NaslovnaNovostiRuski vojnici sa kvada "razneli" grupu Ukrajinaca protivtenkovskom raketom Fagot

Ruski vojnici sa kvada “razneli” grupu Ukrajinaca protivtenkovskom raketom Fagot [VIDEO]

Ruski vojnici, dok su se kretali terenskim vozilima Ruska Mehanika (RM) i naoružani protivtenkovskim vođenim projektilima (ATGM), napali su grupu ukrajinskih vojnika, navodi se na snimku koje je objavilo rusko Ministarstvo odbrane.

Sistem se može smatrati delom većeg skupa mera koje je Rusija uvela u poslednjih nekoliko meseci u očekivanju glavnih borbenih tenkova Challenger 2 (Ujedinjeno Kraljevstvo), Leoparda (Nemačka) i M1A2 Abrams (Sjedinjene Države) koji bi trebalo da dođu na bojno polje.

Dramatični video koji je napravio rusko Ministarsvo odbrane prikazuje par vojnika koji rukuju sa dva ATGM Fagot montiranog na zadnjem nosaču ATV-a.

Da bi pripremio vatrenu poziciju, jedan od vojnika uklanja zadnje sedište kako bi omogućio ATGM-u, koji je sada postavljen na postolje, da deluje.

Fagot-M

Četiri različita snimka zatim prikazuju ispaljivanje rakete, a termalni prikaz zatim pokazuje kako postepeno putuje ka grupi od 12 do 15 ukrajinskih vojnika.

Nekoliko sekundi pre udara, grupa počinje da se brzo razilazi, što implicira da su primetili ATGM koji dolazi ka njima. Međutim pre nego što su uspeli da se bezbedno rašire, projektil udara u centar grupe i eksplodira.

ruski vojnici dejstvuju sa kvadova protivtenkovskom vodenom raketom fagot video

9K111M Fagot-M je dodatno poboljšana verzija 9K111 ATGM-a iz sovjetske ere. Lansirna jedinica ima termički nišan pa se može koristiti i noću. Poboljšana raketa 9M111M ima domet od 2.500 metara, dok njena visokoeksplozivna protivtenkovska (HEAT) bojeva glava probija 460-500 mm čeličnog oklopa.

Efikasna improvizacija

Ruska vojska, međutim, nije planirala ATV timove naoružane Fagotom za dejstvovanje protiv pešadije. U saopštenju koje prati video nazvano je „mobilna protivtenkovska rezerva ruskih vazdušno-desantnih trupa na terenskim vozilima koja uništavaju koncentraciju neprijateljskog ljudstva“.

„Vazdušno-desantna mobilna protivtenkovska rezerva, koja je dobila zadatak da uništi gomilu pešadije AFU, brzo je krenula u to područje da osmotri i uništi mete“, dodaje se u saopštenju. Do takvog spontanog „zadatka“ može doći samo nakon otkrivanja vazdušnim osmatranjem, što uključuje bespilotne letelice ili zemaljsko izviđanje.

Za napad bespilotne letelice kamikaze Lancet-3 (lutajuća municija) bi trebalo određeno vreme da se bespilotna letelica pripremi gde je neophodno da se rasklope krila i da se instalira na katapult.

lancet ka m777 ilustracija
lancet leti ka m777 ilustracija

Daleko lakši i praktičniji od artiljerijskih udara su ATGM-ovi na ATV-u pa čak i brži. Međutim, tim koji gađa treba brzo da ode iz područja nakon napada jer moraju prići bliže meti.

Lutajuća municija se može lansirati sa veće udaljenosti, ali se detektuje brže od ATGM-a. S druge strane, ATGM timovi, iako ranjivi s obzirom na apsolutno odsustvo zaštite, takođe su brzi i okretni zbog ATV-a, dok su i sami vojnici takođe lako naoružani.

Izjava MO Rusije koja potvrđuje ovu procenu dalje dodaje: „Vojska vrše racije i približavaju se neprijateljskim pozicijama. Po dolasku u ciljanu zonu, koristeći opremu za termoviziju, izviđačko osoblje iz vazduha je otkrilo gomilanje ukrajinskih snaga. Posada koristi ATGM Fagot za borbu protiv neprijatelja”.

Opisuje se da je posada „nestala onoliko brzo koliko se pojavila na liniji paljbe“ nakon što je „neprijatelj eliminisan“. „Ovo je posao za pouzdane profesionalce, jer ATV nema zaštitu od metaka ili gelera. Oklop bi otežao vozilo, a posadu bi lišio manevarskih sposobnosti“, navodi se u saopštenju.

marker bespilotno kopneno vozilo
Marker bespilotno kopneno vozilo

Bilo bi zanimljivo videti kako će se sistem ponašati ako i kada se rat produži do tačke kada će se zapadni i ruski tenkovi sukobiti u Ukrajini. Sa unapređenim T-90M Proriv, Ka-52M i bespilotnim vozilom Marker sa omogućenom veštačkom inteligencijom, timovi ATV-a su četvrti korak suprotstavljanja koje vidimo da Rusi koriste protiv tenkova.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave