Naslovna Novosti Ukrajinci pogodili ruski kamp sa tri ATACMS rakete i kasetnim punjenjem na...

Ukrajinci pogodili ruski kamp sa tri ATACMS rakete i kasetnim punjenjem na 100 km od linije fronta [VIDEO]

36
ukrajinci pogodili ruski kamp sa tri atacms rakete i kasetnom municijom na 100 km od linije fronta [video]
ukrajinci pogodili ruski kamp sa tri atacms rakete i kasetnom municijom na 100 km od linije fronta [video]
google news

Ukrajinci su u sredu pogodili ruski kamp za obuku raketama ATACMS. U bazi u oblasti Lugansk, koja se nalazi skoro 100 kilometara od linije fronta, bili su smešteni ruski vojnici i vojna tehnika.

Snimak trenutka napada snimio je dron i objavila ukrajinska vojska. Prema video snimcima koji su kasnije podeljeni na društvenim mrežama, bazu su pogodile najmanje tri rakete ATACMS sa kasetnom municijom.

Dan ranije, Rusi su se hvalili da su njihovi sistemi protivvazdušne odbrane oborili šest taktičkih raketnih sistema američke vojske (ATACMS) lansiranih iz Ukrajine ka Krimu.

Rusko Ministarstvo odbrane nije saopštilo gde su rakete oborene. Vašington je tajno poslao rakete dugog dometa u Kijev kao deo paketa vojne pomoći Ukrajini vrednog 300 miliona dolara koji je odobrio američki predsednik Džo Bajden 12. marta, rekao je američki zvaničnik prošle nedelje.

Raspoređivanje raketa ATACMS (Army Tactical Missile Sistems), dometa do 300 km, Ukrajini je već mesecima predmet rasprave u štabu predsednika Bajdena. Iste rakete ali smanjenog, srednjeg dometa ATACMS isporučene su Ukrajini prošlog septembra.

Pentagon se u početku navodno protivio davanju raketa dugog dometa Ukrajini, tvrdeći da su one nezamenljive i da bi umanjile vojnu spremnost SAD. Istovremeno, postojala je zabrinutost da će ih Ukrajina koristiti za gađanje ciljeva na ruskom tlu, daleko od granice.

Odlučujući faktor u odluci Bele kuće, prema istom zvaničniku, bio je to što su ruske snage koristile balističke rakete dugog dometa koje je Severna Koreja isporučila, prkoseći upozorenjima SAD.

Prema tvrdnjama Vašingtona, iste rakete su uključene i kontinuirani ruski udari na ukrajinsku kritičnu infrastrukturu. „Upozorili smo Rusiju na ovo“, rekao je američki zvaničnik.

dokle doseze domet atacms duboko u rusku teritoriju
dokle doseze domet atacms duboko u rusku teritoriju

Da je isporuka ATACMS promena američke strategije, već smo pisali. Ranije su navodno želeli da Ukrajina bude primorana za pregovarački sto, sada više čini se ne.

Predsednik Bajden pristao je sredinom februara da pošalje rakete dugog dometa ATACMS u Ukrajinu, nakon sastanka na kojem su bili ministar odbrane Lojd Ostin, američki državni sekretar Entoni Blinken i savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

ATACMS ukratko

Army Tactical Missile System je raketa zemlja-zemlja razvijena od strane američke kompanije Lockheed Martin. Sistem je dizajniran da obezbedi vojsci Sjedinjenih Država mogućnost preciznog udara velikog dometa na različite ciljeve.

Njihov glavni cilj je da obezbede stratešku mobilnost i brz odgovor na promene uslova borbe. ATACMS je opremljen raznovrsnom municijom, uključujući kasetne bojeve glave za višeciljno dejstvo, kao i vođene bojeve glave za precizno gađanje strateških ciljeva. Dakle, sistem je multifunkcionalno oružje koje je prilagodljivo različitim scenarijima borbe.

Raketni sistem ATACMS ima domet do 300 kilometara i sposoban je da pogodi ciljeve kao što su koncentracije neprijateljskih trupa, oklopna vozila i razne građevine. Raketa je vođena GPS-om i ima visok stepen preciznosti, sa verovatnoćom greške manjom od 10 metara u prečniku.

ATACMS se može ispaliti iz raketnog sistema za više lansiranja M270 (MLRS) i raketnog sistema visoke pokretljivosti M142 (HIMARS). Dakle, nema dodatne obuke, u pitanju su sistemi koje ukrajinske trupe već koriste.

ATACMS lansirni kontejner ima poklopac sa šest krugova poput standardnog poklopca MLRS rakete, ali sadrži samo jednu raketu te identičan obrazac čini da je za neprijateljske obaveštajne službe izazovnije da ga izdvoje kao metu visoke vrednosti.

Dosadašnja primena ATACMS-a

ATACMS projektili su korišćeni u raznim vojnim sukobima, uključujući prvi i drugi Zalivski rat. Tokom borbenih operacija 1991. i 2003. godine, SAD su koristile rakete ATACMS za uništavanje strateških ciljeva u Iraku.

mgm 140 atacms
mgm 140 atacms

Operativno taktička raketa je takođe korišćena tokom vojne operacije Sjedinjenih Država u Avganistanu. Istovremeno, OTR su korišćeni tokom borbenih operacija u Siriji i Iraku, posebno tokom operacija protiv islamskih terorista.

U ovim sukobima, raketni sistem je korišćen za gađanje različitih ciljeva, uključujući koncentraciju neprijateljskih trupa, oklopna vozila i zgrade. Za vreme američkog rata u Iraku ispaljeno je više od 450 ATACMS.

36 KOMENTARA

  1. Амери хвале С-400 као најбољи систем,а два дана касније сјебу базу за обуку. Пре тога Крим. Кад слушам оног Скота Ритера и ове наше паћенике стварно се уверим да су Амери краљеви лажних вести. Ништа им не треба веровати. Ово је доказ да је С-400 могуће пробити. Пуне 2 године NATO нема оружја само што нису пукли а филају Украјину са свим и свачим. Тачно дозирају оружја колико треба

    257
    208
    • 😂 kad slusas ove pacenike…neprocenjivo, pacenici ne prihvacaju fakt da su amerikanci za ruse vanzemaljci..

      5
      118
      • Po cemu jedino po ubijanju nedužnih ljudi,napadaju ne naoruzane i vrše genocid pa ako su toliki vanzemalhci zasto nemaju muda iran napasti pa one retarde nagovaraju izrael da cackaju mecku. Toliko o tim tvojim fasistina koji vrse po cjeloj planeti genocid i ne seri majke ti

        114
        1
  2. Dva Hrvata se dogovaraju kako ce sjebati jednog Srbina.
    Dva Siptare se isto to dogovaraju.
    I jos po neki.
    A,mi!?
    Nazalost,kod nas se,poneka,dva Srbina,dogovaraju,kako ce sjebati,treceg Srbina.
    Zato,braco,ona cetiri OCILA na nasem Grbu i Zastavi!!!

    46
    11
  3. Sedite kuci vi sto serete po braci Ruskoj i pisete komentare protiv njih.
    Setite se one stare od pok.Minimaksa…
    Danas u Avganistanu,sutra u vasem stanu.

    164
    11
  4. Za koga navijaju ovi”pravoslavci”,sto hvale NATO!?
    Govna jedna!
    Tako bi,svoju Srbiju opanjkavao i prodao.
    Zivela Srbija!
    Ova borba je ujedno i nasa.
    Konju jedan sa hvataljkama!
    Ma,konj je plemenita zivotinja.

    354
    27
  5. Anonimno = 0
    Tri blage veze ti nemaš frajeru,
    Plakaćete vi svi kad ovo prođe i moliti ruse da vam budu blagonaklonjeni.
    A Nato-ološ će se svakako rasformirati

    76
    33
  6. Anonimno?
    Ti si obična natovska Pudlica,
    Sada bestimmt laješ, a doći će dan kada ćeś cvileti kao sve kukavičke Nato- pičke,
    Nemaju muda sami da se suprotstave, nego uvek nađu neke jadnike koji ging za njih, prokletih. Vi ste zlo neviđeno

    162
    57
  7. Još jedna laž iz Zapadne kuhinje LAŽI kada Ukrajinski nacisti pobjegnu sa položaja i izgine ih i nezna se broj šutite kao popisani nesmijete ništa pisati jer se bojite NATO teroristi

    136
    15
  8. Ви се нешто много радујете када нацисти овако нешто ураде? Мисли на вас који пишете ово. Неће вам то ваљати….

    115
    49
  9. Rusi podhitno da Sirijce naoružaju dalekometnim raketama sa kojima mogu gađati američke položaje unutar Sirije.

    203
    7
        • “ucinkovost”…sve jasno..aj ujo sacekaj 2 dana pa da vidis ruski odgovor!
          Oni bace neke bombice na rafineriju,a rusi im dignu u vazduh par termoelektrana…hihihi..
          A sto ti ne obuces dedinu uniformu i pomognes braci?

          137
          19
        • Anonimno…glup si bre druze.Ne znam sto pokusavas da provociras ove ljude ,kad je i tebi jasno da su Rusi poslednji bedem ovim NATO satanistima.

          38
          11

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version