NaslovnaNovostiNajezda dronova: Ruska fabrika Almaz-Antej planira proizvodnju čak 3000 dronova mesečno

Najezda dronova: Ruska fabrika Almaz-Antej planira proizvodnju čak 3000 dronova mesečno

Ruska fabrika u Obuhovu, koja je deo odbrambenog koncerna Almaz-Antej, počeće da proizvodi od jula 2000-3000 dronova Dobrinja-2 (Добрыня-2) mesečno za upotrebu u zoni sukoba u Ukrajini. Ovo je novinarima rekao generalni direktor preduzeća Mihail Podvjaznikov.

Prema njegovim rečima, fabrika je već proizvela više od 1.000 bespilotnih letelica ovog tipa, od kojih je značajan broj poslat u vojne jedinice na testiranje.

„Imamo zadatak krajem maja da proizvedemo još 1.000 komada sa digitalnim kamerama koje će moći da vrše izviđanje, a mislim da ćemo negde do 1. jula doći do 2.000-3.000 bespilotnih letelica, koje će biti sastavljene po posebnoj dokumentaciji. za rad u zoni SVO”, – citira ga TASS.

Prema rečima Jegora Ščerbakova, šefa odeljenja bespilotnih letelica u fabrici Obuhov (odnedavno Obuhovska fabrika upravlja ruskom Tojotinom fabrikom), softver je ažuriran na novim uređajima, zbog čega je dron postao lakši za korišćenje.

Predsednik Vladimir Putin je 28. aprila priznao da bi obim industrije bespilotnih letelica u Rusiji mogao da dostigne 1 trilion rubalja. Prema rečima šefa države, razvoj industrije bespilotne avijacije je „veoma perspektivna“ oblast aktivnosti zemlje.

Na sastanku istog dana, prvi potpredsednik vlade Andrej Belousov rekao je da će Rusija do kraja 2026. proizvoditi 18.000 dronova godišnje, što će pokriti 52 odsto domaće potražnje. Sada je ovaj indikator na nivou od 37%. Do 2030. Rusija može dostići obim od 32.000 dronova sa nivoom pokrivenosti od 70%.

Putin je u decembru 2022. godine naložio vladi da do 1. juna odobri strategiju razvoja bespilotnih letelica u Rusiji za period do 2030. i za budućnost do 2035. godine, u kojoj bi trebalo da se identifikuju prioritetne oblasti za razvoj industrije, parametra tržišta, kao i spisak aktivnosti koje su u toku, obim i izvori njihovog finansiranja.

dobrinja
dobrinja

Pojedini blogeri i stručnjaci u oblasti kvadrikoptera i malih dronova podelili su pomešane utiske vezane za ovaj dron. Neki kažu da je „Dobrinja“ ustvari kineski helikopter Flight Nazgul5 Evoque F5 u ruskom oklopu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave