NaslovnaNovostiHelikopteri Mi-28NM napadaju 5 ukrajinskih položaja najnovijim raketama LMUR

Helikopteri Mi-28NM napadaju 5 ukrajinskih položaja najnovijim raketama LMUR [VIDEO]

Juče, 28. aprila se pojavio video snimak koji prikazuje ruske udare na pet utvrđenih položaja kijevskih snaga u zonama sukoba iz poslednjih nekoliko meseci.

    Udare su izvršili jurišni helikopteri Mi-28NM naoružani naprednom lakom višenamenskom raketom (LMUR), koja je takođe poznata kao Izdelie 305. Na snimku se vidi da je svih pet položaja pogođeno sa izuzetnom preciznošću.

    LMUR rakete je posebno razvio Konstruktorski biro za mašinstvo Kolomna za nadograđene jurišne helikoptere Mi-28NM i Ka-52M. Mogu se lansirati i iz helikoptera specijalnih snaga Mi-8MNP-2.

    Raketa je opremljena inercijalnim navigacionim sistemom uz pomoć GLONASS-a, optičkim termovizijskim tražilom i dvosmernom obezbeđenom vezom za prenos podataka. Rečeno je da je maksimalni domet rakete oko 15 kilometara. Naoružana je visokoeksplozivnom bojevom glavom težine 25 kg.

    LMUR ima funkciju “gađaj i zaboravi” koja joj omogućava da sama prati svoju metu bez ikakvih smetnji od strane operatera nakon lansiranja, kao i funkciju koja omogućava operateru da zaključa cilj nakon lansiranja i usmeriti raketu ka njemu.

    Ruska vojska koristi naprednu raketu za gađanje položaja, pontonskih mostova i vozila ukrajinskih snaga od početka sukoba u Ukrajini pre više od godinu dana sa velikim uspehom.

    Helikopter Mil Mi-28NM

    Helikopter Mi-28, koji je razvila moskovska helikopterska fabrika Mil, je ruski protivoklopni jurišni helikopter za sve vremenske uslove, danju ili noću.

    mil mi 28n
    mil mi 28n

    U avgustu 1999. programeri su predstavili prototip za verziju, a potom je usledila proizvodnja 2004. godine. Sa testiranjem leta u ruskom vazduhoplovstvu se počelo 2005. godine.

    Mi-28NM je apsolutna nadogradnja Mi-28 Havoc, koji je bio mršavi naslednik Mi-24 Hind „letećeg tenka” poznatog iz Hladnog rata. Nadograđeni helikopter poseduje radar za kontrolu vatre na jarbolu za izvođenje noćnih operacija.

    Dizajn helikoptera je zasnovan na konvencionalnoj konfiguraciji, sa repnim rotorom. Glava glavnog rotora ima elastomerne ležajeve sa glavnim lopaticama rotora napravljenim od kompozitnih materijala.

    Na helikoptere Night Havoc Mi-28N su instalirane nove lopatice rotora koji im omogućavaju da izdrže pogotke granata od 30 mm. Helikopter može biti naoružan mešavinom raketa vazduh-vazduh i vazduh-zemlja, nevođenih raketa.

    Prema podacima, Mi-28 i Mi-28N Night Havoc opremljeni su protivtenkovskim projektilima Šturm i Ataka, sa kapacitetom do 16 protivtenkovskih projektila. Pored toga, helikopter može da skladišti četiri kućišta gde u svakom staje 20 nevođenih raketa od 80 mm ili pet raketa od 122 mm.

    Prema izvorima, Mi-28NM/R-47M sistem ima mogućnost da obara letelice sa fiksnim krilima, bespilotne letelice, krstareće rakete, a navodno može da ide i u lov na neprijateljske helikoptere, za šta inače helikopteri nisu dizajnirani.

    LMUR rakete

    LMUR opšte poznata kao laka višenamenska vođena raketa, je najnovije i najnaprednije rusko protivoklopno oružje koje se koristi pomoću helikoptera za specijalne operacije Mi-8MNP-2, kao i modernizovanih Mi-28NM i Ka-52M.

    Raketa je dvostruko teža od konvencionalnije ruske navođene antitenkovske municije lansirane iz helikoptera. Takođe, raketa ima domet do 14,48 kilometara, što je duplo više od prethodnih ruskih protivtenkovskih raketa.

    Za razliku od ostalih ova raketa ima dvosmernu vezu za prenos podataka sa helikopterom. Ova veza prenosi sliku sa termovizijskog tragača rakete do pilotske kabine dok se približava meti, a uputstva za navođenje se zatim šalju nazad u projektil. Nagađa se da cena jedne rakete LMUR iznosi 14 miliona rubalja.

    1 KOMENTAR

    KOMENTARIŠI

    Molimo unesite svoj kometar!
    Ovde unesite svoje ime

    Povezani članci

    Najnovije objave