NaslovnaNovostiRuski FPV dron „Upir“ završio testove u zoni sukoba

Ruski FPV dron „Upir“ završio testove u zoni sukoba

Ruski FPV dron Upir (Упырь), razvijen u jednom od preduzeća u Sverdlovskoj oblasti, uspešno je testiran u zoni sukoba u Ukrajini. Prenosi agencija TASS koja je razgovarala sa predstavnikom preduzeća.

Prema njegovim rečima, bespilotna letelica FPV, koja je dobila rečito ime „Upir“, dizajnirana je za napade u dubinu fronta, uključujući i sprečavanje snabdevanja municijom i uništavanje oklopnih vozila na zatvorenim pozicijama.

upir
upir

Glavni zadatak našeg razvoja je da udarimo neprijatelja na taktičkoj dubini kako bismo izolovali zonu borbe. Odnosno, želimo da blokiramo uslovni kvadrat od mogućnosti transporta municije, ljudstva i opreme kako bi borbu za neprijatelja učinili što težom i nepodnošljivijom.

Druga prioritetna meta su tenkovi koji dejstvuju po nama sa zatvorenih vatrenih položaja, a koji se kriju od naših ATGM posada iza pregiba terena, dron će uspeti da pronađe takav cilj i pogodi ga zaronom sa visine, kaže predstavnik proizvođača.

Takođe je napomenuo da je prva serija, koja je delimično napravljena pomoću 3D štampača, testirana u zoni borbe.

Već je poznato da Upir može da nosi RPG-7 granate, kao što su ručne protivtenkovske granate PG-7VL, RKG-3M, kao i visokoeksplozivna fragmentaciona punjenja koja je vojska napravila direktno na frontu od epoksidnog lepka i frakcija.

ruski vojnik operater drona
ruski vojnik operater drona

Upir ili Gul od praslovenskog *opir, takođe vuh, vampir, krvopija je uobičajeni slovenski mitološki lik, založeni mrtvac koji ustaje iz groba noću te šteti ljudima i stoci, pije njihovu krv, šteti privredi.

Upir ili Gul u video igrici Might and Magic
Upir ili Gul u video igrici Might and Magic

Verovanje u duhove je bilo najrasprostranjenije na teritoriji Južne Rusije (savremena Ukrajina). Verovalo se da mogu izazvati glad, pomor, sušu. Upir otprilike odgovara vampiru u zapadnoevropskoj mitologiji i ima mnogo zajedničkog sa gulom u istočnoslovenskoj tradiciji, ali u 19. veku ovi likovi su se jasno razlikovali.

Predstavnik proizvođača nije precizirao vremenski okvir za puštanje novog drona u službu ruske vojske, ali nema sumnje da će Upir pronaći kome će da sisa krv.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave