NaslovnaNovostiSAD testirale mikrotalasni kontejnerski sistem protiv roja dronova THOR

SAD testirale mikrotalasni kontejnerski sistem protiv roja dronova THOR

Pre izvesnog vremena, Laboratorija za istraživanje vazduhoplovstva SAD (AFRL) sprovela je prvi test ove vrste moćnog taktičkog transpondera (THOR, Tactical High-power Operational Responder).

To se desilo blagovremeno, jer pretnja od dronova stalno raste, posebno onih koji rade u velikim grupama ili se mogu ujediniti u čitave rojeve, a odgovori na ovaj problem su aktuelni širom sveta, piše The Drive.

Publikacija je napomenula da je kontejnerski kompleks THOR budući sistem za odbranu tačaka (objekta) protiv bespilotnih letelica. U pitanju je moćan mikrotalasni sistem (top) za suzbijanje pojedinačnih i grupnih (čak i rojeva) napada dronova na kratkim udaljenostima (kratkog dometa).

Kako se navodi u saopštenju za javnost koje se pojavilo, AFRL je 5. aprila izvela demonstraciju pomenute tehnologije u vazduhoplovnoj bazi Kirtland u Novom Meksiku.

Jedan od ciljeva testiranja bio je da se otkrije koliko se rezultati kompjuterskih simulacija slažu sa stvarnošću. Međutim, ne navodi se broj uključenih dronova i broj oborenih.

Kaže se da je napredni mikrotalasni top sposoban da istovremeno pogodi više dronova, onesposobivši ih prženjem (grejanjem) njihovih elektronskih sistema.

Značajno je da se THOR može koristiti protiv više ciljeva istovremeno, što ga čini potencijalno neprocenjivim oružjem za odbranu od rojeva dronova gde drugi sistemi odbrane kratkog dometa, od artiljerijskih sistema do lasera, mogu imati problema, kaže se u materijalu pozivajući se na Adrijana Lucera, šefa programa THOR-a.

Svakako da mikrotalasni sistemi protiv bespilotnih letelica i dalje će verovatno biti integrisani u slojevitu odbranu i nikako nisu potpuno rešenje.

Međutim, u ovom trenutku, pored tradicionalnog elektronskog ratovanja koje je beskorisno protiv mnogih dronova, mikrotalasni sistemi velike snage izgledaju spremni da postanu najbolji način za brzo suprotstavljanje većom količinom dronova na bliskim udaljenostima.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave