NaslovnaNovostiSAD ubile pastira, a ne vođu Al-Kaide u nedavnom napadu dronom na...

SAD ubile pastira, a ne vođu Al-Kaide u nedavnom napadu dronom na sirijski Idlib

Čovek ubijen ranije ovog meseca u napadu drona Sjedinjenih Država koji je gađao severozapadni sirijski region Veliki Idlib bio je pastir, a ne visoki vođa Al Kaide kako je tvrdila Centralna komanda SAD (CENTCOM), prema izveštajima Vashington Post-a i CNN-a.

Šezdesetogodišnji Lotfi Hasan Masto, otac desetoro dece, 3. maja je izveo ovce na ispašu u blizini svoje kuće u gradu Kurkaniji na severu Idliba kada je bio na meti američke bespilotne letelice.

Video snimci sa mesta napada pokazuju ostatke lasersko navođene rakete AGM-114 Hellfire koja je navodno ispaljena iz MQ-9 Reaper.

U to vreme, CENTCOM je rekao da je napad bio usmeren na visokog vođu Al Kaide. Komanda, koja nadgleda operacije na Bliskom istoku i u okolnom regionu, dodala je da će pružiti više informacija „kako operativni detalji budu dostupni”. Međutim, komanda nije objavila nikakve detalje o nameravanoj meti u dve nedelje koje su usledile.

Vašington post je prvi put objavio 18. maja da američka vojska istražuje da li je u napadu ubijen civil. Kasnije, 20. maja, izveštaj CNN-a potvrdio je da je žrtva udara bio pastir Masto.

CENTCOM je „upoznat sa tvrdnjama da je udar mogao da dovede do civilnih žrtava“ i istražuje gde je udar „nenamerno mogao da dovede do povrede civila“, rekao je portparol Centralne komande Majkl Lohorn u saopštenju, navodi se u saopštenju CNN-a.

Američka vojska nije prisutna u Velikom Idlibu. Međutim, njihove borbene bespilotne letelice su veoma aktivne u regionu, koji čuva turska vojska i kojim de fakto vlada Hajat Tahrir al Šam (HTS) povezan sa Al Kaidom.

americke trupe u siriji
americke trupe u siriji

U poslednjih nekoliko godina, nekoliko visokih vođa ISIS-a i grupa povezanih sa Al-Kaidom ubijeno je u napadima američkih bespilotnih letelica ali i helikopterskim napadima u širem Idlibu.

Međutim, nijedna od meta nije radila za HTS niti bila u savezu sa njim. Teroristička grupa nije osudila napad u kojem je ubijen Masto.

Protivterorističke operacije SAD u regionu nisu koordinirane sa sirijskom vladom, niti vlada odobrava njihovo prisustvo na tlu Sirije. Ove operacije se obično pokreću iz baza u okupiranim delovima severnih i istočnih regiona zemlje ili iz susednog Iraka.

Sve što niste znali o famoznoj MQ-9 REAPER bespilotnoj letelici možete pričitati ovde.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave