NaslovnaNovostiEntuzijasti iz Ukrajine predstavili krstareću raketu Trembita koja bi se proizvodila u...

Entuzijasti iz Ukrajine predstavili krstareću raketu Trembita koja bi se proizvodila u garažama

Ukrajinski entuzijasti iz startap radionice PARS razvijaju u garaži navodno pouzdanu, jeftinu krstareću raketu sa pulsno-mlaznim motorom.

Koncepti koje je obezbedio startup prikazuje hibrid krstarećih projektila i mamca.

Programeri kažu da je nova raketa, nazvana Trembita, kreirana kao jeftina „kamikaza bespilotna letelica“ za probijanje neprijateljske protivvazdušne odbrane pomoću roja raketa koje mogu da nose bojevu glavu od 20 kg.

Mini krstareća raketa, iako dizajnirana da odvuče pažnju i obmane neprijateljske sisteme protivvazdušne odbrane, može da izvrši udarne i eventualno neke druge funkcije. PARS tvrdi da je raketa sposobna da pogodi ciljeve na udaljenosti od 140 kilometara.

Prema planovima, masovno lansiranje 20 takvih projektila omogućiće Ukrajincima da savladaju rusku protivvazdušnu odbranu i pogode ciljeve na značajnom dometu.

Volonteri žele da pokrenu proizvodnju pojedinačnih delova i komponenti rakete širom Ukrajine, koristeći kućne radionice u gražama.

trembita ukrajinska raketa
trembita ukrajinska raketa

„Naša jednostavna raketa je neuporedivo jeftinija od onih iz neprijateljskih protivvazdušnih raketnih sistema“, kažu dizajneri.

Povrh toga, motor radi na običan benzin i ima malo ili nemaju uopšte delova. Gorivo i vazduh se sagorevaju unutar jednostavne šuplje cevi, a vrući gasovi se potiskuju iz zadnjeg dela da bi proizveli potisak. Lansira se iz pneumatskog katapulta.

Trembita (od starog germanskog trumba) je duvački instrument, alpski rog od drveta. Čest je među ukrajinskim gorštacima Huculima koji žive u zapadnoj Ukrajini, istočnoj Poljskoj, Slovačkoj i severnoj Rumuniji.

trembita raketa
trembita raketa 3d model

Deklarisane karakteristike rakete Trembita:

  • Težina: 100 kg;
  • Težina bojeve glave: 20 kg;
  • Efektivni domet: preko 140 km;
  • Brzina: preko 400 km/h;
  • Maksimalna visina leta: 2000 m;
  • Minimalna visina leta: 30 m;
  • Motor: 30 l.

7 KOMENTARA

  1. Kako to da im prijatelji ameri ne doturaju dovoljno ratnih potrepstina nego , sem ratovanja, moraju se angazovati na proizvodnji novih tipova naoruzanja…..moguce je predpostaviti da se u garazama nalazi od tehnologije – brusilica , aparat za varenje i slicno …a ideje im ne manjkaju….pa im ni nauka ne treba….to ce uspeti kao i klipni motor na vodu, struja – jednom pokrenes – i sijalice stalno svetle na magnete….vecita energija i slicno

  2. Ма да из гараже 150 километара. То ко руси остали без пушчане муниције и јуришају са лопатама.

  3. Hmmm. Ne deluje baš da funkcioniše, ali za svaki slučaj, u buduće će Rusi morati da izbombarduju sve garaže u Ukrajini!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave