NaslovnaNovostiKreće serijska proizvodnja ruskog razarača tenkova Sprut-SDM1

Kreće serijska proizvodnja ruskog razarača tenkova Sprut-SDM1

Rusija počinje serijsku proizvodnju razarača tenkova 2S25M Sprut-SDM1, saopštio je Rosteh. Samohodno protivtenkovsko vozilo proizvodiće se u fabrici Kurganmašzavod.

Zajedno sa njim, na proizvodnu traku će ići i amfibijski oklopni transporteri BT-3F.

Serijska proizvodnja Sprut-SDM1 trebalo je da počne krajem prošle godine. Nema zvaničnih informacija zašto se serijska proizvodnja samohodnog protivoklopnog topa odlaže više od pola godine.

Sprut-SDM1 modernizovana verzija Sprut-SD

Sprut-SD je ruski amfibijski laki tenk koji se može transportovati avionima i razvijen je kao zamena za PT-76 amfibijski tenk tokom 1990-ih. Razarač tenkova je dizajniran za upotrebu u vazdušno-desantnim i mornaričkim pešadijskim jedinicama, kao i za amfibijske operacije.

U 2018. njegova proizvodnja je nastavljena. Danas je ponovo obnovljeno interesovanje za razarač tenkova, najverovatnije zbog rata sa Ukrajinom.

sprut sdm1
sprut sdm1

Sprut-SDM1 je zapravo dizajn star osam godina, ova verzija je zvanično predstavljena 2015 godine. Dizajn novog samohodnog protivoklopnog topa uključuje stručnjake iz Kurganmašzavoda i Traktornih zavoda.

Sprut-SD ima niski profil i dovoljno je lagan da se transportuje vojnim transportnim avionima, kao što su Il-76 ili An-12. Ima borbeno opterećenje od oko 18 tona i naoružan je 2A75 125 mm glatkocevnim topom, koji je sposoban da ispaljuje različite vrste municije, uključujući visokoeksplozivnu, pancirnu i navođenu.

Nadograđena verzija samohodnog protivoklopnog topa Sprut-SDM1 ima isto naoružanje, međutim, novi model je dobio ažurirani sistem za upravljanje vatrom sa kombinovanim nišanom sa TV i termalnim kanalima a koji je sistem u pitanju nije navedeno.

Takođe, opremljen je sa 7,62 mm mitraljezom i ima posadu od tri člana. Sposoban je za amfibijske operacije, sa maksimalnom brzinom od 10 km/h u vodi i 70 km/h na kopnu., sa autonomijom od 500 km. Sprut-SDM1 ima težinu od 18 tona.

Sprut-SDM1 je takođe opremljen eksplozivnim reaktivnim oklopom, koji pruža dodatnu zaštitu od neprijateljske vatre.

Odlučeno je da se samohodne topove Sprut-SDM1 opreme šasijom jedinica borbenih vozila BMD-4M. Ipak, sačuvana je i mogućnost promene klirensa podešavanjem parametara vešanja.

russian sprut sdm1 tank destroyer rolls onto the production line
sprut sdm1

Istovremeno, Sprut-SDM1 je takođe dobio novi dizel motor. Radi se o tipu UTD-29 snage 500 KS, umesto starog snage 450 KS. Za sada nema zvaničnih informacija da li će novi laki tenk biti opremljeni dodatnim bočnim staklima i antikumulativnim rešetkama.

Sprut-SD je trenutno u upotrebi u ruskoj vojsci, a takođe je izvezen u druge zemlje, uključujući Alžir i Vijetnam. Upotrebljavan je u raznim sukobima, uključujući Sirski građanski rat, gde ga ruske snage koriste za podršku sirijskoj vladi.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave