Naslovna Novosti Dva ukrajinska pilota u SAD radi obuke na jurišnim avionima, uključujući F-16

Dva ukrajinska pilota u SAD radi obuke na jurišnim avionima, uključujući F-16

0
f 16 fighting falcon
f 16 fighting falcon
google news

Dolazak ovog dvojca označava prvi put da su ukrajinski piloti putovali u SAD, međutim zvaničnici su rekli da njihovo prisustvo ne znači da su SAD odlučile da pošalju borbene avione kao deo svoje vojne pomoći.

SAD rade sa ukrajinskim pilotima u Sjedinjenim Državama na utvrđivanju koliko će im vremena biti potrebno da se obuče da upravljaju borbenim avionima F-16, izjavila su za Si-En-En tri izvora obaveštena o ovom pitanju.

Dva ukrajinska pilota trenutno se nalaze u vojnoj bazi u SAD i testiraju svoje veštine na simulatorima letenja kako bi videli koliko će im vremena trebati da nauče da upravljaju raznim američkim vojnim avionima, uključujući F-16.

Američki vojni zvaničnik rekao je novinarima koji su putovali sa ministrom odbrane Lojdom Ostinom na Bliski istok da su ukrajinski piloti bili u Tusonu, u Arizoni, na „događaju upoznavanja“ koji je opisao kao „rutinsku aktivnost i deo našeg dijaloga između vojske i vojske sa Ukrajinom“.

„Događaj upoznavanja je u suštini diskusija između osoblja vazduhoplovstva i zapažanja o tome kako američko vazduhoplovstvo funkcioniše“, rekao je zvaničnik.

„Ovaj događaj nam omogućava da bolje pomognemo ukrajinskim pilotima da postanu efikasniji piloti i da ih posavetujemo kako da razviju sopstvene sposobnosti. Piloti neće leteti ni na jednoj platformi tokom ovog događaja, ali će koristiti simulator tokom delova svoje posete.

Zvaničnik je dodao da „nema ažuriranja u vezi sa F-16 za Ukrajinu“ i da nema neposrednih planova za povećanje broja ukrajinskih pilota u SAD. Iako u ovom trenutku nema naznaka da je obuka za letenje u toku, ovaj korak sugeriše da SAD nisu u potpunosti odbacile ideju slanja F-16 Ukrajincima. NBC News je prvi izvestio o proceni i obuci ukrajinskih pilota.

Procenu ukrajinskih pilota sprovodi 162. borbeno krilo, deo Nacionalne garde Arizone koja je specijalizovana za obuku na borbenim avionima F-16, izjavila su u ponedeljak dva američka zvaničnika.

162. borbeno krilo, koje upravlja borbenim avionima F-16, bazirano je na međunarodnom aerodromu Tuson, a ključni deo njegove misije je obuka međunarodnih posada na avionima četvrte generacije. Prema veb stranici Ving-a, obučavala je pilote iz 25 zemalja koje trenutno koriste F-16 i sebe opisuje kao „lice USAF-a u svetu“.

Jedan od zvaničnika rekao je za CNN da bi još 10 ukrajinskih pilota moglo doći u SAD na istu obuku i procenu. Na pitanje da li će SAD isporučivati F-16 Ukrajini, predsednik Džo Bajden je odgovorio kratko „ne“. Američki i evropski zvaničnici su ranije govorili da su borbeni avioni F-16 nepraktični u ovoj situaciji.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version