NaslovnaNovostiRuska lutajuća municija Lancet pogodila 15 haubica i borbenih vozila oružanih snaga...

Ruska lutajuća municija Lancet pogodila 15 haubica i borbenih vozila oružanih snaga Ukrajine [VIDEO]

Između 4. i 13. maja, ruski izvori vesti su podelili video zapise koji dokumentuju 15 nedavnih udara sa Lancet lutajućom municijom na vojnu opremu i oružje ukrajinskih oružanih snaga u zoni sukoba.

Precizni udari su uništili ili oštetili sledeće sisteme vojnog naoružanja:

  • Pet samohodnih haubica 2S1 Gvozdika sovjetske proizvodnje 122 mm;
  • Tri M777 američke proizvodnje vukle su haubice 155 mm;
  • Dve samohodne haubice M109 američke proizvodnje kalibra 155 mm;
  • Jedna samohodna haubica 2S3 Akacija 152 mm sovjetske proizvodnje;
  • Jedna samohodna haubica 155 mm „Krab“ poljske proizvodnje;
  • Jedan glavni borbeni tenk T-64 sovjetske proizvodnje;
  • Jedno borbeno vozilo pešadije BMP-2 sovjetske proizvodnje;
  • Jedan sistem PVO kratkog dometa britanske proizvodnje Stormer HVM.

Lancet je razvila ZALA Aero Group, podružnica ruskog odbrambenog giganta Koncerna Kalašnjikov. Kompanija proizvodi dve verzije lutajuće municije, Izdelie-52 sa letom u trajanju od 30 minuta i bojevom glavom od jednog kilograma i veću Izdelie-51 koja može da leti od 40 minuta i naoružana je bojevom glavom od tri kilograma.

Lutajuća municija leti ka ciljanom području pomoću inercijalnog navigacionog sistema uz pomoć GLONASS-a, a operater zatim koristi ugrađeni elektro-optički sistem preko dvosmerne veze za prenos podataka da otkrije, prati i zaključa metu.

002 lancet 3
Lancet-3

Kamikaza bespilotna letelica luta iznad operativnog područja, locira i prati neprijatelja, „istražuje“ moguće mete kako bi pomogla da se izaberu one visoke vrednosti, bira pravi tajming, pravac i ugao napada, a zatim izvodi precizan udarac.

Lancet ima cilindrični trup sa dva seta površina za kontrolu leta u obliku slova X koje se uvlače unutra za skladištenje. Ima električni propeler sa dve lopatice na repu i senzorsku jedinicu u nosu. Dron nalik na raketu izbacuje se u vazduh jednostavnim katapultnim sistemom na zemlji.

Mali radarski poprečni presek i minimalni infracrveni znak lutajuće municije na električni pogon čine ovaj dron-kamikazu veoma nezgodnim za presretanje.

Lancet je borbeno testiran u Siriji tokom ruske vojne intervencije u sirijskom građanskom ratu. U aprilu 2021. bio je angažovan u napadima na Tahrir al-Šama u provinciji Idlib.

Dok se Geranium i Shahed-136 kamikaze dugog dometa koriste protiv ukrajinske energetske infrastrukture, skladišta municije, itd, Lancet se koristi kao precizno oružje na bojnom polju protiv vojnih ciljeva visoke vrednosti, koje obično locira izviđački dron pre nego što se lutajuća municija lansira.

Ruska vojska koristi lutajiću municiju Lancet protiv kijevskih snaga od početka sukoba u Ukrajini..

Prema Lostarmour info, web stranici koja prati i dokumentuje vojne gubitke, bilo je najmanje 254 napada Lancetom na kijevske snage od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave