NaslovnaNovostiPrigožin pokazao zarobljeno staro oružje u Soledaru; nudi ga u zamenu za...

Prigožin pokazao zarobljeno staro oružje u Soledaru; nudi ga u zamenu za artiljerijsku municiju

Ukrajinska armija nije uspela da uništi skladišta s naoružanjem i municijom, izgrađena još šezdesetih godina prošlog veka, koja se nalaze u oslobođenim područjima sela Paraskovijevka kod grada Soledara u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Ruske snage su Soledar oslobodile i preuzele pod svoju kontrolu u januaru, a među oslobođenim teritorijama su i rudnici soli, koji su se od šezdesetih godina delimično koristili kao skladište naoružanja sovjetske armije.

Borbe, ništa manje surove od onih vođenih kod Mariupolja ili Bahmuta, trajale su i oko malog, ali strateški važnog mesta Soledar. Jedinice ruskih Vazdušno-desantnih snaga blokirale su Soledar sa severa i juga, a borbe se vodile u samom gradu.

Šef privatne vojne kompanije „Vagner” Jevgenij Prigožin pokazao je oružje koje se nalazi u rudnicima soli u selu Paraskovjevka kod Soledara. Video-snimak Prigožinove priče objavljuje njegova pres služba.

Čovek je rekao da se u magacinu čuvaju automati  Tompson, Špagin (PPŠ), Sudajev (PPS), mitraljezi Maksim, laki mitraljezi Degtjarjeva. Prema rečima Prigožina, „municija u magacinima ruske vojske se čuva u bilo kojoj količini“.

Osnivač „Vagnera” je rekao da je kontaktirao prave ljude, ali da nisu reagovali na informacije o oružju. „Mogu naoružati milion ljudi. <…> Ne treba nam niko? Da ga ostavim ovde da sve istruli? Pisao sam svima kojima sam mogao, niko nije zainteresovan. Predlažem da na Avito (ruski kupujemprodajem.com) postavim oglas: „Menjam oružje za milione vojnika za artiljerijsku municiju za blisku borbu tri stotine tona dnevno“, rekao je Prigožin u videu.

sef vagnera jevgenij prigozin na snimku u kom tvrdi da prikazuje placenike u rudniku soli soledar
sef vagnera jevgenij prigozin na snimku u rudniku soli soledar

„U skladištima se, na primer nalazi 292.000 kutija pištolja-mitraljeza (automata) iz 1941. godine sistema Špagina. U svakoj kutiji je deset komada, shvatate kakve su to količine, a to je samo jedan deo naoružanja“, navodi ruski vojnik.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave