NaslovnaNovostiMoguće da je Italija isporučila Ukrajini razarače tenkova „B1 Centauro“

Moguće da je Italija isporučila Ukrajini razarače tenkova „B1 Centauro“ [VIDEO]

Italija je u tajnosti isporučila Ukrajini nepoznati broj razarača tenkova na točkovima B1 Centauro, prema neproverenim izveštajima.

Izveštaji su zasnovani na video snimcima koji pokazuju da se brojna vozila B1 Centauro kreću železničkom prugom u južnom italijanskom gradu Kazerti koja je ranije korišćena u nekoliko navrata za otpremu teškog naoružanja u Ukrajinu. Snimak se pojavio na internetu 20. maja.

B1 Centauro su u Italiji razvili Iveco Fiat i Oto Melara 1980-ih. Između 1991. i 2006. godine proizvedeno je više od 490 primeraka vozila. Najmanje 259 ih je bilo u službi u Oružanim snagama Italije 2023.

Razarač tenkova je naoružan turbo-dizel motorom IVECO V6 od 520 KS. Vozilo pogodna 8×8 je lako upravljivo, sa maksimalnom brzinom od 108 kilometara i dometom od 800 kilometara.

U zavisnosti od konfiguracije, vozilo može biti razarač tenkova, samohodna haubica ili BVP. Najnovije verzije su opremljene glatkim topom od 120 mm.

Glavno naoružanje B1 Centauro je Oto Melara kalibra 105 mm/52 žiro-stabilizovani top visokog pritiska, niskog trzaja, opremljen termičkom čaurom i integrisanim usisivačem dima, sa 40 metaka: 14 spremnih metaka u kupoli i još jednim 26 metaka u trupu. Top može ispaliti standardnu NATO municiju, uključujući APFSDS [Armour Piercing Fin-Stabilized Discarding Sabot] metke.

Sekundarno naoružanje su koaksijalni mitraljez kalibra 7,62 mm i još jedan protivavionski mitraljez kalibra 7,62 mm sa 4.000 zrna.

B1 Centauro je opremljen sistemom za upravljanje vatrom Galileo Avionica TURMS, isti koristi i italijanski glavni borbeni tenk C1 Ariete.

Vozilo ima potpuno zavareni čelični oklopni trup, koji je u osnovnoj konfiguraciji dizajniran da izdrži metke od 14,5 mm i fragmente granate sa zaštitom od municije do 25 mm na prednjem delu.

B1 Centauro se može uporediti sa francuskim razaračem tenkova AMX-10 RC, koji je ranije ove godine isporučen kijevskim snagama.

Ruska vojska je upoznata sa italijanskim Centauro. Dve varijante vozila, jedna sa originalnim topom od 105 mm, a druga sa snažnijim topom od 120 mm, testirane su u Rusiji 2012. godine.

B1 Centauro

Rusija je tada razmatrala stvaranje zajedničkog preduzeća za proizvodnju tenka sa preduzećem iz ruskog vojno-industrijskog kompleksa.

Italija je isporučila ukrajinskim snagama oružje, municiju i vojnu opremu u velikoj vrednoj od eskalacije sukoba u Ukrajini prošle godine. Ako se potvrdi, snabdevanje B1 Centauro bi nadoknadilo neke od materijalnih gubitaka Ukrajine. Međutim, njima se ne bi mnogo šta promenilo na bojnom polju.

1 KOMENTAR

  1. Заборавила је Италија како се провела у блоку са нацистима у Другом свјетском рату. Заборавила је Италија и већина италијанског народа ко им је послао помоћ за вријеме корона геноцида! НАТО је од вас крао помоћ и оставио вас на цједилу у настојању да ублажи стање у САДу. Тако се захваљујете Русији, помажући хазарско нацистичке хорде!!!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave