NaslovnaNovostiSrušio se američki borbeni dron MQ-1C Gray Eagle u severnom Iraku

Srušio se američki borbeni dron MQ-1C Gray Eagle u severnom Iraku [FOTO, VIDEO]

Borbena bespilotna letelica MQ-1C Grey Eagle vojske Sjedinjenih Država srušila se 22. aprila u severnoj iračkoj provinciji Kirkuk.

Kanal Sabreen News na Telegramu, koji je blizak snagama koje podržava Iran u Iraku, navodi da je MQ-1C oboren protivvazdušnom raketom. Međutim, koalicija predvođena SAD je u saopštenju navela da se dron srušio u južnom Kirkuku kao rezultat onoga što je nazvala “mehaničkim kvarom”.

„ISF [Iračke snage bezbednosti] brzo su obezbedile mesto pada, dok su pripadnici koalicionih službi očistili područje kontrolisanom detonacijom. Povređenih nije bilo niti štete na civilnoj infrastrukturi“, navodi se u saopštenju.

Koalicija je dodala da njene bespilotne letelice pružaju „bitne obaveštajne, nadzorne i izviđačke sposobnosti ISF-u, omogućavajući operacije poraza ISIS-a širom regiona“.

MQ-1C je teško modernizovana verzija MQ-1 Predatora koji je razvio General Atomics za izviđačke, nadzorne i borbene misije. Verzija drona sa produženim dometom ima izdržljivost do 36 sati i operativni domet od preko 4.600 kilometara sa satelitskom komunikacijom.

Gray Eagle je opremljen različitim senzorima, uključujući elektro-optičke / infracrvene kamere, laserske markere i sintetički radar sa otvorenim reflektorom, što mu omogućava otkrivanje i praćenje ciljeva u realnom vremenu.

Dron koji se srušio u južnom Kirkuku bio je naoružan laserskim navođenim projektilima AGM-114 Hellfire. MQ-1C može da nosi ukupno četiri rakete ovog tipa.

Snage u Iraku koje podržava Iran zapretile su da će oboriti ratne avione koalicije predvođene SAD koji su se približili njihovim pozicijama i otvarale vatru na dronove i helikoptere u nekoliko navrata u poslednjih nekoliko godina. Međutim, nije bilo poznatih gubitaka letelica.

Do pada MQ-1C došlo je usred visokih tenzija između SAD i Irana na Bliskom istoku. Prošlog meseca, koalicija i snage koje podržava Korpus islamske revolucionarne garde upustile su se u konfrontaciju u severoistočnom regionu Sirije gde je bilo poginulih, tokom koje je kamikaza-dron koju su lansirali irački borci pogodila američku bazu.

General Atomics MQ-1 Predator nosi AGM-114 Hellfire rakete
General Atomics MQ-1 Predator nosi AGM-114 Hellfire rakete

Grey Eagle ali i osnovni model Predator su korišćeni u velikoj meri u sukobima u Iraku i Avganistanu, ali i u našim krajevima.

Podsetimo, još od 2017. godine New York Times je skretao pažnju da američke snage u Iraku i Siriji, tokom borbi protiv ISIS-a, vrše neselektivna bombardovanja koja rezultiraju civilnim žrtvama. Od svih iz ovog sukoba, najpoznatija je afera Talon Anvil.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave