NaslovnaNovostiMisteriozni ostaci rakete vazduh-zemlja pronađeni u severnoj Poljskoj

Misteriozni ostaci rakete vazduh-zemlja pronađeni u severnoj Poljskoj

Na severu Poljske pronađeni su ostaci objekta koji liče da su od rakete vazduh-zemlja. Ostaci su pronađeni oko 15 km od grada Bidgošča, saopštila je pres služba poljskog Ministarstva odbrane na svojim društvenim mrežama.

Poljsko Ministarstvo odbrane istaklo je da situacija ne ugrožava bezbednost stanovnika u toj oblasti. Policija i forenzičari istražuju lokaciju na kojoj su otkriveni ostaci predmeta nalik na raketu vazduh-zemlja.

U međuvremenu, u poljskim medijima pojavile su se nove informacije koje razjašnjavaju ovaj incident. Projektil, čiji su fragmenti pronađeni u šumi u blizini poljskog grada Bidgošča, deo je inventara poljske vojske i teško da je mogao biti lansiran sa teritorije neke druge zemlje.

Izvori radio stanice RMF24 još ne znaju pod kojim okolnostima je raketa završila na mestu na kom je pronađena. Međutim, u blizini je fabrika vojnih aviona, gde se održavaju borbeni avioni poljskog vazduhoplovstva, kao i vojni aerodrom.

Poljski general Roman Polko prokomentarisao je za RMF24 da avion MiG-29 poljskog vazduhoplovstva i dalje koristi rakete sovjetskog tipa i da je moguće da je raketa lansirana tokom vojne vežbe iz nekog razloga možda skrenula sa putanje.

Prema njegovom mišljenju, krajnje je malo verovatno da je pronađena raketa lansirana van istočnih granica Poljske.

ukrajinski lovac mig 29 ispaljuje raketu vazduh vazduh
ukrajinski lovac MiG-29 ispaljuje raketu vazduh vazduh

Kako se saznalo ujutru 27. aprila, fragmenti „rakete” pronađeni su u blizini Bidgošća, dan ranije. Novinari su nezvanično saznali da bi to mogla biti raketa vazduh-zemlja, sa navodnim ruskim natpisima na fragmentima.

Područje se nalazi otprilike 500 kilometara od granice sa Ukrajinom, više od 400 kilometara od granice sa Belorusijom i približno 240 kilometara od Kalinjingradske ruske oblasti.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave