NaslovnaNovostiBrazilski transporteri Guarani za Ukrajinu

Brazilski transporteri Guarani za Ukrajinu

Časopis Tecnologia & Defesa objavio je da je 27. aprila 2023. vlada Ukrajine uputila zvaničan zahtev brazilskom Ministarstvu odbrane za kupovinu do 450 oklopnih transportera točkaša VBTP-MR Guarani (6х6).

Prema dokumentu predatom brazilskom ministru odbrane Žozeu Monteiru (José Múcio Monteiro), transporteri su, navodno, namenjeni za potrebe ukrajinske Državne službe za vanredne situacije.

U ukrajinskom zahtevu se navodi da će vozila biti ofarbana u narandžasto i žuto i namenjena su za evakuaciju civilnog stanovništva iz zone sukoba i za transport ranjenih iz zone borbenih dejstava.

Nabavku treba da plate „saveznici Brazila i Ukrajine“ u gotovini, dok je ukrajinska strana spremna da da garanciju da vozila neće biti korišćena za borbene zadatke, već u humanitarne svrhe.

Inače, oklopni transporteri VBTP-MR Guarani (6×6) proizvođača Iveco Veículos de Defesa (IDV)grupe Iveco, isporučeni su u martu 2023. Severnoj komandi brazilske vojske. 

Napominje se da se Ukrajina tokom 2022. nekoliko puta obraćala brazilskoj strani sa zahtevima da se ispita mogućnost nabavke oklopnih transportera Guarani u borbenoj verziji.

iveco superav
iveco superav

Ukrajina je konkretno 23. septembra podnela zahtev za mogućnost kupovine od 100 do 1500 vozila za svoje oružane snage ali je brazilska strana sve do sada odbijala isporuke prevdajući se da želi da „održi neutralan stav“.

Tako je plan o kupovini sanitetskih vozila pokuđaj probijanja ove blokade. Brazilski mediji napominju da trenutno medicinska verzija Guaranija (projektna oznaka VBTE AMB, Viatura Blindada Transporte de Pessoal – Média de Rodas) nije u masovnoj proizvodnji, međutim, prema rečima proizvođača Iveco Veiculos de Defesa (IDV), može se razviti i pustiti u serijsku proizvodnju za kratko vreme.

Podsetimo da je oklopni transporter VBTP-MR Guarani (6х6) razvila grupa Iveco za brazilsku vojsku po posebnom ugovoru 2007. godine. U suštini, radi se o skraćenoj troosovinskoj verziji oklopnog transportera Iveco SuperAV (8×8).

Serijska proizvodnja VBTP-MR Guarani za brazilsku vojsku započeta je 2012. godine u preduzeću Iveco Veiculos de Defesa (IDV) grupe Iveco u Sete Lagoas  (glavni grad države Minas Gerais). Brazilska vojska je, prema sporazumu potpisanom sa grupom Iveco u decembru 2009, planirala da do 2031 godine ukupno nabavi 2044 vozila u različitim konfiguracijama.

Brazilska vojska je do danas ugovorila 1580 vozila, od kojih je 600 jedinica isporučeno do kraja septembra 2022. Prema brazilskim izvorima, proizvodni kapacitet preduzeća IDV omogućava sklapanje 200 oklopnih transportera Guarani na godišnjem nivou. No, zbog budžetskih ograničenja, trenutno se za brazilsku vojsku godišnje izrađuje samo oko 60 vozila tako da postoji mogućnost primanja stranih narudžbina.

Grupa Iveco je 2017. godine 10 oklopnih transportera Guarani isporučila Libanu, a 2021. godine je izraelska kompanija Elbit Sistems, kao glavni izvođač, potpisala ugovore o isporuci Guaranija sa svojim naoružanjem i opremom za Filipine (28 vozila, prvih pet je isporučeno 2022. godine) i Gani (11 vozila). U januaru 2023. potpisan je preliminarni sporazum o namerama sa Argentinom o nabavci 156 ovih oklopnih transportera.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave