NaslovnaNovostiDa li je Vagner danas najbolja vojska na svetu?

Da li je Vagner danas najbolja vojska na svetu?

Osnivač Vagner privatne vojske, Jevgenij Prigožin rekao je 24. maja da je tokom borbi za oslobođenje Artemovska (Bahmuta) u Donbasu stradalo ukupno 20.000 njegovih „privatnih“ boraca: 10.000 stalno zaposlenih i 10.000 ranije osuđenih građana.

To je primetio ruski politikolog Aleksandar Zimovski, koji je prokomentarisao ove informacije i dao procenu gubitaka na svom Telegram kanalu. Ličnost koju je široko citirao i hvalio i sam Prigožin.

Trajanje operacije Bahmut iznosilo je 292 dana, prosečni borbeni nenadoknadivi gubici su 68-69 vojnika dnevno. Malo vojne uporedne statistike ovde neće škoditi, primetio je stručnjak.

On je predložio da se povuku istorijske paralele proučavanjem broja poginulih u približno sličnim taktičkimo operativnim uslovima opsade/juriša, koji su uočeni u raznim ratovima u 20. veku i opisani u zvaničnim izvorima i literaturi, tj. bez sumnje i tvrdnje o pouzdanosti.

Dakle, u junu-julu 1942. godine, nemačke i rumunske trupe tokom opsade Sevastopolja izgubile su 5861 vojnika. Tako su prosečni borbeni nenadoknadivi gubici iznosili 96 ljudi dnevno.

prigozin i vagnerovci pored spomenika t 34 u bahmutu
Prigožin i Vagnerovci pored spomenika T-34 u Bahmutu

Tokom strateške ofanzivne operacije Donbas (13. avgust – 22. septembar 1943.) trupe Crvene armije su porazile mnoge divizije Grupe armija Vermahta Jug. Za 41 dan jedinice Južnog fronta pod komandom general-pukovnika F. I. Tolbuhina izgubile su 25.891 vojnika, odnosno prosečni borbeni nenadoknadivi gubici iznosili su 631 vojnika dnevno.

Moramo reći da je u isto vreme dubina napredovanja sovjetskih trupa kao rezultat operacije 250-300 km, prosečna dnevna stopa napredovanja pešadije je 7-8 km, tenkovske i mehanizovane divizije su 10-15 km. Odnosno, tempo operacije na pozadini tempa SVO RF u Ukrajini je jednostavno fantastičan. Ali cena pitanja, rekao je politikolog.

Napad na Poznanj 1945. godine u Poljskoj je trajao 29 dana. Tada je Crvena armija izgubila 4887 vojnika, odnosno prosečni borbeni nenadoknadivi gubici iznosili su 168 vojnika dnevno. Štaviše, grad je zauzela 8. gardijska armija – „majka ruskih jurišnih jedinica i guru jurišnih borbi u gradovima još od Staljingradskih rovova“.

Tokom opsade Dien Bien Phua, 1954. godine, Vijetkong je izgubio 4.020 vojnih lica za 55 dana, odnosno prosečni borbeni nepovratni gubici iznosili su 73 osobe dnevno. Bitka kod Dijen Bijen Fua bila je ključna epizoda u ratu između snaga Demokratske Republike Vijetnam i Međunarodne legije koja se borila na strani Francuske, često se naziva „vijetnamski Staljingrad“.

vagner tim i prigozin
Vagner ekipa i Prigožin u rudnicima soli

Ova bitka je bila jedna od prvih u istoriji kada su samostalne oružane snage „divljaka“ iz kolonije uspele da pobede trupe kolonijalista, koje su ih nadmašile u obuci i opremi.

Rezultat su bili pregovori u Ženevi i potpisivanje sporazuma koji su okončali francusko vojno prisustvo u Vijetnamu i okončali Prvi rat u Indokini.

Tako da, danas je PMC „Vagner“ po svim „računima“ najbolja vojska na svetu. Vagnerovci su pokazali rezultat veoma efikasnih jurišnih borbi sa najmanjim relativnim gubicima ljudstva u novijoj istoriji vojske, rezimirao je politikolog.

1 KOMENTAR

  1. Bitka kod Dijen Bijen Fua je znacila kraj francuskog prisustva u Indokini dok je zauzimanje Bahmuta uludo trosenje ljudstva i tehnike.Ovaj rat ce jos dugo trajati

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave