NaslovnaNovostiNemačka najavljuje najveće do sada snabdevanje Kijeva tenkovima, haubicama i PVO sistemima

Nemačka najavljuje najveće do sada snabdevanje Kijeva tenkovima, haubicama i PVO sistemima

Nemačka je 13. maja objavila da će snabdeti Kijevske snage paketom vojne pomoći vredan skoro 3 milijarde dolara, što je najveće obećanje Berlina u vojnoj pomoći od početka ruske SVO u Ukrajini.

Nemačko ministarstvo odbrane je u saopštenju navelo da će paket uključivati 30 dodatnih glavnih borbenih tenkova Leopard 1A5, 20 novih borbenih vozila pešadije Marder i više od 100 drugih manjih oklopnih vozila, kao i 200 osmatračkih dronova, četiri nova IRIS-T SLM PVO sistema sa 12 lansera IRIS-T SLS, brojnim protivvazdušnim projektilima i 18 haubica, moguće RCH-155, zajedno sa municijom.

„Ovim vrednim doprinosom hitno potrebnog vojnog materijala, još jednom pokazujemo da je Nemačka ozbiljna u pogledu svoje podrške“, rekao je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

„Svi želimo brzi završetak ovog užasnog rata koji je Rusija vodila protiv ukrajinskog naroda, a koji je u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Nažalost, ovo još nije na vidiku. Nemačka će stoga pružiti svu pomoć koju može – koliko god bude potrebno“, dodao je Pistorijus.

Paket vojne pomoći najavljen je uoči posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji je održao razgovore na visokom nivou u Berlinu i 14. maja i dobio evropsku nagradu Karla Velikog.

olaf solc
olaf solc

Novo naoružanje koje je obećala Nemačka neće promeniti odnos snaga u korist Ukrajine, već će produžiti sukob u zemlji.

Nemačka je od glavnog protivnika naoružavanja kijevskog režima prešla u jednu od njegovih najvećih ratnih sponzora. Berlin je snabdeo Kijevske snage oružjem, vojnom opremom i municijom vrednim milijarde od eskalacije sukoba prošle godine.

Međutim, nisu svi u Nemačkoj prihvatili odluku svoje vlade. Hiljade ljudi izašlo je na ulice Berlina i drugih većih gradova širom zemlje u nekoliko navrata u poslednjih godinu dana protestujući zbog isporuke oružja Ukrajini.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave