NaslovnaNovostiRusi predstavili raketu H-31PD; Predstavljaju je kao ubicu radara ali i AWACS-a

Rusi predstavili raketu H-31PD; Predstavljaju je kao ubicu radara ali i AWACS-a

Uprkos velikim naporima uloženim da se podrži vojna kampanja u Ukrajini, ruska industrija uspeva da se takmiči na inostranom tržištu naoružanja sa novim proizvodima.

Istina je da su većina projekata započeta pre eskalacije u Ukrajini, a sankcije bez presedana, koje je Zapad primenio prema Rusiji nisu imale ni približno očekivan uticaj na njihov napredak.

Jedan takav projekat je supersonična protivradarska raketa srednjeg dometa H-31PD (ruski Х-31ПД, engleski Kh-31PD, Kh-31AD/Kh-31 Mod 2) dizajnirana za uništavanje radarskih sistema PVO srednjeg i dugog dometa, radara ranog upozorenja i kontrole letenja.

Ruska kompanija Rosoboroneksport je nedavno objavila prikaz ove izvozno orijentisane rakete, za koju kaže da se može modifikovati da postane „AWACS ubica“, raketa vazduh-vazduh velikog dometa koja može da pogodi vazduhoplovne sisteme upozorenja i kontrole.

„Bilo je potrebno projektovati na novom tehnološkom nivou i modernizovati ga kako bi mogao efikasno da se nosi u svojim misijama“, izjavljuje proizvođač, sa pretpostavkom da može da dobije eventualni „duel“ sa američkim PVO sistemom Patriot.

H-31 je upola manja verzija čuvenog P-270 Moskita (SS-N-22 „Sunburn“), a izgleda da je raspored dizajnirao isti dizajner. Raketa je konvencionalnog oblika, sa ukrštenim krilima i kontrolnim površinama od titanijuma.

H-31PD („Kh-31 Mod 2“) leti brzinom od preko 3 maha (preko 1.000 metara u sekundi). Odmah nakon lansiranja, pojačivač na čvrsto gorivo ubrzava raketu do 1,8 maha, nakon čega se odbacuje.

Raketa je opremljena modernim kombinovanim sistemom navođenja, uključujući inercijski sistem upravljanja i samonavođenu bojevu glavu sa pasivnim radarom širokog dometa.

h 31 pd 31
h-31pd

Sistem za navođenje rakete omogućava pretraživanje i presretanje radio signala koje emituju ciljevi u širokom opsegu, kao i praćenje cilja i generisanje signala za njegovo navođenje nakon lansiranja.

Radar za pretragu može da radi u režimu automatskog pretraživanja ili eksterne kontrole. Ako detektuje elektromagnetno zračenje sa neprijateljskog radara, raketa može da izvede manevar ispaljivanja do 10G.

rusi predstavili raketu h 31 pd ubica radara ali i awacs a
rusi predstavili raketu h 31 pd ubica radara ali i awacs a

Vremenom je razvijeno nekoliko varijanti osnovne sovjetske rakete H-31 (Kh-31, AS-17 „Kripton”), koja je ujedno bila i prva nadzvučna protivbrodska raketa lansirana iz aviona, kao što su MiG-29 ili Su-27.

  • Verzija H-31A je opremljena radarskim sistemom za aktivno navođenje ARGSN-31 protiv ometanja, koji je u stanju da razlikuje metu od homogene i guste grupe ciljeva.
  • H-31P (Tip 77P) koristi pasivni tragač, evoluira na velikoj visini tokom leta, omogućavajući veće brzine i povećan domet do 110 km.
  • H-31PM je unapređena verzija H-31P sa povećanim dometom i novim višepojasnim senzorom za pretragu, L-130.
  • H-31PK, namenjen za Su-27SM, Su-30MK i Su-35, dostiže maksimalnu brzinu od 900 m/s i ima domet od 120–160 km u zavisnosti od visine lansiranja.

H-31, koji ruski piloti nazivaju i „Supersonična smrt“, skoro je neprobojna za protivvazdušnu odbranu neprijatelja zbog svoje neverovatne brzine i sposobnosti da pokrene kontranapad.

kh 31
kh 31

U poređenju sa američkim AGM-88 HARM, H-31 je znatno veća raketa. Bojeva glava D varijante od 110 kilograma teži mnogo više od bojeve glave HARM od 68 kilograma.

D varijanta ima daleko veći zamah pri udaru na metu zahvaljujući brzini od 1000 m/s, što je znatno veće od brzine HARM-a od 600 m/s. Kao rezultat toga, uništenje koje prouzrokuje Kh-31 bilo bi daleko veće od HARM-a.

Sa druge strane, američka varijanta AGM-88E je, tvrde, sofisticiranija od Kh-31. Ovu varijantu američke rakete je teže izbeći od Kh-31.

AGM-88E nije zaslepljena ako neprijatelj onesposobi radar. Raketa beleži lokaciju neprijateljskog radara i koristi sopstveni radar visoke rezolucije (milimetarski talasi) da „vidi” ciljni radar.

1 KOMENTAR

  1. Za budale koje filujete nepotpunim podacima valja reci da i novi kripton u ponudi ima aktivni radar i tccd kameru!Odbrana od ovih raketa podrazumjeva isljucenje radara njgovo izmjestanje sa mjesta dejstva po mogucnosti na napravljeni polozaj ili pod kakav most,vijadukt sto smo i radili 1999
    .g!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave