Naslovna Novosti SAD ne dozvoljavaju ukrajinskim pilotima da treniraju na avionima F-16

SAD ne dozvoljavaju ukrajinskim pilotima da treniraju na avionima F-16

0
rdaf f 16 u formaciji
rdaf f 16 u formaciji
google news

Uprkos želji nekoliko evropskih država da Ukrajina dobije avione F-16, situacija se ne odvija u korist Kijeva. U poslednja dva dana pojavili su se izveštaji da će Britanija i Holandija navodno pokušati da “ubede SAD” da dozvole reeksport nekih F-16 u Ukrajinu.

Međutim, situacija nije baš „tako pozitivna” za Ukrajinu, kako je opisuju neki izvori. Trenutno postoji neslaganje u odnosima između SAD i njihovih partnera, navodi Nju Jork Tajms.

Visoki ukrajinski zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je za američki list da ukrajinski piloti trenutno nemaju dozvolu Vašingtona da upravljaju lovcima F-16 u inventaru evropskih država. Odnosno, Vašington ne dozvoljava obuku ukrajinskih pilota na avionima F-16.

Vašington i dalje veruje da Ukrajini nije potreban F-16. Stav je nepromenjen od početka sukoba sve do danas. Nju Jork Tajms “osuđivački” piše da je „tako dubok skepticizam Vašingtona da ukrajinskim pilotima trenutno nije dozvoljeno čak ni da treniraju na F-16“.

f 16 block 70
f 16 block 70

Samo SAD imaju pravo da odrede šta će se desiti sa američkim borbenim avionima F-16. Do sada, svaka izjava bilo koje evropske zemlje u vezi sa isporukom Ukrajine avionima F-16 je samo izražena želja da se pomogne Kijevu.

Obuka na F-16 ili reeksport ovih aviona ne može da se desi bez dozvole Vašingtona, dok naravno, ruske svi mogu da daju Ukrajini.

Britanija želi da formira „međunarodnu koaliciju“ za snabdevanje Ukrajine F-16

Britanija je već pre dan odgovorila o svojim namerama da obučava ukrajinske pilote. Međutim, u zvaničnom saopštenju London ponavlja da ipak SAD imaju poslednju reč.

Rukovodstvo britanske vlade saopštilo je u utorak da London planira da izgradi „međunarodnu koaliciju“ da pomogne Ukrajini da dobije lovce F-16. To je saopšteno nakon sastanka premijera Rišija Sunaka i njegovog holandskog kolege Marka Rutea.

Dvojica premijera dogovorila su se, na sastanku održanom povodom samita Saveta Evrope na Islandu, da „zajedno rade na izgradnji međunarodne koalicije koja će Ukrajini obezbediti vazduhoplovne borbene sposobnosti“, počev od obuke do isporuke lovaca F-16.

KOKPIT F-16C

Odbijanje SAD da dozvole ukrajinskim pilotima da treniraju na avionima F-16 je u potpunoj suprotnosti sa nekim izveštajima poslednjih meseci da se ukrajinski piloti već obučavaju. Ovo je takođe u oštroj suprotnosti sa zvaničnim izjavama Kijeva.

Postoji mogućnost da SAD aminuju reeksport nekih F-16

Nju Jork Tajms je citirao drugog visokog zvaničnika, ovog puta iz Bele kuće, koji je kategorički izjavio da SAD trenutno ne planiraju da šalju F-16 u Ukrajinu. Avion košta mnogo novca, a prema Beloj kući, neće biti od koristi Ukrajini, a trenutno je čak u toku smanjenje finansiranja Ukrajine. Prema rečima zvaničnika, koji je takođe govorio pod uslovom da ostane anoniman, SAD su dale prednost slanju druge vrste oružja.

Isti američki zvaničnik kaže da postoji mogućnost da će SAD izdati dozvolu za ponovni izvoz nekih F-16 u neke evropske zemlje. Da li će se to dogoditi, međutim, za sada se ne može predvideti. Politička situacija je dinamična i omogućava da se promene odluke, ili da se „pređu crvene linije”, kao u slučaju tenkova.

poljski f 16s
poljski F-16S dočekan uz balončiće

Najavljena namera Londona da obučava ukrajinske pilote kao deo novog paketa vojne pomoći Ukrajini ostaje „u vazduhu“. London, kao ni jedna druga Zapadna prestonica, ne može dozvoliti bilo kakvu obuku ukrajinskog pilota bez izričite dozvole Vašingtona.

Prema nekim optimističnim zapadnim stručnjacima, Ukrajini će biti potrebno 36 lovaca F-16. Drugi navode da je broj potrebnih borbenih aviona 50.

Rusi: SAD ugrožavaju reputaciju F-16, ukoliko daju lovce Ukrajini

Ruska publikacija Vzgljad analizira mogućnost da Ukrajina dobije F-16, najšire rasprostranjenu opciju. Nekoliko ruskih eksperata i pilota iznosi svoje mišljenje, sa skepticizmom da bi SAD dale zeleno svetlo takvom transferu. 

Međutim, isto je rečeno za zapadne tenkove pre godinu dana.

Jedno je sigurno, ruski stručnjaci uglas kažu da F-16 Fighting Falcon, najpopularniji borbeni avion, najviše reklamiran u istoriji avijacije i među najboljim avionima ikada proizvedenim, ne bi imao šanse protiv ruskih protivvazdušnih sistema i ruske vojne avijacije u Ukrajina. 

su 35 pogled kroz kameru f 16
su 35 pogled kroz kameru f 16

Ruski stručnjaci priznaju da su F-16 avioni visokih performansi, smatraju ih na nivou Su-35, ali ukazuju da je najverovatnije da ako bi Ukrajina dobila F-16, dobili bi starije verzije, a njih bi Rusi mogli da „obore”.

Ukrajina želi da dobije F-16 jer je karakteristično bliži MiG-29 i bio bi lakši za obuku pilota. Pored toga, F-16 je malo iznad F-35 u pogledu pouzdanosti i manevrisanja. Međutim, mislim da će se SAD protiviti isporuci F-16 Ukrajini. Avion ima prilično veliki izvozni potencijal, kaže Jurij Knutov, vojni stručnjak.

Su-30 ili MiG-35 protiv F-16

Ruski ekspert kaže da bi isporuka starijih verzija F-16 u Ukrajinu raspršila legendu o američkim avionima 4. generacije kao „ubicama MiG-a“, misleći na eru Hladnog rata, kada su se SAD i SSSR suočili posredstvom proksija i gde su F-16 odneli brojne pobede iz vazduha protiv sovjetskih MiG-ova. 

Međutim idalje veruje da će se SAD usprotiviti isporuci F-16 Ukrajini. „Američki F-16 je predstavljen kao ubica MiG-a nakon ratova 1980-ih na Bliskom istoku. To nije nužno iznenađujuće, jer su u tim sukobima učestvovali avioni različitih generacija, a američki F-16 su bili noviji“, dodao je Knutov.

americki komandant na pacifiku pilotirao ruskim avionom su 30
americki komandant na pacifiku pilotirao ruskim avionom su 30

„F-16 bi se koristili za podršku kopnenim trupama tokom kontraofanzive. Međutim, imamo puno opcija da oborimo F-16. Pored sistema PVO, za obaranje F-16 mogu se koristiti i avioni Su-30 ili MiG-35. U Siriji je 2018. godine sovjetski protivvazdušni sistem S-200 oborio F-16“, zaključio je Knutov.

Drugi ruski ekspert, pak, smatra da će, ako Ukrajina dobije F-16, odlučujuće biti naoružanje koje će avioni moći da integrišu. Jedna takva opcija su britanske rakete velikog dometa Storm Shadow, već upotrebljene za napad na Lugansk pre samo nekoliko dana.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version