NaslovnaNovostiSjedinjene Države najavile novu vojnu pomoć Ukrajini od 375 miliona dolara

Sjedinjene Države najavile novu vojnu pomoć Ukrajini od 375 miliona dolara

Ministarstvo odbrane SAD objavilo je 21. maja novi paket vojne podrške Ukrajini vredan 375 miliona dolara, koji ima za cilj da pomogne ukrajinskim snagama da se „odupiru ratu i odbiju ničim izazvanu rusku agresiju“.

Najnoviji paket uključuje dodatnu municiju za raketne bacače i artiljerijske granate HIMARS, kao i protivtenkovske rakete Javelin i prenosne protivtenkovske sisteme AT-4.

U zvaničnom saopštenju Pentagon je naglasio da će SAD nastaviti da rade sa svojim saveznicima i partnerima kako bi pomogli Ukrajini da ispuni svoje „neposredne potrebe na bojnom polju i dugoročne zahteve za bezbednosnom pomoći“.

Najava novog paketa vojne pomoći dolazi ubrzo nakon što se američki predsednik Džo Bajden sastao sa Zelenskim na samitu G7 u Hirošimi, Japanu.

Zelenski je napisao u objavi na Tviteru da su njih dvojica razgovarali o nastavku saradnje na jačanju odbrane Ukrajine, kao i o ukrajinskoj formuli za projekte mira i rekonstrukcije.

Zelenski je zahvalio Bajdenu na nedavnom saopštenju, navodeći da vojna pomoć koju Ukrajina dobija od SAD sada iznosi oko 37 milijardi dolara.

U odvojenom saopštenju, Bela kuća je saopštila da je Bajden izrazio spremnost svoje zemlje da pomogne Ukrajini da ispuni svoje trenutne potrebe na bojnom polju i svoju dugoročnu sposobnost da brani zemlju od ruske agresije.

f 16 fighting falcon
f 16 fighting falcon

Takođe se navodi da su njih dvojica razgovarali o podršci SAD zajedničkim naporima sa saveznicima o obuci ukrajinskih pilota na zapadnim lovcima, uključujući F-16.

Prema poslednjim informacijama, Bajden bi već pred liderima G7 saopštio da podržava zajedničku inicijativu da se ukrajinski piloti obuče savremenim borbenim avionima, uključujući i F-16.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave