NaslovnaNovostiUkrajinci se pripremaju za borbе u naseljenim mestima

Ukrajinci se pripremaju za borbе u naseljenim mestima

Nemački tabloid ”Bild” 29. aprila izveštava kako u više baza u Nemačkoj instruktori Bundesvera obučavaju preko 1000 vojnika ukrajinskih specijalnih snaga za borbe u urbanim sredinama. 

Oružane snage Ukrajine su još od avgusta 2020. godine usavršavale veštine oparacija u urbanim sredinama u Centru za borbenu obuku Javoriv. Instruktori su bili savetnici Task Force Illini, odnosno, pripadnici borbenog tima 33. pešadijske brigade Nacionalne garde Ilinoisa iz sastava Zajedničke multinacionalne grupe za obuku.

ukrajinski vojnik sprema se da puca iz mitraljeza u zemunici na liniji fronta u selu njujork donjecka oblast kredit libkosap
ukrajinski vojnik sprema se da puca iz mitraljeza u zemunici na liniji fronta u selu njujork donjecka oblast kredit libkosap

No, nakon ruske invazije, ovaj tip obuke je intenziviran. Od avgusta 2022. godine, ”privilegiju” obuke Ukrajinaca imali su uglavnom Anglosaksonci. Tako se oko 70 australijskih vojnika 5. bataljona Kraljevskog Australijskog Puka, na čelu sa potpukovnikom Krisom Gilmorom od januara 2023. smenjivalo na terenima u Britaniji. Australijanci su u okviru Operacije Kudu obučavali urkajinske vojnike u svim vrstama borbi. 

Regruti koje je slao Kijev specijalnu obuku u borbi u urbanim sredinama uglavnom su prolazili u britanskoj Pešadijskoj borbenoj školi Centra za kopneno radovanje u Brekonu, srednji Vels.

Specijalizacija za borbu na bliskim rastojanjima verovatno je postala posebno aktuelna nakon iskustva sa Mariupoljem a sav značaj pokazuje trenutno u Bahmutu.

O značaju ovog tipa operacija pokazuju podaci da sve ukrajinske jedininice koje se upućuju u Bahmut prethodno prolaze specijalnu obuku. Najbolji primer je bila priprema 80. posebne desatno-jurišne brigade (vp.А0284, pp. В3720) pre ulaska u pakao Bahmuta.

wagner snage u bahmutu
wagner snage u bahmutu

No, zapadni mediji da su pripreme ukrajinskih specijalaca za urbani ali posebno i za rovovski rat, u suštini njihova priprema za tako dugo očekivanu kontraofanzivu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave