NaslovnaNovostiTečni gas (LNG) kao oružje protiv Rusije

Tečni gas (LNG) kao oružje protiv Rusije

Kada se govori o rusko-ukrajinskom ratu, nemoguće je izbeći i segment vezan za energente. Naime, veliki broj analitičara tvrdi da će ruski gas zameniti daleko skuplji (prvenstveno zbog transporta) američki tečni gas (LNG).

No, malo se govori o ruskom tečnom gasu koji se eksploatiše i proizvodi u Sibiru, nedaleko od Arktika. Rusi u ovoj ledenoj zoni već imaju eksploataciju ”Jamal”. Novi, međunarodni projekat ”Arktik LNG 2” pokrenut je početkom 2019 godine.

mapa
mapa

Istina, njegov napredak usporen je prvo pandemijom Covid a, potom, sankcijama koje su postepeno uvođene još od sukoba između Irana i Saudijske Arabije zbog napada na naftne izvore Kurais. Sankcije su prvo pogodile tankerske rute i kompanije.

Sa širenjem rusko-ukrajinske krize, sankcije uperene protiv Rusije sve vise su se širile tako da je Moskva morala tragati za novim isporučiocima prvenstveno opreme.

Resursna baza za projekat ”Arktik LNG 2” je polje Utrenneje na poluostrvu Gidan, 70 km od projekta ”Jamal LNG” na istočnoj obali Obskog zaliva. Nalazište je otkriveno 1979. godine,

Dozvola za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika je izdata ”Arktik LNG 2 LLC” na period do 2120. godine.

Krajem aprila 2023, nakon više od tri godine izgradnje, očekuje se puštanje u rad ”Novatekovog” projekta ”Arktik LNG 2” na poluostrvu Gidan. Ruska državna korporacija ”Rosatom” je dobila zvanične dozvole za puštanje u rad objekata povezanih sa terminalom Utreni koji opslužuju projekat ”Arktik LNG 2”.

Između jula 2020. i decembra 2022. ”Rosatom” i njegove podružnice izgradili su 4,4 km dugu zaštitnu ledenu barijeru, proširili i produbili prilazni kanal dužine 5,6 km i širine 510 m i završili objekte koji se odnose na bezbednost plovidbe.

”Izgradnja infrastrukture će obezbediti potpuno puštanje u rad objekata terminala Utreni u 2023. godini. Osim toga, najvažnija faza ove godine je dovođenje morskog kanala na tehničke parametre koji omogućavaju proći kroz Obski zaliv i instalacija prve od tri gravitacione strukture za LNG fabriku i stabilni gasni kondenzat”, rekao je Maksim Kulinko, zamenik direktora Direkcije za severni morski put Državne korporacije ”Rosatom”.

lng construction center at belokamenka near murmansk
lng construction center at belokamenka near murmansk

Akcionari ”Arktik LNG 2” su najveći ruski nezavisni proizvođač tečnog gasa ”Novatek” (60%), francuska energetska kompanija ”TotalEnergies TTEF.PA” (10%), kineski ”China National Petroleum Corporation” (CNPC) (10%), ”China National Offshore Oil Corporation 0883.HK (CNOOC 0883.HK)” (10%) i ”Japan Arctic LNG” (10%) – konzorcijum ”Mitsui & Co, Ltd. 8031.T” i ”Japan Oil, Gas and Metals National Corporation  (JOGMEC)”.

Gasne turbine za pogon ”Arktik LNG-2”, koju je američki ”Baker Hughes Company” iz Delavera (Delaware, štab u Hjustonu) odbio da isporuči zbog sankcija uvedenih Rusiji, po svemu sudeći će zameniti agregati kineskog ”Harbin Guanghan Gas Turbine Co. Ltd” koji je deo kompanije za brodogradnju ”China Shipbuilding Industry Company” (CSIC). Kompanija će navodno isporučiti turbine za prve dve linije LNG projekta. Istovremeno, za svaku liniju biće potrebno oko 150 MW snage.

Ovde se najverovatnije se radi o varijanti turbine GT-25000 snage oko 25 MW. Jedna od ovih modifikacija je i turbina CGT25-D CSIC snage 30 MW, koja je 2021. isporučena Rusiji i već je u pogonu na ”Jamal LNG” stanici za povišenje pritiska.

GT-25000 je u celini kineska verzija sovjetske turbine GTU UGT 2500 (DA80) ”Naučno-proizvodnog kompleksa” GP HPKG ”Zorja” – ”Mašproekt” iz Nikolajeva. Kineski ”Sektor za gasne turbine br.703 Istraživačkog instituta CSIC” (danas ”CSIC Longjiang GH TURBINE Co. Ltd”.) je dobio licencu za proizvodnju ove turbine devedestih godina XX veka.

kineska turbina
kineska turbina

Očekuje se da će prva linija ”Arktik LNG-2” biti puštena u rad krajem ove godine, druga i treća – 2024. i 2025. godine. Istovremeno, zbog sankcija je poremećena i izgradnja flote tankera-ledolomaca neophodnih za projekat.

Pored mašina za napajanje, koje su zamenjene kineskim, projektu su potrebne i turbine za LNG proces. Od 20 potrebnih LM9000 jedinica snage do 75 MW, ”Baker Hughes” je isporučio samo četiri. Rusi žele da ih koriste na prvoj liniji ”Arktik LNG-2”, ali će za drugu i treću, po svemu sudeći, tek morati da se pronađu rešenja.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave