије. Ово је искуствено сазнање и закон сукоба великих са малима без обзира који појединци су у питању!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version