Naslovna Mornarica Šta se dogodilo sa jedinom ukrajinskom podmornicom?

Šta se dogodilo sa jedinom ukrajinskom podmornicom?

0
zaporozje podmornica 1
zaporozje podmornica 1
google news

Ukrajina je dobila gomile vojne opreme i oruđa od saveznika širom sveta tokom rata sa Rusijom, koja je pokrenula invaziju prošlog 24. februara, ali jedna stvar koju nema je podmornica.

Rusija je Ukrajini obezbedila podmornicu klase Fokstrot 1997. godine, ali ju je vratila kada je anektirala Krim 2014. godine, o čemu je pisao NBC News.

ruske pomorske zastave se vide na podmornici zaporozje bivsoj ukrajinskoj podmornici koja je bila usidrena u zalivu krimske luke sevastopolj
Ruske pomorske zastave se vide na podmornici Zaporožje, nekadašnjoj ukrajinskoj, koja je bila usidrena u zalivu krimske luke Sevastopolj

Podmornica u početku služila u Severnoj floti Sovjetskog Saveza. Pred raspad Sovjetskog Saveza, prebačena je u Crnomorsku flotu, dok je 1997. godine, predata je ukrajinskoj mornarici. Ukrajinci su je nazvali Zaporožje, po Zaporožju, pokrajini i gradu u južnoj Ukrajini.

Pre aneksije, Ukrajina je imala nekih problema sa podmornicom, a nakon popravki vratila se u upotrebu između 2011. godine. Kada su Rusi zauzeli Krim, uzeli su i tu podmornicu. Polovina mornara koja je radila na njoj prešla je u Rusku mornaricu i nastavlja da je opslužuje.

Početkom 2014. godine, prijavljeno je da je Crnomorska flota odbila da pripoji podmornicu u svoje redove sa obrazloženjem da je zastarela i da pati od brojnih tehničkih problema.

Ruska mornarica je tada ponudila da Zaporožje vrati Ukrajini kako bi nastavila svoju službu ili da se reciklira kao staro gvožđe. Kasnije je saopšteno da je Rusija odlučila da ne vraća podmornicu Ukrajini, ali sredinom maja trebalo je da podmornica bude vraćena u Ukrajinu, gde će verovatno postati muzejski eksponat.

Deo ukrajinske mornarice je tada vraćen Ukrajini, ali je Rusija suspendovala ovaj sporazum pre nego što je vratila podmornicu Zaporožje nakon što Ukrajina nije obnovila jednostrano proglašeno primirje 1. jula 2014. u ratu u Donbasu.

zaporozje podmornica
zaporozje podmornica

Otuda Zaporožje na kraju ipak nije vraćena Ukrajini. Ruska podmornica B-871 „Alrosa“ je obezbedila posadu za Zaporožje i obuku za nove ruske mornare.

Snimci Gugl mapa iz 29. decembra 2020., pokazuju U-01 (nekada Zaporožje) kako pluta i pored pristaništa u zalivu Južnaja u Sevastopolju, okružena zaštitnim bovama, pored podmornice klase Romeo S-49

Iako Ukrajina nije imala nijednu podmornicu u trenutnom ratu, smatra se da to nije preterano bitno sobzirom da je ovo kopneni rat.

Ukrajina ima bespilotne letelice, imaju rakete Neptun i Harpun, kaže Rajan Menon, direktor Grand Strateškog programa Defense Priorities. “U svakom slučaju, podmornice su sporna stvar jer ne možete samo kupiti podmornicu. U ovom sukobu more ne igra glavnu ulogu.”

Međutim, Mark Kansijen iz Centra za strateške i međunarodne studije SAD, rekao je da bi ukrajinska podmornica „imala ogroman uticaj u Crnom moru“, napominjući da će glavno pitanje biti „vremenski okviri“.

„Razgovaramo o najmanje godinu ili dve potrebne da nađete podmornicu koja bi se Ukrajini predala a nakon toga i obučila posada“, rekao je Kansijen za Njuzvik. „To je dug proces, a podmornice su relativno retke i veoma, veoma skupe.

podmornica zaporozje
podmornica zaporozje

Međutim, Kansijen je rekao da ga “ne bi iznenadilo” da vidi Ukrajinu kako traži podmornicu u posleratnom svetu. S druge strane, Menon kaže da će Ukrajina verovatno imati i druga pitanja o kojima treba da se brine, kao što je „ekonomska rekonstrukcija“, koja bi mogla imati prioritet nad izgradnjom podmorničke flote.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version