NaslovnaNovostiPoslednjih dana primećen nagli napredak Vagner snaga Bahmutu

Poslednjih dana primećen nagli napredak Vagner snaga Bahmutu

Poslednjih dana Vagnerovi borci postigli su značajne uspehe na ulicama Bahmuta. Ukrajinski vojnici kažu da „Rusi napreduju kao ludi“.

Završna faza Vagnerovog napada na Bahmut je očigledno u toku. Takozvana oblast Domino je poslednje ukrajinsko uporište u ratom razorenom gradu. Uveče 16. maja, Vagnerovi izvori su preuzeli kontrolu nad područjem “Gnezda”. Oružane snage Ukrajine su kontrolisali poslednju zgradu u takozvanoj zoni konstruktora.

Sukobi su u toku i na jugu grada kod spomenika Mig-17. Ukrajinska vojska evakuiše ranjenike iz hangara zapadno od ulice Čajkovskog.

Ostalo je još samo nekoliko kuća dok Vagner vojska ne preuzme punu kontrolu nad gradom. Međutim, ukrajinska vojska se žestoko opire, boreći se za svako uporište.

Borac Vagnera ironično se zahvalio NATO-u, uključujući Francusku, Tursku i Britaniju na opremi i oružju upućenom Ukrajini. Posebna zahvalnost Berlinu koji je poslao frag granate.

Situacija je i dalje napeta na periferiji grada. Taktička ukrajinska ofanziva je nedavno zaustavljena, ali se nastavljaju krvavi pokušaji ukrajinskih snaga da probiju rusku odbranu na zapadu i jugu Bahmuta. Ukrajinska vojska je planirala da deblokira bočne puteve za slanje pojačanja u grad, kako sa severa duž puta O-0506, tako i sa juga duž T-0504.

Zauzvrat, ruske snage snažno granatiraju ukrajinske snage koje se kreću u tom području. Nedavno je ruska artiljerija uništila najmanje dva mosta za prebacivanje ukrajinskih pojačanja.

Prvi je uništen u blizini grada Časov Jar od ruske granate Krasnopolj, dok je drugi most kod Krasnog (Ivanovske) pogođen granatom Smelčak.

Istovremeno, ukrajinski vojni objekti u pozadinskim oblastima su stalno na udaru ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga. Eksplozije su sinoć odjeknule u Konstantinovki, Slavjansku, Kramatorsku i u Harkovskoj oblasti.

U vazduhu je bilo 10 ruskih Tu-95M i 4 bombardera Tu-22M3. Neki od bombardera išli su ka lansirnim mestima. Preliminarni izveštaji spominju lansiranje ruskih raketa H-101 iz Kaspijskog mora na Ukrajinu.

Plan Kijeva da brzo ostvari stratešku pobedu u Bahmutu ne ide u dobrom pravcu. Pod teškim artiljerijskim granatiranjem ruske artiljerije i velikim gubicima, ukrajinska vojska idalje šalje dodatne snage u oblast Bahmuta.

Ukrajinski vojnici snimili borbe u blizini Kremenaje

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave