NaslovnaNovostiVašington Post: Šef Vagnera ponudio Ukrajini podatke o lokacijama Rusa u zamenu...

Vašington Post: Šef Vagnera ponudio Ukrajini podatke o lokacijama Rusa u zamenu za napuštanje Bahmuta

Krajem januara, sa svojim plaćeničkim snagama koje su se borile za grad Bahmut, vlasnik Vagner grupe Jevgenij Prigožin je navodno dao Ukrajini neočekivanu ponudu.

Prema američkim dokumentima koji su procurili na platformi Discord, Prigožin je rekao da će, ako ukrajinski komandanti povuku svoje trupe iz oblasti Bahmuta, Kijevu dostaviti informacije o pozicijama ruskih trupa, koje bi Ukrajina mogla da iskoristi da ih napadne, piše Vašington post.

Kako prenosi američko izdanje, Prigožin je „ovaj predlog preneo svojim kontaktima u Vojnoobaveštajnom odeljenju Ukrajine, sa kojima je održavao tajnu komunikaciju tokom rata“. U dokumentu se ne precizira koje položaje ruskih trupa Prigožin namerava da otkrije.

Vašington Post prenosi da su dva ukrajinska zvaničnika potvrdila da je Prigožin nekoliko puta razgovarao sa Glavnim obaveštajnim direktoratom ukrajinskog Ministarstva odbrane (GUR).

Jedan od zvaničnika je rekao da je Prigožin više puta davao ponudu u vezi sa Bahmutom, ali ju je Kijev odbio, jer su postojale ozbiljne sumnje u iskrenost predloga šefa Vagnera.

Dokumenti pokazuju da zvaničnici u ruskom Ministarstvu odbrane nisu znali kako da odgovore na Prigožinove kritike. Takođe se pominje borba za vlast između Prigožina i visokih zvaničnika, uključujući ministra odbrane Sergeja Šojgua.

ministar odbrane sergej sojgu pored podmornice knjaz vladimir u gadzijevu 2021 godine
ministar odbrane sergej sojgu pored podmornice knjaz vladimir u gadzijevu 2021 godine

U takvoj napetoj situaciji, „Prigogin je održavao tajne odnose sa ukrajinskim tajnim službama, što je, pored telefonskih razgovora, uključivalo i lične sastanke sa službenicima GUR-a u neodređenoj afričkoj zemlji“.

Prema procurelim američkim informacijama, lider Vagnera žali zbog velikih gubitaka tokom rata i poziva Ukrajinu „da zada jači udarac ruskim trupama“.

Prema jednom dokumentu, Prigožin je rekao ukrajinskom obaveštajcu da ruska vojska ima poteškoća u snabdevanju municijom. On je savetovao ukrajinske trupe da „krenu napred u juriš na granicu sa Krimom“.

prigozin se obraca ruskom ministarstvu odbrane
prigozin se obraca ruskom ministarstvu odbrane

U intervjuu za Vašington Post, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nije potvrdio kontakte sa Prigožinom. „Ovo je pitanje obaveštajne službe“, rekao je on. Zelenski se takođe, navodno protivio objavljivanju poverljivih informacija: po njegovom mišljenju, curenje je u korist Rusije.

Članke Vašington Posta i njima bliskih medija, pogotovo o “procurelim papirima” nećemo komentarisati.

Sa druge strane, situacija kod Bahmuta ni juče nije ništa jasnija. Jedino je očito da ukrajinske snage vrše snažan pritisak. 

Prema zvaničnim vestima MO RF, na pravcu Soledar-Bahmut i dalje se bore ”jurišni odredi” (čitaj ČVK ”Vagner”) i odeljenja Vazdušno-desantne vojske. Navodno, severno i južno od grada, OSU nisu uspele da probiju ruski front.

IzvorWP

20 KOMENTARA

  1. Lažu kao kere!
    Ovi će otići i bahmuta a ovi im neće ništa reći, toliko jednostavno.
    Vaša dragocena amerika polako propada, tj vrlo brzo propada, što i treba da se desi.

  2. Ne znam kome još nije jasno! Na kraju će rat stati dogovorom imzeđu Amerike i Rusije pri čemu Rusima pripada što je trentno zauzeto a Amerikancima ostatak Ukrajine,dok je ne “usisaju”..Svi koji misle,drugačije su u zabludi JER je Rusi ovaj rat nikad neće i ne mogu izgubiti…Ne ratuju pare(EU)…

  3. Sillni esperti komentarisu kako ukraina dobija oruzje aniko do sad nije pomenuo da rusija nije unistila mostove na dnjepru. To znacida oni dozvoljavaju to.zaista je sve to krajnje sumlkvo.

  4. A jos cudnije je sto ova nasa domaca ***** od novinara i eu i americki poltrona i srpskih izdajnika sve to guraju nama navodno eto oni imaju saznanja a upravo su oni ti koji bi prodali i nas svoj narod za radi para ,olosi srpski izrodi mamu vam ***** pa sta mislite ,matreba uvesti zakon inove olose pojedine od novinara, tv voditelja i ovi nadri stricnjaka sve hapsiti i suditi za izdaju i dezinformacije dosta je vise sranja imate li geamice sve vam ****

    • U pravu ste 100%.Ova garnitura u Srbiji radi na uništenju Srbije zarad lične koristi.Dakle,Vučić
      MORA priznati kosovo(zvanično),MORA obezbediti da Rio Tinto uništava Srbiju.
      Da,ponovim on to MORA da provede američku agendu.

  5. svi koji vole Putinovu Rusiju,neka idu u Moskvu na privremeni rad..zaboravite Evropu Ameriku i ostale klntinente..drzte se majke Rusije..!!!!

  6. Sistem zavadi pa vladaj, znaci očajniji su nego sto se prica po medijima…
    Americi dolazi kraj, ko drugome jamu kopa sam u nju pada…

  7. Koja je logika da je ovo tacno njemu novac nemoze biti presudan jer ga I’ma dovoljno on proda svoj narod vagner gubi reputaciju a time I novac I na kraju ukrajinci bi ih sve pobili ovaj tekst lici na propagandnu glupost

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave