Naslovna Novosti Challenger 2 najbolji Zapadni tenk; Abrams i Leopard 2 poraženi na takmičenju...

Challenger 2 najbolji Zapadni tenk; Abrams i Leopard 2 poraženi na takmičenju [Foto/Video]

2
challenger 2 m1a2 abrams leopard 2
challenger 2 m1a2 abrams leopard 2
google news

Prošle nedelje, 3. maja, u Letoniji je zvanično održalo se takmičenje IRON SPEAR (Gvozdeno koplje), koje se redovno održava pod vođstvom Letonske NATO borbene grupe.

Na događaju, koji je održan u dve kategorije: glavni borbeni tenkovi i borbena vozila pešadije, učestvovale su posade iz nekoliko zemalja članica NATO-a.

Tenkovska takmičenja, poznata i kao tenkovski biatlon, su takmičenja karakteristična za Rusiju, ali nisu jedini. Bivša sovjetska republika sada ima svoje takmičenje. Na ovogodišnjem takmičenju Iron Spear, učestvovale su posade tenkova iz mnogih zemalja NATO-a. Najbolji su se pokazali Britanci, koji su pobedili slavnog Abramsa.

NATO je organizovao takmičenje kako bi testirao sposobnost tenkova da brzo pronađu neprijatelja i prođu kroz stazu prepreka. U saopštenju se navodi da NATO drži svoje jedinice u pripravnosti da odgovore na svaku situaciju.

Prema NATO Borbenoj grupi Letonije, svrha takmičenja je da se testira sposobnost posada da locira neprijatelja i brzo se kreće na bojnom polju. „NATO održava jedinice na visokom nivou pripravnosti, sposobne da odgovore na svaku situaciju“, navodi se u saopštenju.

U petak, 5. maja, proglašeni su pobednici takmičenja: u kategoriji glavnog borbenog tenka Britanci su zauzeli prvo mesto sa tenkom Challenger 2, Španci sa Leopard 2E zauzeli su drugo mesto, a Amerikanci sa tenkom Abrams su na trećem mestu.

U konkurenciji za borbena vozila pešadije, ovde je prevagu imao tim iz Kanade koji je upravljao LAV 6. Španski tim je zauzeo drugo i treće mesto koristeći ASCOD Pizarro.

Challenger 2

Challenger 2 je jedinstven tenk po svojim tehničkim karakteristikama. Razvijen je za potrebe armija Velike Britanije. Iako njegov glavni top ima kalibar tipičan na Zapadu, odnosno 120 mm, Challenger 2 mora da koristi drugačiju municiju od Leopard 2, Leclerc ili Abrams-a.

To je zbog činjenice da britanski tenk nema top sa glatkom cevi, već top sa narezanom, što primorava upotrebu posebne municije. Njegovu efikasnost u borbi potvrđuje i neobičan rekord. Posada Challenger 2 je navodno zaslužna za uništenje neprijateljskog tenka sa udaljenosti od 5100 metara.

Challenger 2 u Iraku dokazao kvalitet

Nekada je prednost Čelendžera 2 bila i veoma dobra zaštita posade, što je u verziji Čelendžera 2 TES pretočeno u rekordnu težinu od 74 tone, najveću među savremenim tenkovima.

Enormna težina tenka je značila i veći kvalitet zaštite, što je potvrđeno tokom borbi u Iraku, gde je Challenger 2 izdržao protivtenkovske vođene rakete i bacače granata. Kruži priča da je primio 14 pogodaka iz bacača granata RPG-7 i vođenih raketa Milan i povukao se iz zasede sopstvenim pogonom.

Nikada do sada nije zabeležen gubitak Čelendžera 2 od strane neprijateljeljske vatre. Jedini gubici pretrpljeni u borbi su rezultat “prijateljske vatre”. Britanski tenk Challenger 2 je uništen samo jednom, ne od strane neprijatelja, već od drugog Challengera 2, 2003. godine u Basri, Iraku.

Challenger 2 u Ukrajini

Britanska vlada je 15. januara odlučila da prebaci 14 tenkova Challenger 2 i 30 samohodnih topova AS90. Premijer Riši Sunak obećao je ukrajinskom predsedniku Zelenskom da će pružiti dodatnu podršku. Napominje se da će transfer tenkova podići britansku podršku Kijevu na novi nivo.

Još u martu mesecu, ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov izjavio je da je ukrajinska vojska dobila svoj prvi glavni borbeni tenk Čelendžer 2.

challenger 2
challenger 2

„Bilo je zadovoljstvo testirati prvi ukrajinski Challenger 2 glavni borbeni tenk. Ovi tenkovi, koje je isporučila Velika Britanija, nedavno su stigli u našu zemlju“, rekao je Aleksij Reznikov na Tviteru.

Međutim britanski tabloid The Sun objavio je 27. januara članak koji je ostavio pomešana osećanja. Publikacija se tiče 14 tenkova Čelendžer 2 obećani ukrajinskim oružanim snagama.

Prema rečima autora sadržaja, Jeromea Starkija, britansko ministarstvo odbrane razmišlja o opcijama za evakuaciju Challenger 2. G. Starki citira svoj izvor iz Ministarstva odbrane koji kaže da bi bila „noćna mora ako bi Challenger 2 bio zarobljen od strane osvajača”.

2 KOMENTARA

  1. Ajde pustite ih više u borbu pa da vidimo kako gore. Samo da ne bude opet da je uništen od prijateljske vatre…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version