NaslovnaNovostiUkrajina: Povećana proizvodnja ruskih projektila; Rusija: Uskoro stiže i hipersonični Hermes 2

Ukrajina: Povećana proizvodnja ruskih projektila; Rusija: Uskoro stiže i hipersonični Hermes 2

Od 19. maja 2023. godine, stopa proizvodnje raketa H-101 [Х-101] u Rusiji dostiže 35 jedinica mesečno, Kalibra – 25 raketa. Ovo, posebno, javljaju ukrajinski izvori.

Pored toga, prema rečima Ukrajinaca, ruski vojno-industrijski kompleks svakog meseca proizvodi pet raketa Iskander-M i dve rakete H-47 Kindžal.

ukrajinska stastistika ruskih raketa
ukrajinska stastistika ruskih raketa

Malo je verovatno da će ovi podaci odgovarati stvarnosti i uzeti su „sa plafona“. Međutim, čak i prema dostavljenim informacijama, Oružane snage Ruske Federacije imaju 400 raketa H-101 i 300 raketa Kalibar godišnje, iako su u stvari ove brojke impresivnije.

Istovremeno, ukrajinski podaci ukazuju na povećanje proizvodnje ruskih raketa. Dakle, krajem januara ove godine GUR Ukrajine je naznačio 53 projektila mesečno, ali sada je ovaj nivo porastao na 67, što odgovara povećanju od 20 odsto.

U međuvremenu, Ruska Federacija nastavlja testiranje novog raketnog sistema Hermes namenjen uništavanju dronova, tenkova i druge neprijateljske vojne opreme.

Domet “Hermesa” je oko 100 km sa pojačivačem, dok brzina iznosi 1300 m/s. Izvori u Ministarstvu odbrane navode visoku preciznost pogađanja ciljeva ovim projektilima. Odluka o slanju raketnih sistema u trupe biće doneta na osnovu rezultata testiranja.

Vladimir Putin je ranije govorio o spremnosti Rusije da nastavi sa testiranjem oružja za masovno uništenje, što su negativno ocenili predstavnici zemalja G7.

Hermes sistem

Hermes je modularna, supersonična, dvokalibarska, višenamenska vođena raketa koju je dizajnirao KBP sa sedištem u Tuli za upotrebu na platformama u vazduhu, na zemlji i na moru.

KA 52K SA RADAROM ŽUK I RAKETAMA HERMES
KA 52K SA RADAROM ŽUK I RAKETAMA HERMES, po 6 sa obe strane

Raketni sistem Hermes se sastoji od potrošnog stepena pojačanja i primarnog raketnog sistema, takođe poznatog kao nosač, koji nosi moćnu visokoeksplozivnu fragmentacionu bojevu glavu.

Hermes može istovremeno isporučiti salvu na šest ciljeva. Raketa nosi visokoeksplozivnu fragmentacionu bojevu glavu sa 20 kg TNT-a.

Spektar ciljeva koji se mogu gađati danju/noću korišćenjem sistema naoružanja Hermes obuhvata: oklopna vozila, objekte, utvrđenja i vazduhoplovne ciljeve male brzine kao što su helikopteri i dronovi. Hermes je zatvoren unutar cevi [kanistera] koja deluje kao lanser projektila.

Hipersonična Hermes 2

Hermes 2 je unapređena varijanta Hermes protivtenkovske rakete dugog dometa sa novim pogonskim sistemom koji će navodno omogućavati maksimalnu brzinu i od 6 do 8 Maha.

Njihova hipersonična brzina će omogućiti ne samo letenje bez šanse da bude neutralisano bilo kakvom protivraketnom odbranom, već i mogućnost da uništi bilo koje oklopno teško vozilo čak i opremljeno sistemom aktivne zaštite.

Udarno-izviđački helikopter Ka-52M je namenjen kao primarni korisnik za novi hipersonični raketni kompleks. Najavljivalo se da će Oružane snage Rusije preuzeti prve jedinice hipersonične rakete Hermes 2 do 2022. godine, međutim to se nije desilo.

Ka-52
Kamov Ka-50

Trenutno postoje tri potvrđene verzije Hermesa – Hermes-A, koji je vazdušno lansirani Hermes-K, što je pomorska verzija i Hermes-S, kopnena verzija.

U aerodinamici, hipersonična brzina je ona koja prelazi pet puta brzinu zvuka, te se termin često navodi kada pričamo o brzinama od 5 Maha i preko.

12 KOMENTARA

 1. Podatci preuzeti od ukrainaca? Ako neko prebroji koliko raketa obore mesecno rusi su u debelom problemu, oborene su im sve rakete u naredne 2 godine po ovoj racunici! A i ova informacija o g7 koji su zabrinuti zbog Putina a dovode kao gosta drogiranog Zelenka?! Sjajan tekst, nema sta!

 2. Akadeka
  Tako je nazalost.
  Stos je u tome da su zapadna hijene ubacile svoj otrov medj bracu I ta naci heroin manjina predvodjena OPET hazarima okupirali ogromnu vecinu iskonsko ruske zemlje od hazar Lenjina Koji isto bjese ubaceni anglosaxonvatikanski otrov 1916g.
  Uzdajmo se u svevisnjega I rusko oruzje da ovo planetarno zlo unisti I svima porobljenim narodima slobodu done se pa tako I sludjenim rusima u MaloRusija tj. Ukraini

 3. Sta vredi idealizovati kad jedan gazda naredi u blato i onda sve krene dole. I oni koji kazu da im nije prijatno budu iskljuceni.

 4. Pa ukrajina, od njenog nastanka pre par desetina godina, je uvek bila glupa nacija.
  Čak, šta više, amerikanci su, kao, iole pametniji ma da ni oni nisu nešto naročito obdareni s pameću.

 5. zar je moguce da ukrajinci ne vide kako ih ovi kauboji sa zapada namestaju?!? bogo moj ginu ko muve a ove boli cosak i jos ih guraju u sve vecu tragediju. mi sloveni smo dfinitivno najveci majmuni na svetu. tako su i nas u jugoslaviji napujdali i rasturili. umeso da imamo zemlju od 25 miliona stanovnika (za respekt) imamo banana drzavice koje sluze za potkusurivanje.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave