NaslovnaNovostiNa Kriminalističko-policijskom univerzitetu održana promocija monografije „Istorija policije u Srbiji“

Na Kriminalističko-policijskom univerzitetu održana promocija monografije „Istorija policije u Srbiji“

U želji da gradi objektivnu sliku srpske policije u prošlosti i sažme dosadašnja znanja o njenom nastanku, radu i ulozi, Kriminalističko-policijski univerzitet je, uz podršku Javnog preduzeća „Pošte Srbije“, izdao monografiju „Istorija policije u Srbiji“.

Promocija Monografije, autora Branka Bogdanovića i Ivane Krstić Mistridželović, održana je 26. aprila 2023. godine u Amfiteatru „dr Arčibald Rajs“ uz prisustvo predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova, predstavnika ustanova kulture i naučne zajednice, kao i međunarodnih partnera.

Rektor Kriminalističko-policijskog univerziteta naglasio je da prilikom građenja budućnosti ne smemo zaboraviti prošlost. „Najbolji put za budućnost mogu izabrati samo oni koji znaju i poštuju svoju istoriju. Da bi smo znali čemu treba da težimo, moramo znati šta nasleđujemo. Poštujmo prošlost, gradimo budućnost“ dodao je rektor Đurđević.

Istakao je da monografija „Istorija policije u Srbiji“ predstavlja posebnu vrednost za policijsku profesiju jer „čitajući, ne samo da ćemo spoznati kako se kroz vreme razvijala srpska policija, već i koliko je visok stepen razvijenosti policije u konkretnom vremenu, koji nas poziva na odgovornost i obavezu da i mi nastavimo da razvijamo, gradimo policijsku profesiju koja će sa velikim stepenom posvećenosti štititi prava i slobode građana Srbije“.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova dr Željko Brkić govoreći o važnosti ove monografije, naglasio je da policija, u svakom društvu, ima značajnu ulogu, ne samo u očuvanju javnog reda i mira, već i opšteg poretka u državi. Podsetio je da je prvo Ministarstvo unutrašnjih dela osnovano davne 1811. godine i da je prvi ministar bio Jakov Nenadović i da je od tada srpska policija prošla kroz brojne izazove, ratove i turbulentna vremena. Ali uvek je, kako je istakao, imala istu misiju – bila uz svoj narod i zajedno sa njim nosila breme mnogih teških vremena.

„Imajući u vidu da se nikada ne zaborave nečije ideje, rad i požrtvovanost svih onih koji su svojim zalaganjem doprineli razvoju Ministarstva unutrašnjih poslova da bude onakvo kakvo je danas, smatram da je monografija „Istorija policije u Srbiji od nemerljivog značaja. Ova monografija, kao svojevrsan hroničar vremena dužeg od dva veka, opisuje razvoj srpske policije i predstavlja dragoceno svedočanstvo čije će stranice dopisivati generacije koje dolaze“, kazao je Brkić.

Publikovanje ove monografije ne bi bilo moguće bez finansijske podrške JP „Pošte Srbije“. V.d. direktora JP „Pošte Srbije“ Zoran Đorđević, obratio se prisutnima rečima da je JP „Pošte Srbije“, kao društveno odgovorna ustanova, prepoznalo društveni značaj ovog projekta. „Velika je čast stajati pored policije i podržati je u radu“, naglasio je Đorđević.

Prisutnima se obratio i direktor Istorijskog instituta Beograda, prof. dr Aleksandr Rastović, govoreći o istorijskom kontekstu u kojem je postala i razvijala se naša policija. „Vrednost ove monografije nije samo u tome što je konačno naša stručna javnost dobila celovitu hroniku srpske policije kao jednog od najznačajnijih stupova srpske države i jednu od najvažnijih državnih institucija koju baštini srpski narod, već je ona i pouzdan vodič kroz burnu prošlost srpskog naroda, srpske i jugoslovenske države, ali i Balkana u turbulentnom 19. i 20. veku“, dodao je dr Rastović.

Jedan od autora, prof. dr Ivana Krstić Mistridželović, obratila se prisutnima rečima da je najveći izazov sa kojim su se autori susretali poticao od namere da monografija bude napisana popularno a da pri tome ne izgubi ništa od naučne utemeljenosti. Posebnu zahvalnost iskazala je arhivima koji su svoju građu stavili na raspolaganje ali i dozvolili da se deo arhivskih fotografija i dokumenata uvrsti u ovo delo. „Želeli smo dakle da u ovoj knjizi damo objektivnu sliku naše policije u prošlosti. Koliko smo u tom naumu uspeli, prosudiće čitaoci. Namera nam je takođe bila da ova monografija bude sintetičkog karaktera. To međutim ne znači da smo hteli da ona bude poslednja i konačna reč o istorijatu policije u Srbiji. Upravo suprotno, nadamo se da će njeno objavljivanje podstaći istraživače da se i ubuduće bave temama iz istorije policije“ dodala je dr Krstić Mistridželović.

Drugi autor, Branko Bogdanović govorio je o tome kako je policija u Srbiji tokom istorije bila uniformisana, ali i kakvim je naoružanjem i opremom raspolagala. „Jedan od najtežih perioda u opremanju policije bio je onaj tokom devete decenije 20. veka. U ratnom okruženju, sa oružanom pobunom na KiM, postepeno dolazi do militarizacije; ovo se ogledalo i na uniformama maskirnog dezena sa plavom osnovom. Demilitarizacija i promena imidža i uloge, uključujući uniforme i ponovno uvođenje službene značke, započeti su 1996 godine. Sadašnji osnovni tip uniforme i oznaka uvedeni su 2002 godine ali njihovo usavršavanje traje do danas i svakako je predmet budućih studija. Istorija policije svakako zaslužuje podjednaku pažnju koliko i vojske, pogotovo ako se uzme u obzir da je savremena srpska vojska u suštini nastala pod okriljem popečiteljstva unutrašnjih dela“ dodao je Bogdanović.

Najzad, iz ugla savremenika, prisutnima se obratio redovni profesor u penziji, general potpukovnik dr Obrad Stevanović. U svom izlaganju dr Stevanović je istakao da monografija na razumljiv i uverljiv način svedoči o brojnim i krupnim promenama policijske organizacije u Srbiji tokom njenog rasta i razvoja u periodu dugog trajanja. Posebno je naglasio važnost razumevanja promena uslovljenih društveno-političkim uređenjima i važnim i prelomnim događajima u istoriji Srbije, kakvi su bili ratovi, okupacije ili politički prevrati. „Monografija može biti od pomoći u boljem razumevanju sopstvene prošlosti, u jačanju osećaja pripadnosti policijskoj profesiji i u negovanju kulture sećanja i poštovanja njenih najboljih tradicija“ zaključio je dr Stevanović.

Očekivano, sudbina policije zavisila je uvek od sudbine države, krojene unutrašnjim i spoljašnjim činiocima. Iznutra, na policiju je prvenstveno uticala priroda režima koji su se smenjivali i davali pečat karakteru vladavine. Međutim, autori podsećaju da se, tokom svog viševekovnog postojanja, policija u Srbiji, zahvaljujući vitalnosti, entuzijazmu i samopregoru svojih pripadnika, u izuzetno komplikovanim spoljnopolitičkim prilikama i teškim ekonomskim uslovima, svaki put relativno brzo uzdizala na najviši nivo.

Ostale slike možete pogledati ovde.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave