NaslovnaNovostiAtentat: Raznet Audi Prilepina, osumnjičeni uhapšen

Atentat: Raznet Audi Prilepina, osumnjičeni uhapšen

Šestog maja 2023, у 10.40 časova, izvršen je još jedan teroristički napad na poznatog državljanina Rusije. U  rejonu grada Bor, nedaleko od Nižnjeg Novgoroda, eksplozivna naprava je raznela automobil Audi Q7 poznatog ruskog aktiviste, pisca i političara, Zahara Prilepina (Захар— Евгений Николаевич Прилепин).

Na sreću, nekoliko trenutaka pre eksplozije, iz kola je izašla Prilepinova ćerka. Usled detonacije, Prilepin je teško povređen a poginuo je njegov vozač i lični pratilac, Aleksandar Šubin ”Zloj” (Александр Шубин ”Злой”). Prilepin i Šubin su se inače borili u bataljonu ”Oplot” – danas poznatom kao 5. posebna motostreljačka Donjecka brigada.

prilepin na frontu
prilepin na frontu

Zanimljivo je da je Prilepin sve do 2014. godine bio ogorčeni protivnik Putina a 23-24. juna 2007. godine u Moskvi je održana osnivačka konferencija pokreta i prvi sastanak političkog saveta na kome su kopredsedavajući bili Zahar Prilepin i – Aleksej Navaljni. Posle aneksije Krima, Prilepin je postao verna potpora Putinove politike.

Nekoliko sati nakon atentata, službeni predstavnik MUP Rusije Irina Volk izjavila je da je tokom akcije ”Perehvat” zadržan Aleksandar Permjakov (Александр Пермяков), osumnjičen za izvođenje atentata.

Permjakov je navodno priznao da je još 2018. godine zavrbovan od strane ukrajinskih spcijalnih službi. U Rusiju je upućen 2022. sa zadatkom da ”ukloni” Prilepina. U tom cilju je ispod Audija Q7 postavio eksplozivnu napravu jačine ekvivalenta od 400 do 800 grama trotila.

Na osnovu ovog priznanja, Moskva je za teroristički akt optužila Ukrajinu i njene zapadne mentore. Kijev se zvanično ogradio od ovog dela i čak izneo tvrdnje da su atentat ”organizovale ruske službe kao osvetu što je Prilepin podržao izjave Prigožina protiv vojnog vrha”.

S druge strane, odgovornost za atentat preuzela je minorna organizacija ”Ateš” ( Ateş, bukvalno ”Oganj”). Novodno, radi se o ”vojnom partizanskom pokretu na okupiranoj teritoriji Ukrajine u samoj Rusiji, organizovanom od strane Ukrajinaca i krimskih Tatara u septembru 2022. kao odgovor na rusku invaziju”.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave