Naslovna Avijacija Ukrajinski piloti „već lete“ na A-10, ali na simulatoru

Ukrajinski piloti „već lete“ na A-10, ali na simulatoru

0
google news

Ukrajinski piloti već upravljaju američkim jurišnim avionom A-10 Thunderbolt II, ali na simulatorima. Snimak koji kruži društvenim mrežama potvrđuje ovu informaciju. Ovu informaciju potvrđuje i američki onlajn magazin Tajm. Prema pisanju časopisa, penzionisani američki piloti obučavaju ukrajinske kolege na simulatorima.

Mogućnost da SAD doniraju jurišni avion A-10 Thunderbolt II ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu postoji, međutim kongres još nije doneo takvu odluku i Ukrajina još nema ove letelice.

Ukrajinski piloti koji treniraju na simulatoru A-10 uvereni su da mogu da promene odnos snaga u vazduhu. „Videćete razliku u broju meta koje možemo da pogodimo. Napadačke pozicije su oslabljene a samopouzdanju naše pešadije da ide iz odbrane u napad“, kaže jedan od ukrajinskih pilota na obuci.

Prema informacijama časopisa Tajm, pet ukrajinskih pilota je obučeno na simulatoru A-10. Govoreći o ovoj temi, ukrajinski pešadijski oficir Oleksandr Gorgan je rekao: „Obuka pilota obično traje godinama i košta vojsku milione dolara samo za avionsko gorivo. Oni su vredniji od generala. Čak i pre ruske invazije, identitet aktivnih borbenih pilota bio je strogo čuvana tajna u Ukrajini i svi su živeli pod rizikom od atentata.

F-15 i F-16 umesto A-10

Međutim, Ukrajina se nada da neće dobiti A-10, već F-16 ili F-15. Vazduhoplovstvu Oružanih snaga Ukrajine potreban je, pre svega, multifunkcionalni borbeni avion sposoban da koristi oružje i protiv vazdušnih i kopnenih ciljeva, komentariše portparol Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat.

Istovremeno, Vazduhoplovstvo Ukrajine nije potvrdilo da njihovi piloti trenutno prolaze odgovarajuću obuku. U pres-službi objasnili su da su njihovi specijalisti testirali opremu, ali za sada nema govora o planiranoj obuci pilota.

Vredi napomenuti da u ovom trenutku obe sukobljene strane imaju isti tip sovjetskih jurišnih aviona – Su-25. Ali obe zemlje, zbog pretnje od gubitka aviona, u većini slučajeva koriste nevođene krstareće rakete. Odnosno, sa velike udaljenosti. U takvim uslovima, jedna od glavnih prednosti A-10 Thunderbolt II – sedmocevni top 30 mm GAU-8 Avenger – nema povoljne uslove za efikasnu upotrebu.

Pustinjska oluja, gde se A-10 proslavio, odvijala se u uslovima potpune savezničke nadmoći u vazduhu. Bez neprijateljske vazdušne odbrane i pretnje lovcima.

Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine zahteva da dobije jedinstvene multifunkcionalne platforme sposobne da koristi savremeno visokoprecizno naoružanje vazduh-vazduh i vazduh-zemlja. Nekoliko zapadnih aviona može preuzeti tu ulogu. Podsećamo, američki Kongres je 15. jula usvojio nacrt budžeta Pentagona u kome je predviđeno 100 miliona dolara za obuku ukrajinskih pilota na avionima F-16 i F-15. Američki senatori apelovali su na Ministarstvo odbrane SAD da uključi avione F-16 i F-15 u buduće pakete vojne pomoći Ukrajini. Pentagon je saopštio samo da je u toku sprovođenje studije o perspektivi prebacivanja višenamenskih aviona u Ukrajinu.

Prema procenama ukrajinskih pilota, savladavanje aviona tipa F-16 na odgovarajućem nivou po ubrzanom programu ne bi moglo biti kraće od šest meseci.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version