Naslovna Novosti Pariz: Možemo da isporučimo Rafale Ukrajini ali…

Pariz: Možemo da isporučimo Rafale Ukrajini ali…

3
francusko ratno vazduhoplovstvo rafale b u letu. copy
francusko ratno vazduhoplovstvo rafale b u letu
google news

Francuski ministar odbrane Sebastijen Lekornu rekao je u utorak na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim ministrom odbrane Aleksijem Reznikovom u Parizu da ne postoje prepreke za isporuku borbenih aviona Kijevu.

„Po ovom pitanju oslanjamo se na tri kriterijuma“, rekao je Lekorno i dodao da je te kriterijume već izrazio francuski predsednik Emanuel Makron.

Podsećamo, Makron je u ponedeljak rekao da Pariz dozvoljava isporuku aviona Ukrajini. Istovremeno, francuski lider je rekao da će polaziti od tri kriterijuma: korisnosti i efikasnosti naoružanja za oružane snage Ukrajine, odsustva rizika od eskalacije i slabljenja odbrambene sposobnosti francuske vojske.

Portparol britanske vlade rekao je da bi bilo nepraktično slati britanske borbene avione u Ukrajinu sada. „Britanski borbeni avioni Tajfun i F-35 su izuzetno složeni i potrebni su meseci ukrajinskim pilotima da nauče da lete. S obzirom na to, smatramo da je slanje ovih aviona u Ukrajinu nepraktično“, rekao je portparol.

Upitan da li vlada ima bilo kakve primedbe na slanje manje naprednih aviona od drugih saveznika, portparol je rekao: „Nastavićemo da razgovaramo sa našim saveznicima o tome šta mislimo da je pravi pristup. Upravo smo poslali naše tenkove Challenger i krećemo se zajedno sa našim saveznicima u tom pravcu. Ti tenkovi će uskoro stići.”

U ponedeljak je predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden rekao da Sjedinjene Države ne planiraju da pošalju borbene avione F-16 u Ukrajinu.

oruzjeonline.com podseća da su prvo Holandija, a zatim Poljska izrazile spremnost da Ukrajini isporuče lovce F-16. U oba slučaja biće potrebno odobrenje SAD da bi se izvršio takav ponovni transfer.

Prema glasinama, pitanje isporuke borbenih aviona Ukrajini biće razmotreno na sledećem sastanku NATO u Nemačkoj, ponovo u bazi Ramštajn tokom februara.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo takođe priznaje da će biti potrebno vreme da obuče svoje pilote da upravljaju novim lovcima. Prema izvoru iz ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, šest meseci je optimalna opcija za obuku.

katar izabran za domaćina svetskog prvenstva 2022. u zamenu za vojni ugovor sa francuskom vredan 14,5 milijardi evra?

Nije tajna da su ukrajinski piloti obučavani u SAD na simulatorima jurišnika A-10. Taj model je prošlog leta bio među imenovanima za moguću isporuku Ukrajini. Međutim, Vašington i njegovi saveznici traže priliku da kupe i snabdevaju lovce sovjetskog dizajna, kako navodno ne bi gubili vreme na obuci.

Nakon što su se saveznici Ukrajine setili nove faze snabdevanja početkom godine, Kijev očekuje dolazak tenkova Leopard 2, Čelendžer 2 i Abrams. Očekuje se da će prvi tenkovi početi da pristižu za oko tri meseca. Američki Abrams će, po poslednjim informacijama, stići tek krajem ove godine ili početkom sledeće.

3 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version