NaslovnaNovostiBitka za Bahmut: Ukrajina i dalje kontroliše skoro 3 kvadratna kilometra grada

Bitka za Bahmut: Ukrajina i dalje kontroliše skoro 3 kvadratna kilometra grada

Šef Vagnerove privatne vojske je 30. aprila izvestio da Vagnerovi borci kontrolišu 58.000 kvadratnih metara Bahmuta, dok je samo 2.900 kvadratnih metara ostalo pod kontrolom AFU.

Juče su jedinice Vagnerove vojske napredovale do 230 metara u raznim pravcima. Prigožin je dodao da je ovaj avans plaćen životima 99 Vagnerovih boraca tokom dana.

Prema Prigožinu, bilo bi pet ili čak više puta manje žrtava među borcima kada ruske ratne birokrate ne bi ograničavale količinu municije koju primaju Vagner jedinice i kada ne bi stvarali veštačku „glad za municijom“.

Ranije istog dana, Vagnerovi izvori tvrde da dnevni gubici ukrajinske vojske, uključujući mrtve i ranjene, iznose do 500 ljudi dnevno.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su Vagnerovi borci uz podršku Vazdušno-desantnih snaga i Južnog vojnog okruga preuzeli kontrolu nad još četiri kvarta u Bahmutu. Tokom proteklog dana ruska avijacija je izvršila 4 misija. Artiljerija grupe izvršila je 61 vatreni zadatak.

U centru grada Vagnerovi borci već kontrolišu vojnu jedinicu i medicinski fakultet severno i južno od ulice Čajkovskog. Borbe su u toku u stambenim zgradama severoistočno od raskrsnice ulica Levanjevskog i Oslobodilaca Donbasa.

U severozapadnim rejonima Bahmuta ruski borci napreduju ulicama Tolbuhin, Pobedi i Levanevski. Jugozapadno od raskrsnice ulica Dekabrista i Aleksandra Matrosova, Rusi su preuzeli kontrolu nad još nekoliko kuća.

Na periferiji grada, borbe su u toku u Khromovu i Bogdanovki. Istovremeno, ruske snage napadaju ukrajinsku vojsku u obližnjim gradovima. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, u nedavnom raketnom udaru na privremene punktove 24. mehanizovane brigade i odreda snaga za specijalne operacije AFU u Konstantinovki uništeno je do 200 ukrajinskih vojnika, dok je još oko 280 evakuisan sa povredama različite težine.

Dan ranije, ruskim udarima na voz na železničkoj stanici u oblasti Kramatorska uništeno je do 200 tona ukrajinske municije.

Zauzvrat, ukrajinska vojska nastavlja pokušaje da izvrši kontraofanzivne napade u oblasti Bahmuta. Jedna grupa ukrajinskih vojnika pokušala je da deblokira autoput E-40 koji vodi od Bahmuta do Slavjanska. Zbog toga su prijavljena uništena četiri oklopna vozila u rejonu sela Privolje.

Bitka za Bahmut nije završena u aprilu, a ruska vojska tek treba da preuzme kontrolu nad gradom. Krvave borbe se nastavljaju, svaki dan oduzimaju živote stotina vojnika sa obe strane.

Ukrajinske trupe se i dalje povlače, dok ruska privatna vojska nastavljaja da juriša na povoljne ukrajinske položaje u brdima na zapadnoj obali reke Bahmutke. Kijev i dalje kontroliše nekoliko kvadratnih kilometara u zapadnim okruzima Bahmuta i ne prestaje da šalje rezerve u Bahmut u pokušaju da nanese što veću štetu Vagnerovom pred predstojeću kontraofanzivu velikih razmera u Donbasu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave