NaslovnaNovostiUkrajinski HIMARS digli u vazduh ruski PVO sistem

Ukrajinski HIMARS digli u vazduh ruski PVO sistem

Ukrajinske trupe uništile su ruski raketni sistem zemlja-vazduh „Buk“ u blizini Popasne, u oblasti Donjecka.

Tviter nalog koji se predstavlja kao fondacija, @backandalive objavio je fotografije preuzute sa sajta mil.in.ua, za koje se čini da je snimljene iz drona. Na prvoj fotografiji se vidi kako Buk-M1 sistem stoji u žbunju. Na sledećoj fotografiji vidimo požar i dim na nečemu za šta autor tvrdi da je isti Buk-M1.

„Udar HIMARS-a uništio je neprijateljski PVO sistem u okupiranoj Popasni. Vazdušno izviđanje 45. odvojene artiljerijske brigade prilagodilo je vatru naših raketnih bacača“, dodaje se u poruci tviter naloga.

HIMARS je raketni sistem velikog dometa napravljen u Sjedinjenim Državama od strane kompanije Lockheed Martin Corp. On je dokazao svoju smrtonosnu efikasnost u ratu u Ukrajini, međutim učestala su i obaranja projektila sa ruske strane u brojnim video zapisima.

Isti izvor tvrdi da je 11. maja na periferiji Bahmuta, jedinica vazdušnog izviđanja 45. Vazdušno-desantne brigade, u saradnji sa ukrajinskom jedinicom HIMARS, uspela je da uništi ruski PVO sistem Pancir-S1.

Štaviše, 15. maja, ukrajinske oružane snage su uništile drugi Pancir u selu Kodema u Donjeckoj oblasti objavivši sliku izgorelog sistema.

FBI upozorava na prevarante koji traže donacije za Ukrajinu

Ne znamo za ovaj konkretan primer ali usled učestalih prevara, brojnih proukrajinskih naloga na socijalnim mrežama koju su skupljali donacije pa nestajali sa novcem, moramo skrenuti pažnju na zloupotrebe.

O ovom tipu prevara pisali su mnogi. Od antivirus kompanija i zvaničnih bezbednosnih agencija, do zapadnih glasila poput BBC i WSJ.

FBI je izdao saopštenje o online prevarama koje dokazuju da ne postoji nešto što se zove moral kada su u pitanju prevaranti.

„Kriminalni akteri iskorišćavaju krizu u Ukrajini tako što se predstavljaju kao subjekti kojima je potrebna humanitarna pomoć ili razvijaju napore za prikupljanje sredstava, uključujući donacije u novcu i kriptovalutama“, saopštio je FBI.

Prevaranti su uvek pratili gde je novac, čak i ako je taj novac za pomoć onima kojima je najpotrebnija. U ovom slučaju, prevaranti su računali na zapadne “široko rasprostranjene simpatije” prema Ukrajini kao način da zarade dolar.

Već nekoliko dana nakon što je sukob Ukrajini eksalirao 24. februara 2022, primećene su kampanje neželjene pošte pod nazivom poput „Donirajte za pomoć deci u Ukrajini“.

Registracija domena sa „Ukrajinom“ u njima zabeležila je porast od 210 odsto u odnosu na prošlu godinu, pri čemu se 77 odsto njih čini sumnjivim na osnovu ranih pokazatelja.

Nekoliko nekoliko nedelja nakon eskalacije sukoba, tim za obaveštajne pretnje uočio je lažnu veb lokaciju SAD za UNHCR (Visoka komisija Ujedinjenih nacija za izbeglice), koja je bila deo phishing kampanje koja je počela kao neželjena e-pošta koristeći lažnu adresu, pozivajući primaoce da doniraju Ukrajini.

Lažni sajt traži puno ime potencijalnog donatora, adresu e-pošte i zemlju prebivališta. Za razliku od svog legitimnog kolege, ovaj lažni sajt takođe želi da donirate bitkoine.

FBI je naveo nekoliko saveta kako bi se korisnici mogli zaštititi od ovakvih prevara:

  • Budite sumnjičavi prema imejlovima, SMS porukama i objavama na društvenim mrežama organizacija koje vas ohrabruju da donirate. (Možete ih proveriti u bazi podataka legitimnih dobrotvornih organizacija, sa njihovim stvarnim URL adresama.)
  • Ako sajt za donacije traži od vas da donirate u kriptovaluti, dvaput proverite adresu novčanika sa zvaničnim novčanicima za kriptovalute pre nego što donirate.
  • Nikada ne odgovarajte na korespondenciju od nekoga ko tvrdi da su ukrajinski subjekti koji traže humanitarnu pomoć.
  • Na kraju, ako mislite da ste bili žrtva prevare, podnesite izveštaj FBI-jevom centru za žalbe na internet kriminal (ICCC).

1 KOMENTAR

  1. Ovaj sajt zaista uredjuju idioti!Svako normalan vidi da su miksane fotografije sa razlicitih geolokaliteta,i da je nemoguce reci jesu li objekti stvarno unisteni i na koji nacin mine trombloni artiljerija!?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave