NaslovnaMornaricaRusija se suočava sa novom pretnjom: ukrajinski pomorski torpedo-dron „Toloka“

Rusija se suočava sa novom pretnjom: ukrajinski pomorski torpedo-dron „Toloka“

Značaj savremenih tehnologija u smislu digitalizacije ratovanja došao je do punog izražaja u sukobu između Rusije i Ukrajine. Obe zaraćene strane, naslednice bivšeg SSSR, do sada su se uglavnom oslanjale na inovacije koje izlaze iz biroa velikih, često državnih kompanija.

U Kijevu su, usled nastalih privrednih i energetskih teškoća, shvatili da neograničeni potencijal u ovoj oblasti leži u slobodnim informatičarima, malim firmama i uošte talentovanim pronalazačima koji se nalaze ispod radara državnog aparata.

Tako se rodila ideja da se novac i podrška što više usmeri upravo na privatne preduzetnike i nezavisne pronazače sa što većom diverzifikacijom proizvodnje.

Ministarstvo za digitalnu transformaciju, Ministarstvo odbrane, Generalštab Oružanih snaga Ukrajine, Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu, Ministarstvo ekonomije i Ministarstvo za strateške industrije predstavili su takozvani ”odbrambeno-tehnološki klaster BRAVE1”.

To je jedinstvena platforma za saradnju između odbrambenih tehnoloških kompanija, države i vojske, kao i investitora, volonterskih fondacija, medija i svih onih koji imaju ideje, znanje i sposobnost da tehnologiju što više stave u službu odbrane.

Ovde se prvenstveno misli na inovativni razvoj bespilotnih vazdušnih, zemaljskih, vodenih i podvodnih  vozila, veštačke inteligencije i satelitskog pribavljanja informacija.

BRAVE1 je kreiran da ubrza implementaciju takvog razvoja. Koordinirani rad i interakcija članova klastera treba da pomognu u bržoj identifikaciji i razvoju tehnoloških rešenja namenjenih sektoru bezbednosti i odbrane.

brave1 toloka
BRAVE1

„Ukrajina treba da postane zemlja koja se brzo razvija, uči i aktivno koristi tehnologiju. Stvaranje BRAVE1 je jedan od važnih koraka u ovom pravcu. Naš cilj je da izgradimo sistem za brzo pokretanje odbrambenih tehnoloških projekata. Donositi smele odluke i stvarati najbolje uslove za razvoj kompanija koje razvijaju vojne tehnologije.

Zaista, tehnologija i hrabrost mogu učiniti mnogo za našu pobedu“, rekao je Zamenik premijera za inovacije, obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj i ministar za digitalnu transformaciju. Mihail Fedorov, izjavio je da ”svaka osoba, startap ili druga kompanija mogu da predstave svoju ideju ili proizvod u klasteru BRAVE1 i tako dobiju grantove od države. Na ovaj način će preduzeća dobiti mogućnosti za razvoj, a vojska napredne tehnologije”.

Kompanije u industriji odbrambenih tehnologija dobiće organizacionu i stručnu podršku za svoj razvoj, kao i pristup akceleratorima i inkubatorima. Ovo uključuje sistematski rad na unapređenju razvoja, povećanje znanja o tome kako povećati poslovanje, stvaranje vrednosti za investitore i mentorstvo.

Generalno, rad klastera je fokusiran na grantove programerima koji zadovoljavaju potrebe snaga bezbednosti i odbrane i  kreiranje platforme koja okuplja sve zainteresovane strane u industriji. Ideja je ne samo da se osnaži ukrajinska vojska nego i da se razviju inovacije profitabilne za plasman u inostranstvu.

Sudeći prema dostupnim snimcima, uređaj je kreiran u tri veličine, pri čemu velika ima dužinu od 4 metra. Upravljanje i vođenje se vrši preko instrumenata na jarbolu koji viri iznad vodene površine. Domet krstarenja je navodno deklarisan od 400 do 1200 km za različite verzije.

toloka
Na Telegram kanalu već se pojavila verzija daljinski upravljanog podvodnog eksplozivnog drona (torpeda) ”Toloka” koja je nastala u oviru ”odbrambenog klastera BRAVE1”.

Jasniji snimak ekrana koji prikazuje porodicu podvodnih eksplodirajućih podmornica Toloka na daljinsko upravljanje koje se prave u Ukrajini. Ukrajinski resursi navode sledeće planirane karakteristike performansi uređaja:

  • TLK 1000 – dužina 4-12 m, borbeno punjenje do 5000 kg, domet do 2000 km.
  • TLK 400 – dužina 4-6 m, borbeno punjenje do 500 kg, domet do 1200 km.
  • TLK 150 – dužina 2,5 m, bojeva glava 20-50 kg, domet do 100 km.

TLK 150 je potpuno električna. Može se pretpostaviti da je planirano da TLK 400 i TLK 1000 opremljeni hibridnom elektranom.

Sistem navođenja TLK 1000 treba da uključuje pasivni i aktivni sonar. Navodi se i da će uređaji navodno moći da ostanu do 3 meseca „u režimu mirovanja“.

3 KOMENTARA

  1. Članak je moćan…samo je pitanje..koliko je to sve realno u današnjoj Ukraini…sav potencijal Zapada nije dovoljan da zaustavi Ruse..a sada razvaljena Ukraina treba da napravi visoko sofisticirana oružja i preokrenula rat..

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave