Naslovna Novosti CNN: SAD daju zeleno svetlo za F-16; Evropske zemlje će smeti da...

CNN: SAD daju zeleno svetlo za F-16; Evropske zemlje će smeti da daju Ukrajini lovce

0
f 16 i su 27
f 16 i su 27
google news

Bajdenova administracija je poslednjih nedelja signalizirala evropskim saveznicima da će im SAD dozvoliti da izvoze borbene avione F-16 u Ukrajinu, rekli su za CNN više izvora.

Navodno je Bela kuća pod “sve većim pritiskom članova Kongresa i saveznika da pomognu Ukrajini u nabavci aviona” usred intenziviranja ruskih vazdušnih napada.

Turski tviteraš Clash Report

Međutim, zvaničnici administracije nisu svesni bilo kakvog formalnog zahteva bilo koje savezničke nacije za izvoz F-16, a zvaničnici Stejt departmenta koji bi inače bili zaduženi za papirologiju da odobre takve transfere od trećih strana nisu konsultovani, rekli su zvaničnici.

Nekoliko evropskih zemalja je kupilo F-16 američke proizvodnje, uključujući Holandiju, koja je izrazila spremnost da neke od njih preda Ukrajini. Za razliku od ruskih aviona koje su istočnoevropske zemlje već dale Ukrajini, sada moraju da se poštuju END USER ugovori i isključivo SAD imaju pravo da odrede šta će se desiti sa američkim borbenim avionima F-16.

f 16 fighting falcon
f 16 fighting falcon

Do sada, svaka izjava bilo koje evropske zemlje u vezi sa isporukom Ukrajine avionima F-16 je samo izražena želja da se pomogne Kijevu. Čak ni obuka na F-16 kamoli ponovni izvoz ovih aviona ne može da se desi bez dozvole Vašingtona.

Dok SAD i dalje nerado šalju svoje F-16 u Kijev, američki zvaničnici rekli su za CNN da je administracija spremna da odobri izvoz aviona u Ukrajinu, naravno ne američkih nego samo ukoliko njihovi saveznici odluče da to učine sa svojim avionima.

Britanija želi da formira „međunarodnu koaliciju“ za snabdevanje Ukrajine F-16

Britanija je već pre dan odgovorila o svojim namerama da obučava ukrajinske pilote. Međutim, u zvaničnom saopštenju London ponavlja da ipak SAD imaju poslednju reč.

Rukovodstvo britanske vlade saopštilo je u utorak da London planira da izgradi „međunarodnu koaliciju“ da pomogne Ukrajini da dobije lovce F-16. To je saopšteno nakon sastanka premijera Rišija Sunaka i njegovog holandskog kolege Marka Rutea.

Dvojica premijera dogovorila su se, na sastanku održanom povodom samita Saveta Evrope na Islandu, da „zajedno rade na izgradnji međunarodne koalicije koja će Ukrajini obezbediti vazduhoplovne borbene sposobnosti“, počev od obuke do isporuke lovaca F-16.

KOKPIT F-16C

Odbijanje SAD da dozvole ukrajinskim pilotima da treniraju na avionima F-16 je u potpunoj suprotnosti sa nekim izveštajima poslednjih meseci da se ukrajinski piloti već obučavaju. Ovo je takođe u oštroj suprotnosti sa zvaničnim izjavama Kijeva.

Oglasili se i Rusi

Ruska publikacija Vzgljad analizira mogućnost da Ukrajina dobije F-16, najšire rasprostranjenu opciju. Nekoliko ruskih eksperata i pilota iznosi svoje mišljenje, sa skepticizmom da bi SAD dale zeleno svetlo takvom transferu. Međutim, isto je rečeno za zapadne tenkove pre godinu dana. 

Jedno je sigurno, ruski stručnjaci uglas kažu da F-16 Fighting Falcon, najpopularniji borbeni avion, najviše reklamiran u istoriji avijacije i među najboljim avionima ikada proizvedenim, ne bi imao šanse protiv ruskih protivvazdušnih sistema i ruske vojne avijacije u Ukrajina. 

su 35 pogled kroz kameru f 16
su 35 pogled kroz kameru f 16

Ruski stručnjaci priznaju da su F-16 avioni visokih performansi, smatraju ih na nivou Su-35, ali ukazuju da je najverovatnije da ako bi Ukrajina dobila F-16, dobili bi starije verzije, a njih bi Rusi mogli da „obore”.

Ukrajina želi da dobije F-16 jer je karakteristično bliži MiG-29 i bio bi lakši za obuku pilota. Pored toga, F-16 je malo iznad F-35 u pogledu pouzdanosti i manevrisanja. Međutim, mislim da će se SAD protiviti isporuci F-16 Ukrajini. Avion ima prilično veliki izvozni potencijal, kaže Jurij Knutov, vojni stručnjak.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version