NaslovnaNovostiNajstariji nosač aviona na svetu zabeležio 350.000 uspešnih sletanja

Najstariji nosač aviona na svetu zabeležio 350.000 uspešnih sletanja

Najstariji nosač aviona u službi SAD ali i najstariji nosač aviona na svetu, USS Nimitz (CVN 68), zabeležio je 350.000. uspešno sletanje.

USS Nimitz je uspešno završio svoje 350.000. uspešno sletanje aviona dok je plovio u Južnom kineskom moru, svojevrsan jubilej od skoro 48 godina. USS Nimitz je predvodnik klase Nimitz.

Nimic je prvi aktivni nosač američke mornarice u floti koji je dostigao ovaj jubilej. USS Dvajt D. Ajzenhauer (CVN 69) ima sledeći najveći broj uspešnih sletanja sa 326.600.

Kapetan Craig Sicola, komandant Nimitza, i Luk Edvards, komandant „Fighting Redcocks“ 22. udarne lovačke eksadrile (VFA) pilotirao je sletanje u F/A-18F Super Hornetu iz VFA 22 ujutro 22. aprila.

Kao prvi u svojoj klasi, Nimitz je imenjak za sve nosače aviona klase Nimitz u floti. Tokom decenija, desetine hiljada mornara su se ukrcali na Nimitz kako bi izvršavali misije širom sveta. Otkako je pušten u rad pre skoro 50 godina, Nimic je plovio na 30 destinacija i služio u bezbroj operacija i misija.

Nimitz služi kao vodeći brod Nimitz Udarničkoj Grupi Nosača (NIMCSG). Grupa je trenutno na redovnom rasporedu u zoni operacija 7. flote SAD.

uss nimitz
uss nimitz

„Dok plovimo kroz Južno kinesko more, slavimo ovo jedno životno delo, 350.000 uspešnih sletanja, više od sto godina inovacija američkih nosača aviona, i odlučnost, žrtvu i pobednički duh svih prošlih i sadašnjih pomorskih avijatičara i naših mornara“ rekao je kontraadmin Kristofer Svini, komandant, Udarna grupa nosača 11.

350.000 sletanja predstavlja značajan trenutak u istoriji broda. Nimicovo prvo sletanje obavljeno je 1975. godine, iste godine kada je brod pušten u rad. Kapetan Brajan Komton, prvi Nimicov komandant, ušao je u istoriju tako što je izvršio prvo sletanje.

Iako je brod plovio u nekoliko okeana i odlazio se na više lokacija, konstanta tokom decenija bila je upornost brodske posade iz dana u dan – bez koje ni jedno sletanje ne bi bilo moguće.

„Iako su avioni ključni za našu misiju, avijatičari i tehničari koji lete i upravljaju našim avionima su zaista razlog našeg uspeha“, rekao je kapetan Kristofer Hurst, komandant, CVW 17.

cvn 68 uss nimitz
cvn 68 uss nimitz

Komisioniran je 1975. godine i nazvan je po flotnom admiralu Chesteru W. Nimitzu, koji je služio za vrijeme Drugog svjetskog rata. Nosači klase Nimitz su najveći ratni brodovi na svetu, a dizajnirani su za projekciju moći, zračnu nadmoć i kontrolu mora.

USS Nimitz ima dužinu od 1.092 metra, širinu od 134 metra i istiskuje preko 100.000 tona. Sposoban je da prenosi preko 60 aviona, uključujući borbeni avion F/A-18 Hornet i Super Hornet, avion za rano upozorenje E-2C Hawkeye, kao i helikoptere. Brod pokreću dva nuklearna reaktora koji pružaju gotovo neograničen dolet i izdržljivost.

USS Nimitz učestvovao je u nekoliko vojnih operacija, uključujući Operaciju Orlovsko kandže u 1980, Zalivski rat u 1990-91, i Iranski rat u 2003. Takođe je učestvovao u humanitarnim naporima i pomoći u slučaju katastrofa, kao što je bilo nakon zemljotresa i cunamija u Indijskom okeanu 2004. godine, i zemljotresa u Haitiju 2010. godine.

uss nimitz 1
uss nimitz 1

Pre proslave istorijskog 350.000. sletanja na Nimic, osoblje pilotske kabine brzo se vratilo na posao. Mornari su ponovo postavili kabl za hapšenje, izvukli avion iz oblasti za sletanje i resetovali palubu – bilo je još letelica za sletanje. Moćni Nimic je morao da se spremi za zamku broj 350,001.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave