NaslovnaNovostiBitka za Bahmut idalje traje; Ko se povukao a ko napreduje?

Bitka za Bahmut idalje traje; Ko se povukao a ko napreduje? [18+ VIDEO]

Svi ukrajinski mediji, preneli su najnovije vesti: ”Jevgenij Prigožin se 9. maja ponovo javio sa vestima pogubnim za ruske snage: ‘Naša vojska se povlači. Ona se povlači jer je 72. brigada danas napustila 3 km2 fronta, pri čemu je stradalo oko 500 ljudi”.

Po svemu sudeći, reč je o 72. zasebnoj motorizovanoj brigadi 3. armijskog korpusa rezerve Generalštaba”.

Ruski mediji se ne oglašavaju po ovom pitanju. Šta više, 72. odvojena motorizovana brigada se ne navodi u sastavu oružanih snaga RF. S druge strane, gubernator Penzanske oblasti tvrdi kako je ”72. odvojena motorizovana brigada formirana prošlog leta od dobrovoljaca.”

Mediji su pisali da se u njegovom sastavu bore borci iz nacionalnih republika. U njenom sastavu je bio tatarski bataljon ‘Algа’, koji je, prema procenama vojnih analitičara, zimi mogao da pretrpi ozbiljne gubitke kod Ugljedara”.

Prigožin je navodno tvrdio i da su ”borci ČVK ‘Fakel’ takođe pobegli iz Bahmuta. Reč je o formaciji koju je formirao ‘Gasprom’ a prešla je pod komandu Ministarstva odbrane RF”.

Zapovednik 3. posebne jurišne brigade iz sastava taktičke grupe ”Azov” OSU, Andrej Bilecki, potvrdio je da je brigada, posebno borci Prvog mehanizovanog bataljona (bivši 98. bataljon Teritorijalne odbrane), tokom dvodnevnih ofanzivnih dejstava na jugozapadnoj periferiji grada potisnuli ruske snage za 2 km i zauzeli prostoriju 2,6×3 km (7,8km2 ?). Bilecki je potvrdio navodnu izjavu Prigožina da su iz stroja izbačene 6. i 8. četa 72. posebne motostreljačke brigade.

Prema Bileckom, ”odbrambene operacije su iscrpele obučene snage ČVK ‘Vagner’ tako da su ih u pojedinim rejonima grada zamenile slabije obučene jedinice ruskih regularnih trupa. Ove snage su poražene i napustile su svoje položaje.

Bitka za Bahmut se nastavlja”. Istu vest potvrdio je i zapovednik kopnene vojske OSU, general Sirski. Vesti o povlačenju ruskih snaga na mrežama su proširili i borci čete za borbu protiv dronova BpAK ”Ahiles” i grupe vazdušnog izviđanja “Šifra 9.2” 92. posebne mehanizovane brigade.

S druge strane, Rusi navode da je 6. maja u zoni naselјa Ivanovskoje kod Bahmuta likvidiran komandir odelјenja 3. jurišne brigade VSU Dmitrij Judenko a Prigožin tvrdi kako ”nastаvlja napredovanje u gradu”.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave