NaslovnaNovostiDevet helikoptera Mi-8 poletelo iz Hrvatske za Ukrajinu od 14 obećanih

Devet helikoptera Mi-8 poletelo iz Hrvatske za Ukrajinu od 14 obećanih

Ujutru 5. maja, devet hrvatskih helikoptera Mil Mi-8 preletelo je iz Hrvatske ka Ukrajini. Lokalna policija je na internetu objavila fotografiju koja potvrđuje transfer aviona. Sa helikoptera su skinute sve postojeće oznake.

Hrvatska je ranije odlučila da u Ukrajinu pošalje 12 starih Mi-8MTV-1 i dva Mi-8T ruske proizvodnje. Letelice su smatrane zastarelim, ali je Ukrajina izjavila da je spremna da ih popravi i upotrebi na prvim linijama fronta.

mi 8
Mil Mi-8

Ostalih 5 helikoptera navodno ne mogu da polete. U Ukrajinu će naknadno biti dopremljeni kopnenim putem.

Ranije je objavljeno da su u Ukrajinu poslata samo tri helikoptera, a izvor upoznat sa situacijom potvrdio je da je reč o lažnoj informaciji, dakle u Ukrajini se već nalazi 9 helikoptera.

Hrvatsko Ministarstvo odbrane ranije je odbilo da potvrdi prebacivanje vojnih letelica u Ukrajinu, smatrajući da je tajna informacija. Međutim, hrvatski ministar odbrane je tokom nedavne posete Odesi potvrdio da će helikopteri zaista biti prebačeni u Ukrajinu u bliskoj budućnosti.

Poljski ministar odbrane danas je takođe potvrdio da je deset lovaca MiG-29 prebačeno u Ukrajinu od februara 2022. Varšava će Kijevu prebaciti ukupno 14 sovjetskih MiG-ova 29.

Prva partija od četiri lovca poslata je u Ukrajinu 3. aprila.

Poljska je odbila da prebaci još MiG-ova 29, koji su nadograđeni po standardima NATO-a. Međutim, poljski predsednik nije isključio transfer više aviona u Kijev kada ih „zamene novi avioni“.

vlada slovacke odobrila je plan da ukrajini da svoju flotu od 13 borbenih aviona mig 29 iz sovjetske ere petr david josek associated press
vlada slovacke odobrila je plan da ukrajini da svoju flotu od 13 borbenih aviona mig 29 iz sovjetske ere petr david josek associated press

Slovačka je takođe pristala da prebaci MiG-29 Ukrajini. 13 aviona bi trebalo da bude poslato u zamenu za 12 novih borbenih helikoptera AH-1Z Viper iz Sjedinjenih Država.

Hrvatska je naručila dva UH-60 od SAD 2018. godine i trebala je dobiti još dva besplatno – prva dva helikoptera zemlja je dobila u februaru 2022., a još dva u decembru 2022.

Ukupno, Zagreb želi imati 12 jedinica helikoptera Black Hawk. Pored toga, 10 helikoptera Mi-171Š ostaje u imovini zemlje – kako je ranije saopšteno, Hrvatska generalno planira da napusti sve svoje sovjetske helikoptere najkasnije do 2024. godine.

Hrvatski Mi-8

Mil Mi-8 je dvomotorni helikopter srednje veličine, razvijen u Sovjetskom Savezu, a koji se proizvodi od 1960-ih. Helikopter se izvozi preko 40 godina i koriste ga mnoge zemlje širom sveta, uključujući i Hrvatsku.

Hrvatska je nabavila nekoliko helikoptera Mil Mi-8 iz različitih izvora, uključujući bivšu Jugoslovensku narodnu armiju i Ukrajinu. Ove helikoptere u početku su koristile Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo i ratna mornarica za transport, traganje i spasavanje i druge misije. Tokom godina, hrvatska vojska je unapredila i modernizovala svoju flotu helikoptera Mil Mi-8 kako bi poboljšala njihove sposobnosti i produžila njihov radni vek.

Hrvatski Mi-8

Pored standardnog helikoptera Mil Mi-8, Hrvatska je razvila i sopstvenu varijantu helikoptera pod nazivom Mil Mi-8 MTV-1. Ova varijanta je modernizovana novom avionikom, navigacionim sistemima i motorima kako bi se poboljšale njene performanse i mogućnosti. Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo i ratna mornarica koriste Mil Mi-8 MTV-1 za različite misije, kao što su transport trupa, medicinska evakuacija i potraga i spasavanje.

Sve u svemu, helikopter Mil Mi-8 bio je važan adut za hrvatsku vojsku, pružajući im pouzdanu i raznovrsnu platformu za različite misije. Varijanta Mil Mi-8 MTV-1 dodatno je poboljšala sposobnosti helikoptera i omogućila hrvatskoj vojsci da nastavi sa radom na ovoj platformi dugi niz godina.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave