NaslovnaNovostiDa li će Turska predati sisteme S-400 Sjedinjenim Državama ako Kiličdaroglu pobedi...

Da li će Turska predati sisteme S-400 Sjedinjenim Državama ako Kiličdaroglu pobedi Erdogana?

Poraz aktuelnog turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana na predstojećim nacionalnim izborima mogao bi da oživi bilateralne veze sa SAD i Evropom.

Pobeda opozicije u anketama mogla bi da znači da Turska ponovo uđe u program višenamenskih borbenih aviona F-35 ali i da otkrije tajne NATO-u ruskog protivvazdušnog sistema S-400.

Protivnik turskog predsednika Kemal Kiličdaroglu dao je naslutiti da će stranka, ako bude izabrana na vlast, raditi na odobravanju ugovora od 20 milijardi dolara za borbene avione američke proizvodnje F-16, koji je već duže vreme u limbu.

Takođe, navodno će nastojati da se ponovo pridruži programu mlaznih aviona F-35 iz kojeg je Turska izbačena 2019. godine nakon što se Erdogan odlučio za sisteme protivvazdušne odbrane S-400 ruske proizvodnje.

Podsećamo, Turska je trebala da kupi i 100 jedinica F-35A. Međutim, nakon neuspelog pokušaja puča iza koga Erdogan tvrdi da stoje Sjedinjene Države, Ankara odlučuje da kupi ruski sistem protivvazdušne odbrane S-400. Između ostalih kaznenih poteza zbog kupovine, SAD proteruju Tursku iz programa F-35.

Najviši spoljnopolitički pomoćnik Kiličdaroglua, koji je na čelu šestostranačke koalicije opozicionih partija, Unal Cevikoz, citira Njuzvik: „Sa procesima demokratizacije u unutrašnjoj politici, i sa novom vizijom sprovođenja spoljne politike Turske nakon pobede na izborima sa novom vladom, verujemo da će tursko-američki odnosi takođe imati bolju budućnost i vidike.”

Predsednički i parlamentarni izbori u Turskoj zakazani su danas, 14. maja.

kilicdaroglu protiv erdogana
kilicdaroglu protiv erdogana

Erdogan je ostao na vlasti skoro dve decenije i pozicionirao se kao lider islamskog sveta. Erdogan je sarađivao sa Rusijom i Iranom, na veliko protivljenje SAD.

Erdogan je stao na stranu Rusije kako bi očistio Alep od islamističkih pobunjenika i porazio islamističku opoziciju. On je radio u tandemu sa Iranom uprkos njihovim šiitsko-sunitskim verovanjima.

Prkosan stav Erdogana takođe je potkopao autoritet SAD, posebno na Bliskom istoku. Ovo je takođe pokrenulo silaznu spiralu u odnosima sa SAD, a sa druge strane doprinelo boljim odnosima među islamskim svetom.

Sada su sve oči uprte u izbore 14. maja na kojima Kiličdaroglu predstavlja šestostranačku Nacionalnu alijansu i nastoji da okonča 20-godišnju vladavinu Erdogana. Birokrata veteran i dugogodišnji lider socijaldemokratske Republikanske narodne partije, Kiličdaroglu je navodno ispred aktuelnog predsednika sa malom razlikom.

Kiličdarogluova pobeda, koga otvoreno podržava Zapad, će verovatno rezultirati nagradom, pa će se odblokirati 20 milijardi dolara za 40 borbenih aviona Lockheed Martin-u za Block 70 F-16, zajedno sa nadogradnjom postojećih aviona F-16 u turskoj floti.

Sjedinjene Američke Države su ranije ove nedelje dale pečat na paket modernizacije F-16 vredan 259 miliona dolara, a turski parlament je odobrio ulazak Finske u NATO.

turski f 16
turski f 16

Iako pobeda na izborima može da obezbedi dogovor o F-16, težak deo bi bio rešavanje zagonetke F-35. Turska vrlo verovatno mora da uradi još osim da izabere favorita SAD.

„Ponovno pridruživanje programu mlaznih aviona pete generacije (F-35) je cilj i već je prisutan u našem zajedničkom stajalištu, koji je potpisalo šest lidera nacionalne alijanse“, rekao je Čevikez.

Turska je već izgubila dve godine, a elemente proizvodnje koji su nekada bili odgovornost Turske preuzeli su drugi. Priznajući da će biti teško ući u projekat F-35, Čevikez je dodao:

„Ali ideja je da se ovde radi o nastavku ključne odbrambeno-industrijske saradnje između Turske i SAD. F-35 je projekat pete generacije. U budućnosti će biti daljeg tehnološkog razvoja, za formiranje šeste generacije, možda.

f 35 na stajanci
f 35 na stajanci

SAD su pokušale da odvrate Tursku od kupovine S-400 nudeći prodaju svog sistema protivvazdušne odbrane Patriot. U poslednjem pokušaju, takođe je ponudila da zadrži Tursku u svom programu F-35 ako Ankara odluči da zadrži svoje S-400 deaktivirane.

Međutim, SAD su uz te ponude priložile i niz preduslova, između kojih je bio da američki vojni zvaničnici pregledaju status S-400, nešto što je Erdogan rekao da predstavlja kršenje suvereniteta Turske.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave